U DUHU PRAZNIKA

Ovo je jedan od mojih omiljenih perioda godine kada, ma koliko da smo zauzeti tokom čitave godine, tražimo način da praznike provedemo sa našim najmilijima. I to je nešto predivno. Kitimo jelku, kupujemo poklone, pripremamo gozbu, kolačiće i naprosto sve odiše svetlošću i toplinom. Međutim, neretko se dešava da od tolike silne želje da praznike obeležimo na veoma poseban način, dođemo u situaciju da se svake godine sve svede na isto. Kuvamo, čistimo, spremamo, idemo u nabavku, brinemo o gostima i nekako sve prelazi u mehaničko odrađivanje tako predivnih momenata. Ti trenuci su nezamenjivi, bilo da ih provodimo sa porodicom, decom ili roditeljima, prijateljima, komšijama, kolegama. Oni kao da stavljaju pečat na kraj tekuće i početak nove godine. I zašto ih onda ne učiniti zaista jedinstvenim?

Imam običaj da se zagledam u daljinu i posmatram lepote predela oko mene. Isto tako volim da se fokusiram na neke detalje na predmetima oko mene. Često sebe uhvatim kako naprosto upijam mirise oko sebe, slušam zvukove. Na taj način kao da pravim svoju kelekciju za sva svoja čula. Skladištim sve lepote ovoga sveta i čuvam ih za one manje lepe trenutke koje svi kad tad imamo. Kada osetim gubitak inspiracije, tugu, setu, bol, izvučem neku od memorisanih lepota i prizovem osećaj. Neverovatno kako me vrati u život.

To radim svakodnevno a posebno za praznike, koje  čekam s nestrpljenjem jer su to dani kada mogu sakupiti najveću kolekciju. Detalja ima na svakom koraku. Samo ih treba osvestiti.

Zato, ako ste zaboravili na duh praznika i ako ih samo odrađujete jer to tako treba, zapitajte se zašto to radite. Šta praznici predstavljaju za vas? Setite se praznika kada ste bili dete. Osvestite emocije koje vas vezuju za taj period. Prizovite sve lepote zajednice, topline, mirisa, svetlosti. Ne dozvolite da još jednom praznici prođu bez vaše stopostotne prisutnosti.

Ako se pitate kako, evo predloga:

  1. Pronađite mesto gde ćete se udobno smestiti, umotati se u toplo ćebe, skuvati sebi neki mirisni napitak i sedeti u tišini. Pokušajte prizvati slike savršenog Božića i Nove godine. Kako bi trebali da izgledaju? Kako je okićen vaš dom? Osvestite svaki detalj. Sa kim ste u društvu? Kako provodite vreme? Šta jedete, pijete? Kako se osećate? Koje poklone darujete, a koje primate?
  2. Kada sve to osvestite zapitate se koje korake bi odmah mogli da preduzmete. I preduzmite ih. Učinite ove praznike nezaboravnim. Neka budu onakvi kakvim ih vi zamišljate. Nije važno po kojoj šemi ih drugi proslavljau. Važni ste vi. Dajte im svoj pečat.
  3. Ako imate decu, svoju ili od rođaka, prijatelja, komšija, provedite što više vremena sa njima. Budite kreativni, a ako baš i niste, pustite decu da vas vode u dekoraciji, pravljenju i pakovanju poklona, izboru muzike i lampica. Neverovatan doživljaj jer deca imaju ono nešto što smo mi odrasli izgubili na putu odrastanja. Imaju dovoljno vere, ludosti i još veruju u čaroliju i Dada Mraza.
  4. Pronađite stare zatrpane recepte svoje mame ili bake i zasucite rukave. Ili ih pronađite na internetu. Neka se toplota raširi po vašem domu a mirisi cimeta, vanile, muškatnog oraščoća, kardamona i karanfilića neka omame sva vaša čula. Dok mesite, mešate, kuvate, pečete, učestvujte svesno u svakom momentu. Ima li šta lepše?
  5. Neka vaša jelka bude baš onakva kakvom je vi zamišljate. Zlatna, srebrna, crvena, plava i šarena, na vama je izbor. Nije važno šta je sad u modi. U vašem domu vi birate šta je IN, zar ne? Uključite muziku koja vam prija. Opuštajuća, luda, pa čak i dečije pesmice neka unesu radost dok dekorišete svoj dom.
  6. Ne zaboravite uz sve to da se ludo zabavljate. Priuštite sebi sve ono što vam prija. Gledajte romantične božićne filmove, priredite sebi toplu penušavu kupku uz mirisne sveće, čitajte knjige sa happy endom.
  7. I ne zaboravite da uživate u svakom trenutku. Dopustite osećaju da vas vodi, ne skidajte osmeh sa lica i dozvolite čaroliji da uđe u vaš dom, u vaš život. Sakupite sve te male screenshotove u svojoj memoriji i neka vam budu kec u rukavu u određenim momentima.

Uz sve ovo ne zaboravite na drage ljude kojima niste oprostili a i one koji čekaju vaše izvinjene. Ima li boljeg perioda nego za praznike, rešiti nesuglasice i ući u nastupajuću godinu rasterećeno.A sada kada ste sve ovo pročitali, vratite se na tačku 1. I neka magija počne!

 

Autor: Tijana Mihajlović

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...