Šta vam pruža NLP?

NLP ili neuro lingvističko programiranje je umetnost, nauka o uspehu, sistematska studija lične komunikacije kao i strukture subjektivnog doživljaja sveta oko nas. NLP je nastao sredinom sedamdesetih godina. Osnivači NLP-a su Johan Grinder i Richard Banler. NLP je zapravo sastav, metod za modelovanje izuzetnosti kako bi se mogla ponoviti. Komunikacioni model baziran na subjektivnom proučavanju jezika, lične promene i usavršavanja koji je primenjiv u svim segmentima života ukratko to vam daje nlp. Neuro-nervni sistem (mi percipiramo realnost kroz svoih pet čula) i na osnovu tih informacija kreiramo svoju realnost odnosno mapu sveta. Lingvističko se odnosi na reči, ljudi svoja iskustva opisuju i shvataju kroz reči tako da mi na reči ne gledamo samo kao na sredstvo komunikacije već i na sredstvo percepiranja sveta oko nas.

NLP se bavi uticajem reči na naš način razmišljanja, naše ponašanje i raspoloženje. Programiranje se odnosi na ponašanja koja su posledica unutrašnjih procesa. Mi sve što percipiramo provlačimo kroz svoj meta program, kroz svoju mentalnu mapu i to najčešce rezultira iskrivljenom slikom. Jedan od osnovnih anksioma NLP-a jeste „mapa nije teritorija“. Šta to znači? Nečiju reakciju, ponašanje ili neki događaj, šta god da je u fokusu naše percepcije, registrujemo, a sama informacija po difoltu nije ni pozitivna ni negativna.

Kako onda znamo šta je pozitivno a šta negativno? Provlačimo informaciju kroz svoj meta program i na osnovu prošlih iskustava nalepimo etiketu. Mi zapravo na nesvesnom nivou biramo tako da je u biti naša realnost posledica naše etikete odnosno naših meta programa. A može i drugačije! Šta bi se dogodilo kad bismo samo percipirali? Koliko je veća verovatnoća da ostvarite svoj cilj kad ste nereaktivni na okolinu i kad usvajate samo one informacije koje vas pravolinijski vode do vašeg cilja. NLP razotkriva načine razmišljanja, strategija, promene, kao i načina na koje ljudski um prima i selektuje informacije. NLP nas učj da naša percepcija nije realnost već da mi funkcionišemo u našoj mapi na neki način izvan sveta. Kad promenimo mapu menja se o svet koji gledamo. Kad promenimo doživljaj sveta oko nas menja se i sami svet, poprima drugačiji oblik, strukturu i radi za nas.

Sigurna sam da ste ovo mnogo puta čuli i da ste se pitali kako?! NLP vam daje to kako. U NLP-u postoje tehnike čija primena olakšava rad na sebi. Jednostavne su za primenu i daju rezultate odmah. Ako želite da promenite svet počnite od sebe! Ako ne možete sami ja ću sa zadovoljstvom biti vaš vodič i podrška . NLP-om je moguće uticati na sve životne segmente. NLP je način da usavršite svoju komunikaciju i ubrzate proces lične transformacije. Meni je NLP dao nešto što nijedna metodologija nije a to je: „Ne zanima me ko si bila ni ko si sad već ko želiš da budeš“! Nemoguće ne postoji.

Ig profil: https://www.instagram.com/dragana_izaberi_sebe/

Fb profil: https://www.facebook.com/dragana.dane.1

Fb stranicu: https://www.facebook.com/Autenticno/?__

YouTube kanal:https://www.youtube.com/channel/UCcWBKRc7yN2D5PqSgnEvbtw

mejl: dobrodosliusvetcuda@gmail.com

Autor: Dragana Mutić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...