Stiglo nam je proljeće: Savjeti kako ga najbolje iskoristiti

Stiglo nam je proljeće, ali zima se još ne predaje. „Možeš posijeći svo cvijeće, ali nećeš moći spriječiti dolazak proljeća“, rekao je jednom jedan mudri čovjek. Pa tako ni ovi hladni dani neće trajati još dugo. U ovom čudnom vremenu u kojem živimo danas jedino u šta se još možemo sa sigurnošću pouzdati jeste priroda. Godišnja doba se smjenjuju, bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Dolazi nam već drugo proljeće, u vremenu pandemije, koje ipak treba da iskoristimo na najbolji mogući način. To je mnogima omiljeno godišnje doba. Kada pogledamo sve te boje i mirise i zvukove nije ni čudno. Evo nekoliko prijedloga kako da maksimalno iskoristite lijepo vrijeme, koje nam dolazi.

Ovih par dana dok još čekamo sunce možete iskoristiti da presložite ormare. Izvadite ljetnju garderobu, a šalove i kapute pospremite za iduću zimu. Poklonite sve stvari koje više ne nosite, a nisu za baciti. Napravite proljetnjo čišćenje, riješite se svih bespotrebnih stvari, ukrasite dom sa cvijećem. Kad napokon dođe sunce, iskoristite ga da izbrišete zimske ljenosti i umor iz svoga tijela. Dovoljno je svaki dan otići dvadeset minuta u šetnju u prirodu. Bilo da je to u šumu, park ili pored rijeke. Uživajte u posmatranju kako se priroda budi iz zimskog sna i vraća nam nadu u bolje sutra. Na drveću se pojavljuje zelenilo, prve visibabe i tulipani krase okolinu i čuje se cvrkut ptica. To nam pomaže da regeniramo tijelo i um, a dobijamo još dovoljno kisika i vitamina D.

Čitajte knjigu na klupi u parku i pustite sunce da vam obasjava lice. Ako vam to ne predstavlja zadovoljstvo, popijte kafu na terasi. Operite prozore, dopustite suncu i sviježem zraku da uđu u vaš dom. Prestanite jesti tešku zimsku hranu, i počnite sa sviježim voćem i povrćem. Birajte domaće i koristite ga svaki dan.  Ako radite preko interneta, potrudite se da što više vremena provedete napolju, barem na balkonu ili u dvorištu. Hodajte bosi po travi, vozite biciklo. Posadite cvijeće i budite ponosni na svoj rad. Postavite sebi nove ciljeve koje možete ostvariti.

Da nije bilo zime, proljeće ne bi toliko prijalo. Nedavno sam pročitala divne stihove: „Koliko često dolazi tvoje proljeće? Ako se orijentišeš prema kalendaru, onda je to jednom godišnje, ali možemo probati živjeti kao da nam svako jutro stiže novo proljeće.“ To je za mene poruka u ovoj godini. To želim i svima vama. Da vidite koliko je lijep naš svijet, da probamo biti zahvalni i uživati u svakom novom danu, a proljeća neće nikad nestati.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...