Šta kažu kristali

Kada je u pitanju uticaj kristala na ljudsko zdravlje, mišljenja su podeljena; postoje oni koji veruju u mogućnost lečenja pomoću kristala i oni koji smatraju da sve što nije potvrdila zvanična medicina ne pije vodu, odnosno, sva pozitivna dejstva se mogu pripisati placebo efektu – autosugestiji. Ako ništa drugo, kristali su zaista neobično prijemčivi za oko i barem možemo uživati u njihovoj lepoti.
Kristali su uvek hladni, a legenda kaže – onaj kristal koji vam se za nekoliko sekundi zagreje u ruci, taj je vaš.

Priče i legende povezane s kristalima i dragim kamenjem mogu se pronaći u drevnim izvorima svake ljudske kulture (grčkoj, rimskoj, egiptskoj, indijskoj, nordijskoj,  indijanskoj…) koja je u istoriji ostavila traga. Kristale su hiljadama godina koristili za ukrašavanje, ali i kao simboli moći, no oni nisu bili cenjeni samo radi svoje lepote nego i zbog svojih isceliteljskih svojstava. Postoji cela lista kristala sa njihovim povezanim svojstvima, a ovo danas što znamo o njima su ostaci drevnih mudrosti.

Legenda kaže kako su kristali u Rim pristigli s Olimpa, sedišta bogova i kao takvi predstavljaju očitavanje sunčeve energije koja se njima pojačava ili dovodi u ravnotežu. Dobrostojeći građani tadašnjeg Rima ponosno šetaju ulicama noseći amulete i talismane izrađene od kristala, namenjenih da im osiguraju dobro zdravlje i prosperitet.
Egipćani su, pripremajući medicinske napitke i druge tvari, običavali smrviti kristale i pomešati ih s vodom. Ovakva upotreba fino smrvljenih kristala primjenjuje se u Ajurvedskom načinu lečenja (Indija). Takođe, plemkinje toga doba koristile su tadašnji najskuplji make up – senku za kapke napravljenu od praha lapis lazulija (poludragi kamen plave boje).
Šamani su, na primer, kristale koristili kao oko koje može videti tajne prirode i otvoriti unutrašnje oko pojedinca.
Legende govore čak i o aroganciji Atlantide čiji su moćnici, u želji da ovladaju svetom, zloupotrebili moć kristala i uništili civilizaciju.
Kineski lekari koriste igle sa kristalnim vrhovima za akupunkturu, a figurice od izrezbarenog žada, pored ostalih dragulja, ukrašavaju kuće i carske palate.
Stari Grci su nazivali kristale „Krustallos“ – led, naziv koji i danas nose. Kao i Rimljani, i Grčki vojnici veruju da ih kristali mogu zaštiti tokom bitke, a posebno hematit, koji ih može učiniti nevidljivima.
U Japanu, kristali se koriste kao medij preko kojega se može povezivati sa psihičkim energijama. Posebno popularno je gledanje u kristalnu kuglu, da bi se videli i predvideli budući događaji. Kvarcne kristalne kugle smatraju se predstavnikom srca zmaja i označavaju njihovu moć i mudrost.

Kroz istoriju do današnjice, kristali su uvek pronalazili svoj put među onima koji veruju u njihovu moć. U današnje vreme ponovo se vraćamo nekim, nazovimo ih, isceliteljskim osobinama kristala. Oni su ponovo u upotrebi, dotakli su mnoga srca, pa čak i pokrenula neka drevna verovanja. Koliko u svemu ovome zaista ima istine, možda je najbolje prepustiti svakom pojedincu. Kristali su misteriozni i lepi. Takođe, oni šarmantno nose svoje nasleđene tajne i verovatno u tome i jeste njihova magična privlačnost. Lično, volim akvamarin i plavi kvarc, zbog čega, ne znam, jednostavno, iz nekog razloga me privlače sebi. Stoga, uživajmo u kristalima, ako ništa drugo, u njihovom društvu je zaista lepo.

Autor: Male Velike Stvari

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...