Šta možete da vidite u Bratislavi, ako imate samo jedan dan?

Bratislava – glavni grad Slovačke. Nekada davno bio je glavni grad Kraljevstva Mađarske, ali nakon toga kako je monarhija napuštala grad, Bratislava je gubila svoj šarm. Posle komunizma grad se još više preobrazio, ali tokom šetnje kroz centar možete da pratite hod istorije ovog grada kroz vekove.  Proveli smo u ovom gradu jedan dan, pa vam niže delimo informaciju o mestima koja možete da posetite.

rrem

Bratislavski zamak ili Bratislavski Grad. Ovo mesto bilo je naseljeno jos 3500 godina p.n.e. Prvo su ga koristili kelti, pa posle toga i Rimljani. Sloveni su došli u 500. godini, i prvo su koristili staru gradnju, ali u VIII veku oni počinju sa izgradnjom kamenog zamka. Tokom kraja XVIII veka Bratislava počinje da gubi svoj šarm, jer kraljevski dragulji iz grada su bili prenešeni u Budapešt. Zamak bio je rekonstruisan za račun i sredstva volontera bez podrške komunističkog režima u periodu od 1955-1968 godine.

rrem

Crkva Svetog Martina. Jedna od najstarijih crkva u gradu. Ovde su bili održane koronacije ili krunisanje raznih monarha u Kraljevstvu Mađarske. Kula na crkvi bila je napravljena pervenstveno za zaštitu, pošto je visoka 87 metara, ali je bila povređena prilikom požara od munje, koja je udarila u kulu. Sadašnji izgled dobija nakon rekonstrukcije 1849. godine. Obratite pažnju na južnu stranu zida, videćete prozor koji nije završen (razlog toga niko ne zna).

rrem

Glavni trg. Najpopularniji trg u gradu i smatra se njegovim centrom. U sadašnje vreme trg se koristi za odmor, dok je njegova prva namena bila za rad. Ovde se održavala trgovina, odrzavali su se sastanci, slavlja, a ponekad i neke kazne. Ovde možete da vidite zgradu Ratuše, fontanu Maksimilijan, Zelena kuća, Dvorac Esenaka.

nor

U blizini trga nalaze se dve bronzane figure, koje su posebno interesantne. Jedna je – figura „Lepi Naci“. U osnovu za figuru legao je stvaran čovek, koji je živeo ovde u 1897-1967.g. Ime mu je bilo Ignac Lamar, koji je dočekivao goste tako što je skidao svoju kapu.  A druga figura nosi naziv Čovek na poslu“ i predstvalja čoveka koji na pola izašao iz kanalizacionog otvora. Ova figura ima čak i svoj znak, da bi vozači bili pažljivio pri skretanju i da ga ne bi zakačili kolima.

Zgrada Pozorišta i Opere.  Prva zgrada bila je sagrađena u 1776.godini. Požar, koji je izbio u 1881. godini uzeo je sa sobom oko 620 života i to je nateralo vlast da razmisli o bezbednosti prilikom požara, i primili su rešenje da sruše staru zgradu, koja nije odgovarala zahtevima. U 1886.godini sagrađena je ova nova zgrada od protivpožarnih materijala sa hidrantima. Ispred se nalazi fontana Ganimeda, koja je napravljena iskljucivo u dekorativne svrhe.

Novi Most, gde se nalazi vidikovac u obliku tanjira (mislimo na onaj vanzemaljski). Takođe se ovde nalazi i restoran, tako da možete uživati u pogledu dok ručate (ali cene su visoke).  Da bi se sagradio ovaj most, nažalost uništili su veliki deo istorijskog centra grada. Njegova dužina je oko 430 metara, visina 95 metara.

Od ostalih mesta, koja možete da posetite su: Kapije Svetog Mihaila,  uzana kuća (iza kapije), Dvorac Primasa,  predsednički park sa dvorcem, park Janka Kralja.

Autor: Kristina Jovičić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...