Trči sa Murakamijem

Najteže je u životu biti iskren prema sebi i biti disciplinovan. Šta je disciplina? Zašto je ona u stvari toliko važna? Disciplina pomaže čoveku da smislenije provodi svoje dane. Kada je dan, nedelja i mesec unapred organizovan malo vremena ostaje za poroke i loše misli. Šta o disciplini misli Haruki Murakami čitajte u nastavku.

Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca, njegova knjiga koja je obišla gotovo ceo svet je ,,Norveška šuma”, čak je snimljen i film koji je prikazan u Veneciji 2010.godine. Ono što je zanimljivo vezano za Murakamija je da on retko daje intervjue pa je njegova knjiga ,,O čemu govorim kada govorim o trčanju” otkrovenje, jer saznajemo detalje o njegovom životu i disciplini. Trčanje je za Murakamija kao pisanje. Neko bi pomislio, pa to je lako samo jednostavno trčiš ili pišeš! Ali u stvari, nije baš tako. Da bi mogao da istrčiš sto kilometara u danu, moraš da budeš pripremljen za to. Fizička i mentalna forma su najvažnije na svakom maratonu. Murakami poredi formu za pisanje i formu za trčanje, moraš konstantno da radiš na njima da bi bio uspešan, a to zahteva dosta krvavih patika i pocepanih listova. Ono što je zanimljivo vezano za Murakamija da on jako voli muziku i da je dugo živeo u Americi, pa jasno može da napravi paralelu izmedju života i pravila u Japanu i Americi. Kada je odlučio da počne da trči počeo je pravi dnevne, nedeljne pa tek onda mesečne planove. Pažljivo je zapisivao svaki pretrčan kilometar. Zašto je bilo važno da sve to zapiše? Morao je da zna da je krenuo sa šezdeset kilometara nedeljno. Zašto se odlučio da počne da trči? U jednom trenutku u njegovoj karijeri, pisanje mu nije pričinjavalo toliko zadovoljstvo, već zasićen i umoran tražio je neki novi izazov, nešto što će mu pomoći da piše smislenije. Dok čitate roman, bilo koji, vi pređete određeni put, pisac vas vodi od mesta do mesta, od gradova do država, od ostrva do različitih delova sveta. Želeo je nešto što izgleda jednostavno i urođeno, a đavolski je teško za modernog čoveka. Zašto napominje za modernog čoveka? Modernom čoveku kratko traje fokus, i stalno se radi na tome da se pažnja usmeri samo na kupovinu stvari, koje nam zapravo i ne treba. Akcenat se godinama stavlja da smo mi potrošačko društvo.

Da bi proverio svoje sposobnosti počeo da se prijavljuje na maratone. Trčao je u Maratonskim bulevarom, u sećanje na Filipedasa koji je trčao od Maratona do Atine da javi ishod bitke. Išao je sa jednog kraja sveta na drugi, da bi trčao na različitim maratonima u različitim uslovima. Nije stao i dalje trči. Ukoliko želite inspirativnu knjigu o disciplini, i traženju boljeg se sebe, trk po Murakamijevu knjigu ,,O čemu govorim kada govorim o trčanju”.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....