TART TROPEZIEN TART TROPEZIEN
Tart tropezien je nastao u čast glumice Brigitte Bardo ( Brižit Bardo). Recept je smislio poslastičar Alexandre Micka iz St Tropez ( San Tropea),... TART TROPEZIEN

Tart tropezien je nastao u čast glumice Brigitte Bardo ( Brižit Bardo). Recept je smislio poslastičar Alexandre Micka iz St Tropez ( San Tropea), kada je Brižit Bardo snimala film u tom gradu. Međutim, pravu verziju recepta niko ne zna jer se strogo čuva. Zna se samo da je u pitanju brioš testo u kombinaciji sa poslastičarskom kremom. Ja sam eto, napravila neku svoju verziju ovog tarta, oslanjajući se na priče o čuvenom tartu napravljenom u čast Brižit Bardo.

Recept:

450gr brasna + 50 gr brašna T45

3 jaja,

120gr otopljenog putera + 30 gr

4kašike šećera,

1kasicica soli,

20gr pekarskog kvasca

100ml mleka.

Za poslasticarsku kremu:

400ml mleka,

200ml sojinog mleka

6kasika secera,

3 žumanca 5 kašika brašna

200 gr umućenog šlaga

30 ml tečne vanile

Tart možete peći u običnom pleku ili kao što sam ja u modli za kuglof.

Priprema:

Mleko ugrejite da bude mlako, dodajte šećera kvasca,i onih 50 gr brašna, te sačekajte da kvasac nabubri – nadođe. Stavite brašna u vanglu, napravite udubljenje te u njemu stavite otopljenog putera, ležerno umućena jaja, dodajte soli te zamesite testo, oblikujući ga u loptu koju ćete premazati sa onih 30 gr otopljenog putera. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da nadođe na sobnoj temperaturi.. Kada testo naraste, premesite ge, pokrijte krpom te ostavite da nanovo naraste. Nakon toga istresite ga na ležerno pobrašnjenom stolu, dobro ga izmesite rukama i stavite u podmazanu modlu. Pecite tart na 200 stepeni oko 20- tak minuta. Za to vreme pripremite kremu.

Priprema kreme:

Od ukupne količine mleka odvojite 150 ml u kojem ćete razmutiti brašna i žumanca. Preostalo mleko sipajte u šerpicu, dodajte šećera, te zagrejte do vrenja, sipajte u smesu sa žumancima i brašnom, energično mešajući žicom, zatim svu smesu vratite ponovo u šerpu, te kuvajte kremu na tihoj vatri uz neprestano mešanje, dobrih 5 minuta. Sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi,dodajte tečne vanile i umućenog šlaga, dobro sjedinite, presecite tart na pola, nafilujte ga kremom, posipajte prah šećerom, ostavite ga u frižideru na pola sata i nakon toga poslužite.

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *