SVRHA PISANJA SVRHA PISANJA
Pisanje je jedna od onih stvari koje uvek ostaju evergrin. Mnogi saveti, kao i knjige koje su napisane o pisanju, danas su i dalje... SVRHA PISANJA

Pisanje je jedna od onih stvari koje uvek ostaju evergrin. Mnogi saveti, kao i knjige koje su napisane o pisanju, danas su i dalje aktuelne i imaju značaj u sadašnjem vremenu. Mnogi tekstovi koje čitaš, novi pisani materijal, ima za cilj da veštine pisanja podigne na jedan viši nivo. Svrha je da usavršiš pisanje kako bi bio zapažen pisac, a zatim i ekspert u tome što pišeš.

Zašto se pisanje menja ?

U teoriji, pisanje bi trebalo da bude konstantno i da se ne menja. U praksi to međutim nije tako. U kreativnom pisanju pogotovo stvari ne stoje tako. Ako smatraš da ono što si napisao pre desetak godina i dalje odlično zvuči i može da se primeni, onda svakako grešiš.

Odgovor je da se kreativno pisanje menja. Mora da se promeni. Kao što je i poznato, promena je jedina konstanta. Tajna je u tome što se elementi pisanja svakodnevno menjaju kako bi se efektnost pisanja usavršila.

Kao primer može da se navede pisanje nekog teksta opisnog sadržaja. To je imalo uspeha u ranijem periodu. Danas, čak i ako pokušaš da napišeš nešto poput toga garantovano ćeš promašiti cilj koji želiš da postigneš.

Takođe, sve je prisutniji trend opadanja pažnje kod čitaoca, zatim opšta je zasićenost tržišta po pitanju različitih žanrova. Ništa od ovoga nije bilo u prošlosti. Sadašnji scenarijo podrazumeva sasvim drugačije platforme knjiga, odnosno, elektronske knjige, različite stilove, drugačiji marketing, kao i drugačiju perspektivu pisanja generalno.

Kada se svi ovi faktori uzmu u obzir, pisanje ne može da ostane konstantno kroz vreme. Iz toga proizilazi da ni pisci ne mogu da ostanu isti. Ukoliko neko ipak ostane dosledan, on je izuzetak. Jedan u milion Nije poseban. Takvi autori moraju da nastave sa svojim pisanjem u skladu sa vremenom u kom pišu.

Pre nego što kreneš u detaljniju analizu promena koje su prisutne u pisanju, moraš da razjasniš jednu stvar: Koja je svrha pisanja kreativnog pisanja?

Kreativno pisanje i mnoge svrhe

S obzirom da se broj pisaca povećava sa porastom globalnih dešavanja u svetu izdavaštva, ipak je u pitanju mali broj autora koji su od pisanja napravili karijere. Ono što predstavlja negativnu tendenciju je velika zasićenost da čak i oni pravi pisci, istinski talenti, budu ignorisani jer se podrazumeva da su samo instant autori bez neke nročite vrednosti.

Pre nego što prilagodiš svoje pisanje, kako bi ga uklopio sa velikim pisanjem u sadašnjosti, postavi sebi pitanje: „Koji je cilj mog pisanja ?! „ Trebalo bi da bude pre svega zadovoljstvo, a tek onda novac. Novac će doći kasnije, ako dođe, a ako i ne dođe i to je u redu. Ukoliko ti nije stalo do pisanja, ne pripadaš ovde.

 

Što je veća konkurencija, manje moraš raditi

Jasno je da kada postoji velika konkurencija, šanse za uspeh su manje. Tu je onda savet da se radi napornije. Ipak, to ne podrazumeva da će se standardi pisanja pogoršavati sa većom konkurencijom. Ako uložiš napor da budeš bar umereno dobar, izbegavajući greške, već si na putu da budeš bolji. Uspeo si da eliminišeš prvu prepreku- konkurenciju.

Ono što je popularno nije uvek ono pravo

Imaj ovu činjenicu na umu. Dakle, od tebe se očekuje da pišeš po nekim pravilima i očekivanjima onih koji su lideri u pisanju i koji su postavili neke standarde. Trendovi se ipak stalno menjaju, razne platforme za pisanje takođe se menjaju sa vremenom, ali dobro pisanje uvek ima isto značenje bez obzira šta je popularno i aktuelno.

Ovde ćeš naći odgovor kako nastaje pisanje. Upoznaćeš se sa tematsko – motivacijskim prostorom kroz zanimljive vežbe. Podrazumevano je i upoznavanje sa jezikom i pisanjem kroz svakodnevnicu. Nauči kako da pišeš, ali i kako se čita napisano. Saznaj šta sve može da se napiše. Može li rečenica, reč, da imaju dublje značenje?

Autor: Ivana Živanić

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *