Šta je potrebno za dobar intervju?

Šta je potrebno za dobar intervju? Zamislite da ste novinar koji mora da odradi intervju sa nekim poznatim ličnostima. Iako većina vas koja trenutno čita ovaj tekst nije novinar, budite deo nas ovoga trenutka i maštajte.

Na početku karijere uvek postoji trema.

  • Da li će sve dobro proći?
  • Hoću li ću postaviti prava pitanja na koja se može dati odgovor?
  • Da li dobro razumem temu o kojoj razgovaram sa sagovornikom?
  • Da li znam sve informacije vezane za sagovornika?
  • Šta da radim ukoliko postoji neprijatna tema o kojoj moramo da razgovaramo?
  • Kako da ga pitam ukoliko znam da je slab kada se govori o toj temi ili jednostavno izbegava?
  • Na koji način da opustim sagovornika ukoliko ima tremu zbog prvog internjua?
  • Kako da ja nemam tremu, jer ipak, prvi put radim intervju?

Sva ova pitanja postavlja novinar početnik.

Nije lako, to nam je svima jasno, ali ako volite svoj posao, brzo ćete prebroditi strah i naučiti kako se nositi sa svime što posao novinara nosi.

Primeri koji su navedeni nisu jedini. Postoji još stavki koje jedan novinar koji radi intervju mora da savlada. Ali, za početak, ovo su prava pitanja.

Pre početka intervjua vi morate biti spremni. Tema se mora dobro istražiti, napraviti beleške i uraditi provera, kao i priprema. Pored istraživanja teme, morate istražiti sve o sagovorniku kako biste sa njim mogli razgovarati i dopunjavati ga u slučaju da i on sam ima tremu.

dobar-intervju

Šta je potrebno za dobar intervju?

Razumljivo je da se ne razumemo u sve teme koje obrađujemo. Upravo zbog toga postoji priprema intervjua i naše istraživanje. Velika je greška ukoliko se ne pripremimo dobro za intervju, jer se može desiti mnogo nepredviđenih okolnosti.

Sve će dobro proći. Ne sumnjate u sebe i svoj rad ukoliko ste se pripremili. Na početku rada će vam biti oproštene greške, ali iz istih učite da vam se ne bi ponavljale u nastavku karijere.

Šta je potrebno za dobar intervju? Razumljivo je da se ne razumemo u sve teme koje obrađujemo. Upravo zbog toga postoji priprema intervjua i naše istraživanje. Velika je greška ukoliko se ne pripremimo dobro za intervju, jer se može desiti mnogo nepredviđenih okolnosti. Sve će dobro proći. Ne sumnjate u sebe i svoj rad ukoliko ste se pripremili. Na početku rada će vam biti oproštene greške, ali iz istih učite da vam se ne bi ponavljale u nastavku karijere.

Razumljivo je da imate tremu. Ali, tremu možete prebroditi ako radite na sebi. Pronađite vezbice koje možete uraditi. Pričajte u ogledalu, postavljate pitanja porodici i prijateljima, oni neka vam odgovaraju. Usavršavanje je važno. Svakodnevno se edukujte kako bi svaki sledeći intervju bio što bolji.

Tema o kojoj razgovaram sa sagovornikom je neprijatna. Šta uraditi?

Vi znate da morate dobiti odgovor. Morate razgovarati na temu zbog koje ste tu. Svakako, postoji više vrsta neprijatnih tema. Mogu da budu u pitanju lične ili porodične tragedije, poroci ili neke teme koje su, jednostavno, za njih neprijatne.

Opustite ih. Sasvim normalno komunicirajte. Ne dozvolite da oni vide šta vas zanima. Zatim, u zavisnosti o kojoj temi se radi, postavite pitanje koje asocira na to, ali da nije direktno.

Primer:

„Kako se nositi sa teškim situacijama, koji je Vaš savet? Da li biste Vi podelili sa gledaocima/čitaocima neki događaj koji je na Vas ostavio negativan utisak, a izborili ste se sa time, a njima bi pomoglo?“

Sagovornika opustite tako što ćete sa njim pre intervjua odraditi pripremu i probu. Naravno, ovo je slučaj jedino kada je snimanje u pitanju, a ukoliko je pisana forma, biće lakše i vama, a i njemu.

Intervju je većini najzanimljivija forma, ali se za njega mora temeljno pripremiti.

Autor: Darija Petrović

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...