ŠTA NAM DECA GOVORE KROZ CRTEŽE?

Deca često ne znaju kako rečima da izraze ono osećaju i zato je crzež najbolji način da saznate šta misle i šta proživljavaju. Najlakši način da deca izraze svoje misli, želje i osećanja jeste kroz igru. Kao omiljeni oblik igre je i jedna od osnovnih formi izražavanja.

Što su deca mlađa to je manje zastupljen realistički pristup crtanju, a samim tim i verodostojniji prikaz osećanja.

Kod starije dece, na primer, senčenje predstavlja usavršavanje tehnike, kod mlađe dece senčenje je često pokazatelj anksioznosti.

Sa druge strane, neophodno je naglasiti važnost svih faktora koji utiču na dete, tako da se sva tumačenja ne smeju uzimati zdravo za gotovo. Uzećemo za primer temu “Moja porodica i ja”. Deca su najčešće inspirisana da crtaju ono šta ih okružuje, pa će nam zato ova tema dati veliki broj informacija. Navešću vam nekoliko stavki na koje bi trebalo da obratite pažnju kada posmatrate crtež deteta:

Elementi/ motivi – KUĆA– predstavlja majku,  krov, prozor i vrata, to znači da se dete u porodici oseća bezbedno i zašticeno; SUNCE- simbolizuje figure oca; DRVO- predstavlja osobine dečje ličnosti; CVET- ili kao dekorativni element jer ga i odrasli tako predstavljaju, ili kao simol za nešto što bi volelo da se naže na njegovom mestu, možda nepostojeći brat ili sestra; ŽIVOTINJE- najčešće su okrenute ulevo i govore nam mnogo o deci, na primer, kuče ili mače koje se umiljava simbolizuje da i dete samo želi da bude maženo i paženo; TARABA ili KAPIJA- neko ograničenje dečjih mogućnosti; RASKRSNICE- ukazuju na neke problem; PUT– put života; REKA, JEZERO- sinbolizuje majčinsku ljubav, PTICE- predstavljaju slobodu; LEPTIR- uzvišena fantazija.

Mesto- pozicijaosobu sa kojom je najbliskija dete će nacrtati na levoj strain papira. Odnos ostalih članova porodice i sebe u odnosu na tu osobu pokazaće nam da li detetu fali bliskost ili je ta potreba zadovoljena. Odnos brata ili sestre u odnosu na roditelje, može nam reći kome dete misli da su roditelji privrženiji, ili pak, jasno prikazati izdvojenost zbog ljubomore prema, možda, mladjem bratu/ sestri.

Boje- opisuju emocionalni život deteta. Deca radosne prizore povezuju sa žutom, narančastom, zelenom i plavom bojom, dok tužnim prizorima pridaju smeđu, crnu i crvenu boju.  Crvena ukazuje na uzbuđenje koje može biti ugodno ili neugodno (crveno lice- bes); Zelena predstavlja blagost, stabilnost i čvrstinu; Žuta izlazak iz konfora i stanje promene; Plava smirenost i uravnoteženost, slično zelenoj; Smeđa važnosti higijene za osobu koja crta; Ljubičasta potraga za osloncem; Narandžasta ispunjenost očevih očekvanja, emocionalna sreća; Roza osetljivost, lakomislenost, mladost.

Veličina, oblik i detalji često je razlog zbog čega su neki delovi tela veći ili manji od uobičajnih, je taj kako bi dete uspelo da ih smesti na mesto koje želi. Na primer, velika glava jer želi da naglasi zube,velike uši da bi uspelo da jasno nacrta minđuše itd. Veličina figure govori i o važnosti osobe za dete, kao i bliskosti sa tom osobom. Ukoliko je figura krupna, a daleka detetu, jasno je da dete čezne za bliskošću. Ili ako je taj lik dalek, a izrogušen, moguće je da roditelji nisu u dobrom odnosu. Same figure i linije govore o procentu racionalnosti i samokontrole kod deteta.

Realističnost
Dete će neretko izostavidi i mlađeg brata ili sestru zbog ljubomore koju oseća.

Izostavljanje ako dete sebe nacrta bez očiju ili ušiju, to je znak da ima potrebu da se od nekih stvari skloni ili sezaštiti. Ponekad na crtežima nedostaju stopala ili šake, što nam govori da dete ne zna gde pripada i da je nemoćno. Dete će neretko izostavidi i mlađeg brata ili sestru zbog ljubomore koju oseća.

Dodavanje članova proizilazi iz dečje potrebe da ima brata ili sestru, pa ih i crta kao da već postoje; nadogradnja kuće ukazuje na detetovo viđenje ili želju za stabilnošću porodice.

Upotreba prostora – govori o odlikama ličnosti. Detalji na dnu papira- prizemnost i realističnosti; cela površina je ispunjena- samokontrola i potreba deteta da se dokaže pred roditeljima.

Analiza crteža dečaka od 4 godine:

– Kuća ne postoji, sunce je tu- bolji odnos sa ocem nego sa majkom.

– Roditelji su razdvojeni drvetom- roditelji ovog deteta su razvedeni.

– Figura oca je uz levu ivicu papira- najbitnija osoba za dete.

– Pored majke stoji sestra, pored nje cvet, a na kraju dečak- sestra je zamišljena i bliža majci nego dečak.

– Cvet izmežu zamišljene sestre i njega simboliše dar.

– Ptice iznad dečakove glave- sloboda od pritiska među roditeljima.

– Boje odeće- pripisuju se osobinama likova – dečak i tata istu boju odeće imaju. Crvena boja kao nesklad i nelagoda.

– Jedva primetne plava i zelena boja- nedostatak sklada i mira u porodici.

Svakao, svako tumačenje zavisi od celokupne situacije i detetove ličnosti, kao i trenutnih osećanja koja dete okupiraju.

Autor: Dipl. vaspitač Marijana Gavrilović

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Premijerno 27.02. – „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“

Premijerno 27.02. - „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“. Hit film...

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica....

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...