Šta vam pruža NLP?

NLP ili neuro lingvističko programiranje je umetnost, nauka o uspehu, sistematska studija lične komunikacije kao i strukture subjektivnog doživljaja sveta oko nas. NLP je nastao sredinom sedamdesetih godina. Osnivači NLP-a su Johan Grinder i Richard Banler. NLP je zapravo sastav, metod za modelovanje izuzetnosti kako bi se mogla ponoviti. Komunikacioni model baziran na subjektivnom proučavanju jezika, lične promene i usavršavanja koji je primenjiv u svim segmentima života ukratko to vam daje nlp. Neuro-nervni sistem (mi percipiramo realnost kroz svoih pet čula) i na osnovu tih informacija kreiramo svoju realnost odnosno mapu sveta. Lingvističko se odnosi na reči, ljudi svoja iskustva opisuju i shvataju kroz reči tako da mi na reči ne gledamo samo kao na sredstvo komunikacije već i na sredstvo percepiranja sveta oko nas.

NLP se bavi uticajem reči na naš način razmišljanja, naše ponašanje i raspoloženje. Programiranje se odnosi na ponašanja koja su posledica unutrašnjih procesa. Mi sve što percipiramo provlačimo kroz svoj meta program, kroz svoju mentalnu mapu i to najčešce rezultira iskrivljenom slikom. Jedan od osnovnih anksioma NLP-a jeste „mapa nije teritorija“. Šta to znači? Nečiju reakciju, ponašanje ili neki događaj, šta god da je u fokusu naše percepcije, registrujemo, a sama informacija po difoltu nije ni pozitivna ni negativna.

Kako onda znamo šta je pozitivno a šta negativno? Provlačimo informaciju kroz svoj meta program i na osnovu prošlih iskustava nalepimo etiketu. Mi zapravo na nesvesnom nivou biramo tako da je u biti naša realnost posledica naše etikete odnosno naših meta programa. A može i drugačije! Šta bi se dogodilo kad bismo samo percipirali? Koliko je veća verovatnoća da ostvarite svoj cilj kad ste nereaktivni na okolinu i kad usvajate samo one informacije koje vas pravolinijski vode do vašeg cilja. NLP razotkriva načine razmišljanja, strategija, promene, kao i načina na koje ljudski um prima i selektuje informacije. NLP nas učj da naša percepcija nije realnost već da mi funkcionišemo u našoj mapi na neki način izvan sveta. Kad promenimo mapu menja se o svet koji gledamo. Kad promenimo doživljaj sveta oko nas menja se i sami svet, poprima drugačiji oblik, strukturu i radi za nas.

Sigurna sam da ste ovo mnogo puta čuli i da ste se pitali kako?! NLP vam daje to kako. U NLP-u postoje tehnike čija primena olakšava rad na sebi. Jednostavne su za primenu i daju rezultate odmah. Ako želite da promenite svet počnite od sebe! Ako ne možete sami ja ću sa zadovoljstvom biti vaš vodič i podrška . NLP-om je moguće uticati na sve životne segmente. NLP je način da usavršite svoju komunikaciju i ubrzate proces lične transformacije. Meni je NLP dao nešto što nijedna metodologija nije a to je: „Ne zanima me ko si bila ni ko si sad već ko želiš da budeš“! Nemoguće ne postoji.

Ig profil: https://www.instagram.com/dragana_izaberi_sebe/

Fb profil: https://www.facebook.com/dragana.dane.1

Fb stranicu: https://www.facebook.com/Autenticno/?__

YouTube kanal:https://www.youtube.com/channel/UCcWBKRc7yN2D5PqSgnEvbtw

mejl: dobrodosliusvetcuda@gmail.com

Autor: Dragana Mutić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...