Stavimo se u cipele našeg deteta

Kako na jednostavan i zabavan način da se povežete sa svojim detetom? Kako da utičete na razvoj emotivne inteligencije svog deteta a da pri tom u tom procesu uživate i Vi i oni? To je proces koji počinje već od treće-četvrte godine vašeg deteta i traje jako dugo. Da bi bio najdelotvorniji i najprihvatljiviji možemo ga svesti kroz zabavan proces na jedan svestan međusobni razgovor između roditelja i deteta. Pomažući detetu da upoznaje i uči o svojim emocijama roditelj ga istovremeno uči da upoznaje i emocije drugih ljudi. To je upravo prilika za povezivanje sa decom.

Da bi dete moglo da razlikuje i usmerava emocije pre svega mora da ih upozna i razume. Tek nakon toga ono moze da ih verbalizuje. Roditelj je tu da objasni detetu da su sve emocije prirodne i prisutne, faktički dozvoljene. Ono gde je njegova uloga jednako važna jeste u približavanju detetu činjenica da nisu svi oblici iskazivanja emocija u redu ( bacanje, šutiranje, guranje….). Pri tom on (roditelj) je tu da objasni detetu kako da na prihvatljiviji način ispolji svoju negativnu emociju. Ništa manje značajno, roditelj treba da na najadekvatniji način približi detetu razumevanje tuđih emocija i da ga nauči empatiji što nije ništa drugo, do staviti se u „tuđe cipele“, tj. razumeti kako se drugi osećaju u određenim situacijama.

Mnogobrojna istraživanja na temu emocionalne inteligencije kod dece su potvrdila: deca sa kojom se radilo na razvoju emotivne inteligencije odnosno emocionalnih i socijalnih veština mnogo ređe ispoljavaju agresivno i neprilagođeno ponašanje i kasnije su snalažljivija u procesima implementiranja u širu zajednicu, tim, kolektiv itd. Takođe se ispostavilo da se ova deca mnogo lakše uklapaju u promene do kojih dolazi u toku života kao što su recimo: preseljenje, polazak u predškolsko, školu, evetualno razvod roditelja i lakše savladavaju brojne emotivne izazove kasnije u životu. Dokazano je da ova deca lakše izgrađuju stabilne veze i relacije i ostvaruju veći stepen zadovoljstva u životu. Deca na čijem se razvoju emotivne inteligencije pravovremeno radilo su tolerantnija na stres i bolje i racionalnije postavljaju ciljeve u životu. Postaju dopadljiviji i ljubazniji ljudi. Zadovoljniji. Ne čekajte da u 10-toj godini deteta kao odgovor na vaše pokušaje da pričate sa njim čujete rečenice: „ Ne smaraj me……Ostavi me na miru….Dosađuješ mi……“. Razvijte pravi način razgovora sa svojim detetom o njegovim emotivnim stanjima i učinite razgovor o tome sasvim prirodnim delom vašeg odnosa. Ukoliko želite pomoć i podršku, Centar za razvoj ličnosti i konsalting MOTIV može Vam ponuditi načine i pomoćna sredstva da kroz zabavu vidite kako vaše dete doživljava i ispoljava određene emocije, kako vas vidi u različitim raspoloženjima, kako doživljava i kako se oseća u odnosu na bliske osobe iz svog okruženja. Neophodno je da mu u određenim životnim dobima objasnite i približite različite emocije čak i kada nije imalo prilike do tada da se sa njima susretne, jer će na taj način biti na njih pripremljeno. U te svrhe imamo i novu edukativnu igricu STAVIMO SE U CIPELE NAŠEG DETETA.

Za sve detaljnije informacije možete nas kotaktirati: centar.motiv@gmail.com

Autor: Snežana Todosijević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....