Sveža voda za cveće – Valeri Peren

Sveža voda za cveće – Valeri Peren. „Smrt ne zna za pauze. Ne zna ni za odmor, ni državne praznike, ni odlaske kod zubara. Ni za vreme jeftine struje, ni skupe, ni za Autoput sunca, ni plaćena odsustva, ni proslave na kraju godine, ni sreću, ni mladost, ni bezbrižnost, ni lepo vreme – za sve to nju nije briga. Ona je tu, svugde, sve vreme. Niko od nas zaista ne misli na to, jer bismo inače poludeli. Smrt je kao pas koji nam se stalno mota oko nogu, ali ne primećujemo njegovo prisustvo sve do onog dana kad nas uzgrize. Ili, još gore, kad ugrize nekog nama bliskog.”

Sveža voda za cveće – Valeri Peren

Sveža voda za cveće - Valeri Peren
Sveža voda za cveće – Valeri Peren

Violeta je odrastala u različitim hraniteljskim porodicama. Nikada nije imala svoj dom. Sve dok nije upoznala Filipa. Ona u njemu vidi svoj spas i budućnost. Ipak, život će joj pokazati da se sreća najčešće ne krije tamo gde je mi očekujemo. Violeta će svoju sigurnu luku i dom pronaći u jednoj kućici na jednom groblju u jednom malom gradu u Burgonji.

Violeta je na početku naše priče čuvarka groblja. Ona je uvek tu da pruži utehu i savete svima koji dolaze na groblje. Jednog dana na groblje dolazi Žilijen. On je nedavno izgubio majku kojoj je poslednja želja bila da bude sahranjena na groblju na kojem Violeta radi, zajedno sa Gabrijelom, za kojeg Žilijen prvi put čuje.

Sveža voda za cveće – Valeri Peren

Ova neobična situacija, navešće Violetu da se i sama priseti svoje prošlosti i preispita svoju sadašnjost. I tako mi počinjemo da pratimo Violetinu priču koja je mnogo kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled, a u kojoj značajan deo zauzima i Žilijen, ali i priču Žilijenove majke Irene i Gabrijela.

sveža voda za cveće knjiga
Sveža voda za cveće – Valeri Peren

Jedan trenutak može da promeni sve. Ovo je priča upravo o takvim trenucima, o odlukama koje mogu da nam promene život, o gubicima koje zauvek nosimo sa sobom i o novim počecima za koje nikada nije kasno.

Na stranicama ove knjige pratićete priču o iskupljenju i isceljenju, priču o (ne)mogućim ljubavima, pravim prijateljstvima i porodici. Ovo je knjiga koja će vam izazvati brojne emocije. Neki delovi će vas nasmejati, neki raznežiti, a zbog nekih će vam i zasuziti oči.

Sveža voda za cveće – Valeri Peren

Stil pisanja mi je baš odgovarao, lako sam se prepustila priči. Autorka nas svakim opisom uvodi u neki deo Violetinog života, u njenu prošlost, u njenu sadašnjost, u priču koju čita u Ireninom dnevniku. Svi ovi delovi sklapaju se u jednu celinu koja je neočekivana, bolna i emotivna.

Ako bi trebalo da opišem ovaj roman u nekoliko reči rekla bih da je setan, jedinstven, upečatljiv i poetičan. Iako mi se na početku činilo da ovo neće biti priča koja će me oduševiti, na kraju sam se neočekivano zaljubila u ovaj roman, njegove likove i poruke koje se u njemu kriju.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...