STIDLJIV I ŽESTOK

Rane 1970-e, standardno haotični Holivud. Legendarni producent kuće Paramount, Robert Evans, nervira se zbog filma koji mu je upropastio dan, kao i mnoge pre toga. ‘Kum’, Kopolina epski dugačka i od početka problematična istorija o porodici njujorških mafijaša.
Ono što je Evansa najviše iznerviralo bio je tamo neki klinac iz Bronksa, za koga je Kopola bio baš zapeo da bude u filmu. Navodno je mali bio oličenje Majkla Korleonea, zlatnog sina porodice Korleone. Evans je o svemu tome imao sasvim drugačije mišljenje. Nikad ništa od tog Paćina. Nema šanse. Samo preko njega mrtvog. Veliki Robert Evans pogrešio je u svojoj proceni.
Možda je Al Paćino poznat po svojim teatralnim ulogama, ali upravo svojim diskretnim i jedva primetnim nastupima, postao je najbolji glumac svoje generacije.
Paćinov otac, Salvatore, imao je samo 18 godina kad je mali Al rođen, krajem proleća 1940. i svega 20 kad je napustio i njega i majku. Roza, stidljiva devojka za koju je Paćino kasnije rekao da je bila slična likovima iz drama, bila je apsolutno posvećena sinu jedincu.
U školi je bio nemiran, pomalo je izazivao nevolje i majka mu je često bila pozivana kod direktora na razgovor zbog njegovih ludovanja. Ipak, dar za glumu nije prošao nezapaženo. „Poseduje silovitost velikih Sicilijanaca!“ pohvalila ga je oduševljeno profesorka dramske grupe.
Proslavio ga je legendarni „Kum“, filmska saga, pri tom epski je dugačka i sama istorija o snimanju ove trilogije. Ovo je bila produkcijska noćna mora o kojoj svi znaju sve još od kada je film izašao 1972. Uporna požurivanja, neprestane svađe sa Kopolom, koji je svaka dva dana bio na rubu otkaza, a u pauzama se svađao s glavnim snimateljem. Paćino se tog filma seća kao vrlo samotnog iskustva jer ga niko osim Kopole nije želeo tu.
U pauzama između snimanja scena, slušao je Stravinskog, distanciran od svih. Tom povlačenju uzrok nije bila njegova urođena stidljivost, koja je, kako tvrde oni koji ga dobro poznaju, veoma stvarna.
Za glumca kojeg će kasnije optužiti, iako pomalo opravdano, da se bezobzirno razmeće u svakoj ulozi, izvedba u ‘Kumu’ pravo je remek-delo kontrolisanih pokreta i odmerenih rečenica.
Danas 75-godišnjak, Paćino se nije prepustio klasičnom holivudskom tretmanu starijih glumaca, odnosno, ne dozvoljava sebi samosažaljenje  poput nekih glumaca koji nisu mogli da se nose sa teretom slave.
Paćinova karijera je duga. Nije zabljesnuo i nestao, a kako zna što radi, neće nestati sa holivudskog neba.
„Onog dana kada sam sebi kažem: ‘Ovu sam ulogu baš fenomenalno odigrao“, izjavio je nedavno, „nadam se da će mi se neko smilovati, prebaciti mi lovorov venac preko glave i lepo me ustreliti.“
Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...