TERAPIJA MUZIKOM- LEKOVITOST DOBROG ZVUKA TERAPIJA MUZIKOM- LEKOVITOST DOBROG ZVUKA
Značaj muzike i zvukova ogroman je u jezičkom i emocionalnom razvoju. Takođe, samo verovanje u lekovitost muzike veoma je staro. Zato što se zvuk... TERAPIJA MUZIKOM- LEKOVITOST DOBROG ZVUKA
Značaj muzike i zvukova ogroman je u jezičkom i emocionalnom razvoju. Takođe, samo verovanje u lekovitost muzike veoma je staro. Zato što se zvuk od početka našeg života preobraća u nešto što ostaje u koži, kao energija i pokretač za opuštanje mišića i raznih tenzija koje tokom vremena nakupimo.
Moderna terapija muzikom nastala je baš iz te iskonske potrebe izražavanja čoveka kroz zvuk i ritam. Ova lekovita tehnika omiljena je i rasprostranjena i kod potpuno zdravih osoba, ali i kod dece u njihovom razvoju.
Muzika za bebe
Smatra se da nerođena beba razvija sposobnost slušanja već oko petog meseca trudnoće, kao i da je svesna zvukova iz spoljašnje sredine. Neka istraživanja pokazala su da novorođene bebe prepoznaju muziku koju su slušale još u majčinom stomaku, što se smatra izuzetno pozitivnom moždanom stimulacijom.
Muzikom protiv bola
Muzika se koristi kao izuzetno korisna tehnika protiv raznih tipova poremećaja, poput defektoloških, psiho-somatskih ili fizičkih i emotivnih stanja. Pokazala se kao efikasna u lečenju raznih fobija, ali i opsesivno- kompulzivnih poremećaja.
Cilj muzike je da utiče na kvalitet života, bolje komunikacijske veštine, ali i kod razvijanja bolje percepcije i pažnje. Zato sledeći put, naša preporuka je da šta god radili, pustite muziku koja vam prija i imaćete bolju koncentraciju i izbalansiranu ravnotežu hormona sreće, koji je tako neophodan u svakodnevnom funkcionisanju.
Autor: Ivana Živanić

Your email address will not be published. Required fields are marked *