SVE LEPOTE KRUPAJSKOG VRELA

Krupajsko vrelo je velika oaza, skrivena u istočnoj Srbiji u prirodi. Nalazi se u podnožju planine Beljanice u Homoljskom kraju. U okviru Krupajskog vrela imate smeštaj i restoran, tako da  ovo mesto prigodno je za jednodnevni izlet, vikend ili za vaš duži odmor. Stiže se lako, od Krepoljina ima razdvajanje puta: na Žagubicu i na Krupajsko vrelo. Kad stignete na mesto, videćete staru vodenicu, restoran. Iza vodenice postoji mali put, koji će vas odvesti do vrela. Kad smo ga primetili nismo mogli da verujemo da baš ovde leži prilaz vrelu (jer je mali, uzan i jedva vidljiv, kao da sama priroda zaklanja vrelo od pogleda). Dok budete išli, pazite, jer put je uzan.

nor

S jedne strane ograđen je ogradom, dok s druge strane nalazi se ribnjak sa pastrmkom, koju gosti restorana mogu upecati, i da im bude pripremljena. Kad prođete po putu dolazite do mostića sa koga možete da uživate u tirkiznoj boji vode ovog vrela. U dubini vidi se ulazak u pečinu iz koje i teče voda. A samo vrelo okruženo je prirodom. Osim ove lepote, koju možemo da vidimo, Krupajsko vrelo krije svoje tajne i legende, pa vam ih prenosimo, da bi se upoznali bliže sa ovim draguljem Srbije.

Dubina jezera iznosi preko 120 metara. Ronioci, koji su istraživali Vrelo, kažu da se ispod vode nalazi ceo lavirint podzemnih kanala, koji su upetljani, a na kraju ulazite u tamni bezdan. Posle toga, ronioci su otkrili da postoji i polupotopljena pećina, gde postoji  prokopan tunel prema površini.

Ali najpoznatiji razlog zašto ovamo su išli ljudi je legenda o blagu:

Postoji legenda o vodenom duhu, koja glasi da u Homoljskim planinama nalazi se blago, koje je planina progutala i samo blago se sada nalazi duboko u pećini. Tu pećinu čuva vodeni duh , koji se zove Tartor, zbog kog meštane boje se da ulaze u vodu, jer navodno duh će ih odvesti sa sobom“.

rrem

Koliko su pokušavali da pronađu ovo blago iz legende niko nije pronašao, ali mislim i da nema potrebe, jer Krupajsko vrelo samo po sebi je blago. Delić ekzotike na istoku Srbije.

Moguće je kupati se u vrelu, ali nema ravnih površina, tako da ćete morati malo više da se penjate po kamenjima i uzvišenjima.

Nedaleko se nalazi i termalna voda, čija je temperatura skoro cele godine 26 C, tako da je prigodna za plivanje i uživanje.

Što se tiče vremena kada da posetite vrelo, odgovor je bilo kada, jer svako godišnje doba će mu dodati neki novi šarm.

Krupajsko vrelo treba videti, osetiti, uživati, jer ni tekst ni fotografije ne mogu preneti svu tu lepotu tirkizne boje i same prirode koja čuva ovo pravo blago.

Ukoliko ostajete duže posetite vodopad Veliki Buk, Lisine, Banju Ždrelo, Manastir Manasija.

Autor: Kristina Jovičić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...