TERAPIJA MUZIKOM- LEKOVITOST DOBROG ZVUKA

Značaj muzike i zvukova ogroman je u jezičkom i emocionalnom razvoju. Takođe, samo verovanje u lekovitost muzike veoma je staro. Zato što se zvuk od početka našeg života preobraća u nešto što ostaje u koži, kao energija i pokretač za opuštanje mišića i raznih tenzija koje tokom vremena nakupimo.
Moderna terapija muzikom nastala je baš iz te iskonske potrebe izražavanja čoveka kroz zvuk i ritam. Ova lekovita tehnika omiljena je i rasprostranjena i kod potpuno zdravih osoba, ali i kod dece u njihovom razvoju.
Muzika za bebe
Smatra se da nerođena beba razvija sposobnost slušanja već oko petog meseca trudnoće, kao i da je svesna zvukova iz spoljašnje sredine. Neka istraživanja pokazala su da novorođene bebe prepoznaju muziku koju su slušale još u majčinom stomaku, što se smatra izuzetno pozitivnom moždanom stimulacijom.
Muzikom protiv bola
Muzika se koristi kao izuzetno korisna tehnika protiv raznih tipova poremećaja, poput defektoloških, psiho-somatskih ili fizičkih i emotivnih stanja. Pokazala se kao efikasna u lečenju raznih fobija, ali i opsesivno- kompulzivnih poremećaja.
Cilj muzike je da utiče na kvalitet života, bolje komunikacijske veštine, ali i kod razvijanja bolje percepcije i pažnje. Zato sledeći put, naša preporuka je da šta god radili, pustite muziku koja vam prija i imaćete bolju koncentraciju i izbalansiranu ravnotežu hormona sreće, koji je tako neophodan u svakodnevnom funkcionisanju.
Autor: Ivana Živanić

1 Komentar

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...