ŠTA VI RADITE NEDELJOM ?

Koliko puta ste se pitali šta drugi ljudi rade nedeljom, kako je provode? Da li radno, da li se odmaraju, da li su sa svojom porodicom, prijateljima…? Ove nedelje odlučili smo da naše urednice otkriju kako počinje njihovo nedeljno jutro, a kako se dan završava. Nadamo se da ćete stvoriti neku sliku o njima.

Za sve vas koji ste se pitali ko stoji iza projekta SHINE MAGAZIN  ja sam jedna od osnivača i urednica, a moje ime je Lidija Gajić.

Nedelja, kao poslednji dan vikenda, kod mene uvek počinje istim rutinama, koje mi odmah podignu energiju i raspoloženje. Kada se probudim i ustanem iz kreveta uvek iskoristim svoj mali trik, a to je momentalno nameštanje kreveta i oblačenje kako ne bih došla u iskušenje da se vratim nazad u krevet. Ustajem rano, tako da imam vremena za sve što me tog dana očekuje. Nakon nameštanja sobe moja jutarnja rutina jeste negovanje tela i duha. Volim da otvorim prozor i par minuta udahnem svež vazduh. Nakon toga sledi tuširanje i nega lica što me sasvim razbudi. Kada je nega lica u pitanju tu volim da sam detaljna jer čišćenje lica i dnevna krema mojoj koži daju dodatni sjaj i blistavost.

Onda sledi uživanje. Doručak sa porodicom. Pošto imam ćerkicu od četiri godine tu je uvek veselo. Najlepše je kada svo troje (suprug, ćerkica i ja ) zajedno spremamo doručak. Potom na red dolazi kafa u kojoj stvarno uživam. Uz kafu je uvek tu i knjiga ili neki motivacioni video koji me dodatno pokreće jer mi zbog posla koji me čeka treba dosta energije.

Pošto se vreme odmaranja i uživanja sa kafom završilo, prvo što radim na laptopu jeste čitanje i odgovaranje na mejlove klijentima i saradnicima. Volim da sve to završim do 11h kako bih se u potpunosti posvetila radu na magazinu. Od nedavno imam i svoj radni prostor u kom sa uživanjem radim. Krećem sa čitanjem tekstova i raspoređivanjem za taj dan. Posao oko magazina nije ni malo lak. Tačno se zna koji tekst kog dana se objavljuje i u koje vreme. Tu je i limunada sa nanom da me okrepi.

Dok istražujem aktuelne teme, sve zapisujem u planer koji je uvek uz mene. Pored tekstova koje čitam i koje pišem, tu su i slike koje moram da pronađem i koje će odgovarati datom tekstu, a to ni malo nije lako.

U pauzama sam na vezi sa svojom drugaricom i drugim osnivačem i urednicom SHINE MAGAZINA. Naši razgovori su preko skajpa, mesindžera ili telefona i dogovaramo se i oko najmanje sitnice jer ipak smo obe u svemu ovome. Svakodnevni razgovori su u opisu našeg posla.

Kada završim sa tekstovima za taj dan, obavezno proverim obaveze za sutra i ako mogu ispunim neku od njih.

Tu je i porodični ručak koji, kao i doručak, prođe veselo. Nakon njega kafa sa prijateljicama uz koju se stvarno odmorim i opustim.

Zatim na red dolazi angažman na drugom poslu/projektu na kom radim; naime ja sam asistent urednika rubrike Vesti iz kraja na portal iSerbia. I tu proverim mejlove, uradim vesti koje su najbitnije i objavim. To mi ne oduzima baš mnogo vremena jer su vesti uglavnom kratke. Zahvaljujući tome imam vremena za svoju porodicu.

 

Nedeljom volim kada zajedno odemo u park gde mi uživamo u prirodi, a naša mezimica se bezbrižno igra sa drugom decom. Kada dođemo kući obično to bude oko 18h. Tada je vreme za nešto slatko sa našom devojčicom i čitanje priča ili gledanje crtanih filmova.

Nako večere i kada se svi uspavaju, ja ostajem (sređena i u pidžami) sa svojim laptopom, gde ponovo proveravam mejlove, sređujem tekstove za sutrašnje objave i obavezno pre spavanja konsultacije sa mojom poslovnom parterkom Ivanom Živanić.

To bi recimo bila jedna moja nedelja (ona na koju ne idem na masažu, na koju idem svake druge nedelje) u kojoj i radim i uživam. U stvari, kada malo bolje razmislim, ja uvek uživam čak i kada radim jer radim ono što volim.

Kako izgleda vaša nedelja? Kako “punite baterije” za ponedeljak? Kako vam se čini moja nedelja?

Druga urednica i osnivač SHINE MAGAZINA, Ivana Živanić, nedeljni dan započinje prilično rano. Ustajem već oko 7h kako ne bih propustila trening i na taj način već na početku dana obezbedila dovoljno energije za predstojeće obaveze i aktivnosti.
Doručak pre treninga je obično neko voće sa jogurtom. Dovoljno je čak i pola sata nekih vežbi ili trčanja ili čak i samo brzog hoda, u zavisnosti od raspoloženja, ali i slobodnog vremena na raspolaganju.
Nakon treninga imam dovoljno energije da se dobro organizujem i stignem sve na vreme uspešno da odradim.
Obično odmah proveravam mailove i poruke, vezano za magazin,  a onda i svoje privatne mailove.
Kao što je draga urednica Lidija rekla, stalno smo na vezi tokom radnog dela nedelje (ali i van poslovnih okvira 🙂 ) Dogovaramo se i planiramo taj dan, ali i narednu radnu nedelju pred nama. Čujemo se sa saradnicima, ali i sa klijentima, kako bi ponedeljak dočekale spremne i produktivne.
Za svaki tekst koji pišemo, mi se odgovarajuće i pripremimo. Moja priprema se sastoji od malog istraživanja teme o kojoj bih pisala. Volim da čitam zanimljive, originalne i kreativne tekstove, o bilo kojoj temi koja se nalazi u našem magazinu. Iz tog razloga, pročitam šta su o toj temi već pisali drugi. Pretražujem većinom stranu literaturu i američke sajtove, ali i britanska izdanja ženskih magazina. Uvek se može naći nešto zanimljivo što će da podstakne kreativnost. Nekada je dovoljna jedna reč ili rečenica pa da me pokrenu i da onda od svega ispadne prava stvar.
Naravno, nakon svakog napisanog teksta, konsulutujem se sa Lidijom koja mora da odobri moj izbor jer nije to to ako se i njoj ne dopadane. Kada se i takve situacije zadese, onda zajednički pronađemo pravo rešenje. Sve u svemu, rad na magazinu jeste veoma kreativan iako ovo zvuči možda kao fraza, ali svo to istraživanje, razmišljanje o temama, naša komunikacija, sve to utiče da se u mozgu aktivira ono nešto što pomaže da se potpuno oslobode naši potencijali i da zaista napravimo nešto kvalitetno i trajno, što će ostaviti traga
Nakon završenih obaveza oko magazina, završavam druge poslovne obaveze. Kao freelance akademski i biznis autor, uvek imam neki nedovršeni mail, tekst, saradnju tako da preostali poslovni deo dana posvetim završavanju tih obaveza.
Nakon toga, obično sledi neki opuštajući tretman samo za mene. Kao neko sa osetljivom kožom, sve što koristim, trudim se da bude prirodno i samo ono što može i da se pojede 🙂 Poput čaja- sa kojim se umivam, raznih ulja kojima tretiram lice. Nekad ubacim i pantenol, eto jedino što on ne može da se pojede, ali nema veze 🙂
Kada se dobro relaxiram i napunim baterije, obično sledi nedeljni ručak sa ukućanima, koji je dodatni izvor dobre energije i prilike da podsetimo sebe kako smo bez obzira na česta razdvajanja zbog poslova i drugih obaveza, ipak tu jedni za druge, što i jeste suština porodice.
Popodne i veče rezervisani su za druženje i  izlaske sa prijateljima i dragim ljudima. To je nešto što me najbolje opusti i pripremi za novu radnu sedmicu. Uveče pre spavanja očistim samo lice jer se nedeljom ne šminkam i trudim se da rano legnem kako bih se naspavala i odmorila, obično sam već oko 22h u krevetu.
A kakava je vaša nedelja, šta vas inspiriše i opušta vikendom ?
Autori: Lidija Gajić i Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...