SVE ČARI ZRENJANINA SVE ČARI ZRENJANINA
Zrenjanin je peti grad po veličini u Srbiji. Prvi put se spominje  1326.godine kao selo Bečkerek podignuto na tri ostrva reke Begej. Mesto je... SVE ČARI ZRENJANINA

Zrenjanin je peti grad po veličini u Srbiji. Prvi put se spominje  1326.godine kao selo Bečkerek podignuto na tri ostrva reke Begej. Mesto je bilo u posedu mađarske porodice Beče, a u XV veku ugarski kralj Žigmund Ljuksemburški darovao je Bečkerek srpskom despotu Stefanu Lazareviću. 1807. godine požar je uništio skoro ceo grad. Danas Zrenjanin je važni industrijski centar Banata i Vojvodine.

Nakon trke, iskoristila sam vreme da prošetam po gradu. Razgledanje možete da počnete sa Starog jezgra grada, koje je nastalo spontano u 19. – 20. veka na prostoru najstarijeg grada.

rrem

Trg Slobode je glavna tačka Starog jezgra, gde se nalaze Narodni muzej (Prirodnjačko odeljenje, Arheološko odeljenje, Istorijsko odeljenje, Umetničko i Etnološko odeljenja), Rimokatolička crkva, Narodna Biblioteka.

U Gradskoj kući, koja je poznata kao Županijska palata, nalazi se i opštinska uprava grada. Glavno stepenište ukrašeno je sa tri vitraža „Pravda“, „Mudrost“, „Moć“.  U dvorištu zgrade nalazi se i gradski park, koji je otvoren za javnost tokom letnjih dana. Uspenska crkva jedna od najstarijih sačuvanih građevina. Podignuta je 1746.godine i bila je sagrađena od cigle, što je nju spaslo od uništenja tokom požara 1807.godine. Most na suvom je most ispod koga je nekad tekao rukavac Begeja, a od 1985.godine je zatrpan i više ne postoji vodena površina ispod njega (jedini most na suvom koji postoji, pa sugrađeni žele da ga sačuvaju od demontaže). Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića je glavna pešačka ulica grada. Ovde možete da sednete i da napravite pauzu za kafu ili neki ručak uz pogled na stare jednospratnice sa dekorativnim fasadama, koje su zaštićene zakonom.

rrem

U blizini centra nalazi se i Gradsko jezero sa patkama i labudovima. Osim ovih turistickih objekata posetite i Mali most – najstariji most u gradu, Gimnaziju, jedna od najstarijih institucija u Srbiji, zgradu bivšeg logora u ulici Cara Dušana.

Ukoliko imate više vremena, nakon posete Zrenjanina možete da posetite Kaštel Ečka, koji se nalazi u blizini grada. Pustaru Ečku je na licitaciji komorskih dobara kupio Luka Lazar 1781. godine. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur, a nakon toga je dvorac dograđen i izmenjen 1898-99.godine. Na svečanom otvaranju dvorca 29. avgusta 1820. svirao je čuveni Franc List. Danas je to hotel koji je potpuno renoviran sa restoranom. Moguće su rezervacije za razna dešavanja, seminare, proslave.

Takođe, možete da posetite Carsku baru i etno selo Tiganjica. Prostor carske bare karakterišu bare, jezera, reke, šume. Na ovim prostorima živi preko 240 vida ptica, 24 vrste ribe, i još veća fauna. Postoje staze zdravlja unutar rezervata. A u junu mesecu ovde se održava „Susret planinara Carska bara“.

rrem

U etno selu Tiganjica imate i mali zoo vrt, dečije igralište, ponije, tako da će deca uživati ovde. Osim toga ovde možete odsesti u smeštaju u sklopu etno sela i restorana. Sam restoran nudi bogat izbor srpske hrane. Restoran se nalazi na ulazu u Carsku baru, tako da ćete moći da uživate u svim čarima ovog mesta.

Autor: Kristina Jovičić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *