Šta kažu kristali

Kada je u pitanju uticaj kristala na ljudsko zdravlje, mišljenja su podeljena; postoje oni koji veruju u mogućnost lečenja pomoću kristala i oni koji smatraju da sve što nije potvrdila zvanična medicina ne pije vodu, odnosno, sva pozitivna dejstva se mogu pripisati placebo efektu – autosugestiji. Ako ništa drugo, kristali su zaista neobično prijemčivi za oko i barem možemo uživati u njihovoj lepoti.
Kristali su uvek hladni, a legenda kaže – onaj kristal koji vam se za nekoliko sekundi zagreje u ruci, taj je vaš.

Priče i legende povezane s kristalima i dragim kamenjem mogu se pronaći u drevnim izvorima svake ljudske kulture (grčkoj, rimskoj, egiptskoj, indijskoj, nordijskoj,  indijanskoj…) koja je u istoriji ostavila traga. Kristale su hiljadama godina koristili za ukrašavanje, ali i kao simboli moći, no oni nisu bili cenjeni samo radi svoje lepote nego i zbog svojih isceliteljskih svojstava. Postoji cela lista kristala sa njihovim povezanim svojstvima, a ovo danas što znamo o njima su ostaci drevnih mudrosti.

Legenda kaže kako su kristali u Rim pristigli s Olimpa, sedišta bogova i kao takvi predstavljaju očitavanje sunčeve energije koja se njima pojačava ili dovodi u ravnotežu. Dobrostojeći građani tadašnjeg Rima ponosno šetaju ulicama noseći amulete i talismane izrađene od kristala, namenjenih da im osiguraju dobro zdravlje i prosperitet.
Egipćani su, pripremajući medicinske napitke i druge tvari, običavali smrviti kristale i pomešati ih s vodom. Ovakva upotreba fino smrvljenih kristala primjenjuje se u Ajurvedskom načinu lečenja (Indija). Takođe, plemkinje toga doba koristile su tadašnji najskuplji make up – senku za kapke napravljenu od praha lapis lazulija (poludragi kamen plave boje).
Šamani su, na primer, kristale koristili kao oko koje može videti tajne prirode i otvoriti unutrašnje oko pojedinca.
Legende govore čak i o aroganciji Atlantide čiji su moćnici, u želji da ovladaju svetom, zloupotrebili moć kristala i uništili civilizaciju.
Kineski lekari koriste igle sa kristalnim vrhovima za akupunkturu, a figurice od izrezbarenog žada, pored ostalih dragulja, ukrašavaju kuće i carske palate.
Stari Grci su nazivali kristale „Krustallos“ – led, naziv koji i danas nose. Kao i Rimljani, i Grčki vojnici veruju da ih kristali mogu zaštiti tokom bitke, a posebno hematit, koji ih može učiniti nevidljivima.
U Japanu, kristali se koriste kao medij preko kojega se može povezivati sa psihičkim energijama. Posebno popularno je gledanje u kristalnu kuglu, da bi se videli i predvideli budući događaji. Kvarcne kristalne kugle smatraju se predstavnikom srca zmaja i označavaju njihovu moć i mudrost.

Kroz istoriju do današnjice, kristali su uvek pronalazili svoj put među onima koji veruju u njihovu moć. U današnje vreme ponovo se vraćamo nekim, nazovimo ih, isceliteljskim osobinama kristala. Oni su ponovo u upotrebi, dotakli su mnoga srca, pa čak i pokrenula neka drevna verovanja. Koliko u svemu ovome zaista ima istine, možda je najbolje prepustiti svakom pojedincu. Kristali su misteriozni i lepi. Takođe, oni šarmantno nose svoje nasleđene tajne i verovatno u tome i jeste njihova magična privlačnost. Lično, volim akvamarin i plavi kvarc, zbog čega, ne znam, jednostavno, iz nekog razloga me privlače sebi. Stoga, uživajmo u kristalima, ako ništa drugo, u njihovom društvu je zaista lepo.

Autor: Male Velike Stvari

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Promenili smo ukrase, a jesmo li život?

Promenili smo ukrase, a jesmo li život? I ove...

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...