ŠTA JE MAGIJA SIMBOLA?

Šta je ustvari magija ? Odgovor je relativan, kao i sve ostalo… Zavisi od toga šta svako podrazumeva pod ovim pojmom. Nema to veze sa sakupljanjem novaca niti sa ovladavanjem neverovatnih sposobnosti. Možda bi najbolja definicija magije bila: Umetnost kojom se izazivaju promene u svesti.

Cilj koji se želi dosegnuti je: biti operativan, optimizovan tako da se naš celokupan organizam ili sistem (ko šta voli) lakše prilagođava nastupajućim promenama, da ne bi došlo do raspada tog istog sistema. Da stres ne bi razbio tvoj sistem, magija priskače u pomoć da optimalno održava različite slojeve svesti na okupu. U prvi plan tu dolaze fiziološki, emocionalni, psihički i mentalni aspekti čoveka.

Umetnost svesti

Današnjeg čoveka formira, samo i uvek samo, njegova svest. Ako bi iz jednog ljudskog bića izvukli njegovu svest, ostala bi prazna ljuštura koja ne može da samostalno funkcioniše u materijalnom svetu. Ono što mi jesmo, nije ništa drugo nego svest koja konstantno kreira, analizira, formira… Mogli bi to nazvati jednom velikom kompanijom koja ima svoju upravu, a pod upravom obično se misli na direktora koji misli da sve zna dok svoje odluke bazira na pokušaju ostvarivanja sopstvenih želja, koje često nemaju veze sa samom kompanijom.

Mentalna kompanija

Obično jedan takav direktor rukovodi našim bićem. Kada, igrom slučaja, ode na odmor-čitav proces samostalno se odvija. Taj proces od davnina ima popularniji naziv: San.

Problem bi se mogao javiti kada mi često mislimo da je naša svest (direktor) oličenje nas samih. Zašto tako mislimo ?! Pa svest nas predstavlja svetu. Da li je u tom slučaju direktor uopšte potreban ?!

Ako bi rekli da nije potreban, onda bi se dalo zaključiti da ne postoji individualnost. Naša kompanija tada strada, a sa njom i njena celokupna proizvodnja (naše misli i dela). Bez svesti nema napretka jer tada nema nikoga ko je predstavlja u spoljnom svetu. Onaj ko upravlja, daleko je od savršenog. Ne vidi sam sebe. U suštini, sam sebe nikada ne možeš ni videti, iz unutrašnje perspektive.

Daleko od savršenosti

Ipak, težnja svakog čoveka je da bude bolji. Šta god da se podrazumevalo pod tim. Jednostavno bolji u svakom smislu.

S obzirom da se čitav svet menja jer se i sama naša planeta menja, potrebno je ovom svemu prilagoditi i nas same. I kompaniju i direktora. Borba se odigrava u svakome od nas, bez obzira da li je svest toga svesna ili ne.

Svest je reka, ima svoj tok i svoje rukavce. Svaka reka je specifična. Reljef te reke je specifičan. Nema reke koje liče jedna na drugu, mogu samo na prvi pogled delovati slično. Isto je i sa svešću. Ona je unikatna, specifična. Svest svakog čoveka reka je sa svim svojim specifičnim reljefom. To može da se nazove i načinom razmišljanja, a može se zvati i mentalni reljef. Mentalni procesi koji se odigravaju u svakoj reci su relativni, ali način razmišljanja se ne menja. Jedina mogućnost je da se promeni reljef svesti. Ove tokove mnogi ljudi teško doživljavaju jer nisu pripremljeni za njih.

I možda je najlakše reći: Nije najvažnije voziti brzo već adekvatnom brzinom, da se automobil ne bi raspao na delove.

Kvalitet mentalnog procesa nije u rezultatu nego u samom procesu. Brzina rezultata ne kaže ništa o samom kvalitetu. Ponekad je potrebno i da ne dođe do rezultata da bi kvalitet bio odgovarajući. A kakvo je tvoje mišljenje o tome, kako ti pristupaš stvarima, poslovima, ljudima ?! Saznaj malo više o dubinama sopstvene svesti, na pravom si mestu.

Autor: Ivana Živanić

 

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...