Titel i titelski breg

Dok sam se pakovala za izlet, koji je bio zakazan za subotu 13. jun, jedino o čemu sam razmišljala, da li će nam isto tako padati kiša po nekoliko puta na dan ili ćemo malo da odahnemo i uživamo u suncu. Za svaki slučaj spakovala za sina kabanicu i čizme, za sebe kišobran i krenuli ka parkingu kod muzeja 25. maj, gde nas je čekao autobus. Ovaj put organizacija „Srbija za mlade“ vodila nas je u posetu Titela i Titelskog brega.

Još tokom praistorije Titelski breg je bio kao „ostrvo“ usred razlivenog Dunava i Tise i takav položaj je odgovarao kao utočište čoveku o tome svedoče arheološki nalazi iz bronzanog i gvozdenog perioda. U svoje vreme ovde su živeli Huni, Avari, Germani, Goti, Sloveni. Za vreme austro-turskih ratova na ovim područjima su se vodile mnoge bitke, a utvrđen grad rušio se više puta. Takođe dan danas pokušavaju da pronađu Atilino blago, koje je po legendi zakopano baš na ovim mestima.

Ovde se nalaze brojni arheološki lokaliteti. Ovde mnoge ptice, koje su ugrožene, pronalaze uslove za hranu i gnezde se. Neki od najznačajnih su stepski soko, poljska ševa, obična travarka. Pčelarica je upadljivo šarena ptica, koja voli da jede pčele. Dok smo išli na vrh brega, naišli smo na polje pšenice, koje je bilo fantastično za pravljenje slika u njemu. Celo naše pešačenje je zauzelo dobrih 4 sata, uz usputni odmor radi uživanja u pogledu i pauze za prelazogaj. Ovde možete da pronađete ogromnu količinu raznih biljaka, i cvetova, pa ako volite da pijete prirodne čajeve, poneseti sa sobom kesicu i makazice.  Još šta je interesantno to da na nekim bregovima videćete kao „stepenike“. Te stepenike su se stvarale tokom dužeg perioda vremena, ali meštane vole da pričaju da su to ovce napravile put, dok idu po bregu. Obišli smo Titelski breg od sela Lok do Titela, gde smo posle  otišli u restoran na obali Tise „Mala Čarda“. Ovde ima ribljih specialiteta, kao i jela sa roštilja, a možete da iznajmite i čamce, pa da sami malo zaplovite po reci. U samom gradu Titel, posetite trg u centru, mesto Kalvarija – vidikovac u gradu. Sa vidikovca pruži se pogled na Titel, na Tisu, na spomenik, sto se nalazi uz ovalu Tise posvećen palim borcima za vreme II Svetskog rata, koji izgleda kao tri prsta od šake koje su spojene.

Naravno, ukoliko imate mogućnost da iznajmite neki mali čamac da bi malo plovili po Tisi i pogledali njeno cvetanje – u pitanju su insekti koji žive samo jedan dan na površini i prave svoj ljubavni ples, koji izgleda kao da reka Tisa cveta.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...