TRI KORAKA DO SKOCKANE POLICE ZA KNJIGE

Prenatrpana polica za knjige, načičkana raznim sitnicama i detaljima, bode oči kad god prođete pored nje. Ili je vaša, baš suprotno, prazna. Deluje nedovršeno jer vam, pored knjiga, fali na njoj nešto.

Nemate ideju kako i od čega da krenete. Ne ide vam uklapanje detalja, ali biste da vam polica za knjige izgleda uređena sa stilom. Uz par saveta i malo planiranja,  neuredna i pretrpana ili dosadna polica za knjige može da se skocka da bude zadovoljstvo proći pored nje ili gledati je.

PRIPREMITE POLICU

Pre nego što uopšte počnete sa sređivanjem, raščistite police. Otarasite se svih sitnica i gluposti koje ste godinama skupljali i gurali svuda gde je bilo praznog mesta među knjigama i drugim džidžabidžama. Ako baš ne možete da ih se otarasite, popakujte ih u ukrasne kutije i korpe koje ćete da izložite na policu kao deo dekoracije.

Da bi polica za knjige bila stilizovana trebaju vam pre svega knjige.

Grupišite ih onako kako hoćete da budu izložene na polici. Tematski, po abecednom redu naslova ili pisca, datumu kupovine ili po boji korica. Svako od nas ima šemu po kojoj ređa knjige po policama iz ovog ili onog razloga pa u skladu sa tim spakujte vaše.

 

ISPLANIRAJTE POLICU

Uz knjige idu detalji u vidu vaza, figura, korpica… Vodite se onim da je manje više. Odnosno bolje nekoliko krupnijih detalja nego mnogo sitnica. Sitnice u velikom broju doprinose da polica izgleda pretrpano i u haosu.

Pre svega se odlučite za boju detalja koja će preovlađivati na vašoj polici. U skladu sa tim ih birajte. Isplanirajte kupovinu novih i od postojećih odvojite one koji odgovaraju odabranoj boji.

Savet je da to budu neutralni tonovi pa uz njih dodajte neku boju koja se ističe. Ili  eventualno kombinacija dve boje ili različite nijanse iste boje.

Beli detalji se, na primer, lako uklapaju. A dobitna kombinacija je da kombinujete i metalne detalje u srebrnoj, zlatnoj ili bronzanoj boji. Posebno ako se odlučite za neutralne tonove bez neke istaknute boje.

Obavezno dodajte neki lični detalj poput rama sa slikama. To je ipak polica u vašoj kući, a ne polica za izložbu u prodavnici sa dekorativnim potrepštinama.

Ne zaboravite biljke. Jedna saksija je dovoljna. Pravo ili veštačko, ali zelenilo će oplemeniti čitav prostor, ne samo policu.

Uvek dajte prednost pravom cveću. Ako se ipak odlučite za veštačko, pažljivo odaberite da krajnji utisak ne bi bio jeftin i plastičan. Sada se mogu naći fenomenalne lažne biljke koje izgledaju kao prave. Idelane za uglove bez dovoljno prirodnog svetla ili za one koji nemaju vremena i dara za brigu oko cveća.

 

UREDITE POLICU

Pošto ste spremili sve ono što će ići na policu, na red dolazi ređanje i uklapanje.

Poređajte knjige. Igrajte se odnosno nemojte da sve knjige budu vertikalno poređane. Slobodno kombinujte. Malo vertikalno, malo horizontalno odnosno nekoliko knjiga naslaganih jedna na drugu. Ređajte ih i da budu različitih veličina.

Ovo isto važi i za ramove. Kombinujte ih uspravne i položene. Jedan iza drugog.

Potom dodajte vaze, figure, korpe, kutije i ostale dekorativne komade. Naizmenično po policama. Slobodno ostavite neku policu samo za detalje, bez knjiga.

Detalje različitih visina grupišite zajedno. Ne u jednoj liniji nego niže ispred viših, jedne iza drugih. Vizuelno daje osećaj slojeva i dubine polici.

Primamljivije oku je da budu grupisani u neparnom broju. Po tri je idealno, ali ne morate toga da se slepo držite.

 

Takođe gledajte da detalje ređate da se stekne utisak da je težina raspoređena po polici pa krupnije i vizuelno teže detalje ređajte na niže police.

Ramove i detalje koji su lični pečat stavite na neke centralne police u visini očiju kako bi vam bili vidljivi. Jer zato i jesu tu.

Sve u svemu isprobajte nekoliko kombinacija. Udaljite se, pogledajte kako izgleda pa ako niste zadovoljni ređajte ponovo. I tako sve dok ne dođete do izgleda police koji izaziva osmeh i klimanje glavom.

Sređivanje i uređivanje zahteva nekad malo vremena i angažovanja, ali je pre svega zanimljivo, a za cilj ima vaše zadovoljstvo prostorom u kojem boravite.

 

Autor: Ana Glišić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...