Šta čitati ovog leta?

Šta čitati ovog leta? Plaža, sunce, planina, hlad, kuća, udoban kauč, park, autobus, voz, avion, auto, kafić, bazen. Svako vreme i mesto su idealni za čitanje. Danas sa vama delimo preporuke knjiga za koje verujemo da mogu da budu sjajno društvo svakom čitaocu ovog leta.

knjiga-sve-ce-biti-savrseno
„Sve će biti savršeno“

Radmila (@sa.knjigom.na.ti) – Sve će biti savršeno

Tamo negde duboko u srcu svako od nas ima odaju za tajne. Skrivene, mračne, pokrivene velom tuge, sete i nemira. Ovo je knjiga gde se od srca smejete, a već na sledećoj stranici pomislite upravo na svoje emocije, one dobro sakrivene. Od knjige nisam očekivala ništa više od toga da mi samo drži pažnju ali dobila sam mnogo toga. Možda drugačiji pogled na osobe, ponašanje i načine razmišljanja. Možda i to da na prvi pogled nije sve tako kao što izgleda i da je bitno znati da životno brojite do 10 pa da onda iskažete emocije, ma kakve one bile.  Bilo kako bilo, sve će biti savršeno! (Baš kao što je i ova knjiga).

Šta čitati ovog leta?

@vlladarr-24-sata-u-starom-egiptu-knjiga-citati
„24 sata u starom Egiptu“

Vladimir (@vlladarr) – 24 sata u starom Egiptu

Kupovinom knjige „24 sata u starom Egiptu” obezbedićete sebi najjeftiniju kartu za nezaboravno putovanje kroz drevni Egipat. Susret sa jednom od najstarijih civilizacija, odnosno upoznavanje njenih stanovnika različitih zanimanja i moći kroz 24 sata, učiniće da se osećate kao da sa njima obavljanje svakodnevne aktivnosti i da ste deo te iste civilizacije. Imate priliku da na kratko budete vladar, babica, majstor balzamovanja, ciglar, zlatar, plaćena narikača i mnogo toga drugog, i da se upoznate sa tadašnjim znanjem, veštinama i postupcima u toku obavljanja određenih poslova. Idealna knjiga za vrele letnje dane, brzo se čita, ne opterećuje mozak već nasuprot tome, pruža vam uzbudljivu avanturu i mnoštvo bogatih istorijskih informacija o egipatskoj kulturi.

@sunflower_bookcorner-ajkula.knjiga.citanje
„Ajkula“

Maja (@sunflower_bookcorner) – Ajkula

Atmosfera malog mesta, živog samo leti podržana raznim zakulisnim radnjama, ljudskim strahovima i nadanjima, začinjena prstohvatom erotike čini da se glavna tema borbe sa nemani koja beskompromisno oduzima ljudske živote pretvori u pravu dramu. Kad uđeš u vodu, više nisi bezbedan.

Šta čitati ovog leta?

sta-citati-ovog-leta
„Midlseks“

Lora (@_bibliopolium_) – Midlseks

Ovo je zanosna i privlačna priča koju nam govori narator i protagonista, hermafrodit Kaliopa Kal Stefanidis o sebi i svojoj grčkoj porodici koja usled rata napušta svoje selo 1922. godine i emigrira u Ameriku u potrazi za boljim životom. Kao i u svakoj porodičnoj sagi, pratimo više generacija, počev od Dezdemone i Leftija, preko njihovog sina Miltona i njegove žene i, konačno, do treće generacije – Kaliope.

U prvoj polovini knjige autor je živopisno oslikao grčka prostranstva i život u njoj, te je pravo uživanje čitati je po vrelim danima, ali i stanje Amerike u tom periodu; prohibicija, odnos prema nacionalnim manjinama i sunovrat jednog moćnog grada. Sok je drugi deo brižljivo posvetio Kaliopinom životu i razvoju. Tema koju je Judžinidis odabrao je nesvakidašnja i pomalo kontroverzna, ali je savršena mešavina priče o jednom hermafroditu, jednom polu i međupolnosti i istoriji jedne porodice i njenog nasleđa, kako biološkog, tako i kulturnog.

Šta čitati ovog leta?

anzelik-gijom-muso-knjiga
„Anželik“

Dijana (@scochyca) – Anželik

Najnovija knjiga francuskog autora bestselera je tu i prava je poslastica za tople letnje noći. Dok leži u bolnici, Matijas, bivši policajac dobija molbu da istraži smrt kontroverzne primabalerine. Iako sve ukazuje na samoubistvo, neke sitnice pokazuju da to možda ipak nije tako… Jurnjave po ulicama čarobnog Pariza, i još čarobnije Venecije ostavljaju bez daha, a tok priče se stalno menja, navodeći čitaoca da se uključi u istragu i rasvetli šta se desilo te večeri.. Muzika, slikari i pariske ulice su pravi izbor koji treba da se nađe na letnjoj listi za čitanje.

knjiga-ljubav-u-toskani-sta-citati-ovog-leta
„Ljubav u Toskani“

Jadranka (@redleaf89) – Ljubav u Toskani

„Izmučen, ravnodušan za sve, kad je proleće došlo, pođoh u Italiju, da izmenim dušu i telo. Tamo kud odoše svi narodi, izuzev slovenskih, odoh i ja zbunjeno, da nađem zvezdu zornjaču.” Crnjanski je umetnik u svakom smislu, a ova knjiga je pravo umetničko delo. Kao što je opisivao slikare i njihove umetnine, tako je i on oslikavao svaki od prizora sa kojim je došao u susret u čarobnoj Toskani. Poput Botičelija koji je „oštrim perom upisao u papir reku, vodu, šiblje i drveće” Miloš Crnjanski nam je kroz ove poetične redove približio lepotu Sijene, Pize, Firence. Volela bih da sam dok sam iščitavala stranice njegovog putopisa i sama mogla da se nađem na tom putovanju.

@booklover2609-knjiga
„Venecijanska maska“

Šta čitati ovog leta?

Jelena (@booklover2609) – Venecijanska maska

„Venecijanska maska” je topla priča o ljubavi, prijateljstvu, snazi i hrabrosti dve žene. Priča koja krije tugu, sreću i izdaju. Iza svake rečenice se krije toplina napisana s ljubavlju, ali i gorka istina. Istina je da je ovaj svet surov, koji god da je vek u pitanju. Okretanjem stranica poželećete da odete u Veneciju i da je sami osetite. Svaka reč je utkana duboko u stranice knjige, tako da nećete moći da se odvojite od nje dok je ne pročitate. Nebitno da li ste na moru ili planini, sa ovom knjigom ćete mislima otputovati u predivne delove Italije.

@jeja_librarian_girl
„Brojevi koji život znače“

Jelena (@jeja_librarian_girl) – Brojevi koji život znače

Deca su već uveliko na raspustu i naravno da o školi i suvoparnom školskom gradivu ne razmišljaju uopšte, međutim, ovo nije tek obična knjiga o matematici. Ovu knjigu deca će rado čitati na raspustu i uz nju će matematiku zavoleti i uveriti se da je matematika osnova svakog segmenta našeg života.  Radnja romana prati jedno odeljenje sedmog razreda osnovne škole „Razbojnik Hupsika” u Holandiji. Sa učenicima ovog odeljenja i njihovim vrlo domišljatim nastavnicima družićemo se kroz 22, naizgled matematička, a zapravo vrlo životna pitanja. Pitanja postavljaju učenici na osnovu svojih interesovanja i, verujte na reč, jedva ćete čekati da pročitate objašnjenja. Preporučeni uzrast je 10+.

@thechapterthief-knjiga-malibu-rising
„Malibu Rising“

Ana (@thechapterthief) – Malibu Rising

„Malibu Rising” je prava ljetnja avantura. Uz zvuke talasa, uživaćete u svijetu filma, muzike, modela i drugih ljudi koji su dio svijeta poznatih. Jedna žurka na kojoj će se otkriti mnoge želje, snovi, greške i prevare, dovešće Malibu do plamena.

@zapadno_od_sunca_
„Zovi me svojim imenom“

Živana (@zapadno_od_sunca_) – Zovi me svojim imenom

Ukoliko ste ljubitelj leta, Italije i žudite da istražite njene divne predele zaljubljeni, da sa nekim stvorite nešto drugačiju priču koja bi mogla da obeleži vaš život, priču punu strasti i požude, onda vam toplo preporučujem ovu knjigu. Italija, leto 1983. Sedamnaestogodišnji Elio uživa u porodičnoj vili kraj mora sa roditeljima. Njegovi „problemi” nastaju kada se u vilu, kao i svake godine, useljava novi pomoćnik njegovog oca, Oliver.

Šta čitati ovog leta?

Zahvaljujući detaljima oko kojih se Asiman potrudio, osetićete Italiju na svojoj koži. Emocije glavnih likova prožimaće i vas, kada se korak po korak budu zbližavali. Elio, dečak koji se tek pronalazi te olako ispoljava svoju posesivnost i požudu, i nešto mudriji i ozbiljniji Oliver. Malo je reći da je ovo maestralna letnja knjiga koja će vas u nekom delu podsetiti da ćemo se mladosti sećati kao niza prilika i da bi možda baš iz tog razloga bilo dobro te prilike i iskoristiti, kako bismo žal za prošlošću što manje osećali. Pripremite sebi voće, neki hladan napitak i uživajte u letu.

@sazvezdje_knjiga-velika-carolija-knjiga
„Velika čarolija“

Milica (@sazvezdje_knjiga) – Velika čarolija

Konačno je počelo leto. A leto je idealno vreme da probudite svoju kreativnost i radite stvari koje volite, od kojih vam raste srce i imate onaj prelep osećaj u stomaku. Prava knjiga za to je „Velika čarolija”. Uzmite ono hladno piće koje volite i prepustite joj se. „Radite, dakle ono što vas vodi u životu. Idite za onim što vas opčinjava, zaokuplja, primorava. Verujte u to. Stvarajte ono što u vašem srcu izaziva revoluciju. Ostalo će se postarati samo za sebe.”

leto-knjiga-citanje
„Vajar smrti“

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks) – Vajar smrti

Hladno piće (udaljeno od knjige), udobno mesto za čitanje i novi slučaj detektiva Hantera i Garsije. Ima li bolje letnje kombinacije? Surovi ubica, inspektori koje retko šta može da iznenadi i priča koja se čita u dahu. Od mene imate ogromnu preporuku za ceo serijal.

Šta čitati ovog leta?

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule....

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera. “Getting...

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja. Inspiraciju...

Piće koje daje snagu i leči – orahovača

Piće koje daje snagu i leči - orahovača. Liker...