Tužna priča maturanata u srpsko – iračkom zborniku „Da se ne zaboravi“ !

Svi pamtimo naslove na internet portalima i u mnogim magazinima o tužnoj priči maturanata iz Svilajnca koje je bombardovanje SRJ 1999. godine sprečilo u proslavi velike mature. Iako su oni danas zreli i ostvareni ljudi, sa setom na licima se sećaju tih nemilih dana u trenutku kada su najviše mogli i bili spremni za dalji životni, razvojni i obrazovni tok. Tek prošle godine, isti maturanti među kojima je bila i srpska renomirana književnica, pesnikinja, novinarka i humanitarka Božica Velousis, proslavili su dve decenije od poslednjeg maturskog, školskog časa. Da sve bude zabeleženo u vidu utiska koji nažalost predstavlja istorijski trenutak na našim prostorima, Božica Velousis objavila je veliku priču o ovom tužnom događaju u međunarodnom zborniku Srbije i Iraka, dakle na oba jezika, želeći da se približi svim domaćim i inostranim ciljnim grupama ostavljajući neizbrisiv trag i poruku mira, ljubavi i tolerancije a u okviru teme zbornika „Da se ne zaboravi“ koji je pripremio poznati profesor i direktor centra za kulturu Mesopotamija g-din Sabah al Zubeidi.

Tako je nedavno premijerno predstavljen međunarodni zbornik „Da se ne zaboravi“ u krcatoj Sali Press Centra u Beogradu, kada su gostovali mnogi poznati pesnici i kulturni stvaraoci iz svih krajeva Balkana. Srpska književnica se obratila prisutnima uz minut ćutanja a onda su se reči nizale evocirajući uspomene… za emotivni eskapizam koji je priredila u Press Centru nagrađena je dugotrajnim aplauzom kolega i poštovaoca njenog pera.

Odlukom stručnog žirija i gospodina Zubeidija, Božici Velousis je uručena prestižna zahvalna povelja od strane srpskog – iračkog prijateljstva za objavljenu priču u međunarodnom zborniku, ali i zlatna medalja sa bojama zastave Republike Srbije za širenje mira u svetu i očuvanje poezije i književnosti.

Prisutnima su se predstavili i drugi umetnici, a manifestacija je zatvorena narodnom pesmom i igrom. Pesma „Tamo daleko gde cveta limun život“ u interpretaciji poznatih etno pojaca u prisutnima je probudila emocije i ljubav prema domovini. Da se ne zaboravi!

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa

5 najboljih vežbi za povećanje gluteusa. Vežbe za povećanje...

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente

Pogačice od ovsenih pahuljica i palente. Brzo, lako i...

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad bi bilo

1 rečenica i 6 reči: Šta bi bilo kad...

Ulicom se širio miris jorgovana

Ulicom se širio miris jorgovana. Srela sam je danas....