Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila sinonim za ušuškavanje, čaj, keksiće sa cimetom, mirišljave sveće i vatricu koja pucketa. Naravno, svemu ovome nedostaje samo sjajna knjiga kako bi atmosfera bila potpuna. Danas vam uz pomoć ekipe sa bukstagrama preporučujem naslove koje možete čitati ove zime. Potrudili smo se da obuhvatimo različite žanrove i teme, pa ne sumnjamo da svako od vas može pronaći nešto za sebe na ovoj listi.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Dragana (@ig_biblioteka) – Apisov apostol

Zima sa sobom donosi čaj i ušuškavanje. Do praznika je ostalo još malo, pa je najbolje preostalo vreme iskoristiti za još malo istorije. Siniša nas ušuškava u tajnu srpsku organizaciju „Crna ruka”, za koju legenda kaže da nikada nije ni prestala da postoji. Ko se bolje razume u ovaj žanr, do Dejana Stojiljkovića. Kako ga je na promociji svog romana preporučio, meni preostaje da ja preporučim vama.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Vukica (@knjigobran) – Daljine

Izuzetno emotivna, dirljiva, topla, jedna od onih knjiga koje se grle. Priča o generacijskom jazu, nerazumevanju, o životu u provinciji i u modenoj urbanoj sredini, različitim željama, o različitom pogledu na budućnost, o odnosu majke i ćerke. Koliko samo bola nanose neizgovorene reči, a koliko bi sve bilo mnogo lakše samo kada bi se prekinula tišina i porazgovaralo.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Jelena (@booklover2609) – Na kraju sveta s pingvinima

Ovo je jedna topla priča o baki Veroniki i njenom unuku, ali i o svim nevoljama koje prate njih dvoje. Da bi ostavila prošlost za sobom i nastavila dalje, baka Veronika mora da se izbori sa svojim demonima. U tome će uspeti jedino ako ode na Antartik gde dobija drugu šansu. Međutim, da li će je iskoristiti? Ovo je zaista jedna divna priča vredna vaše pažnje, dajte joj šansu.

Šta čitati ove zime?

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Radmila (@sa.knjigom.na.ti) – Božićna priča

„Božićna priča (bajka)” Čarlsa Dikensa idealna je za praznične dane. Sigurno je da se posle nje nećete osećati isto. Iako nije mnogo obimna, njena poruka je izuzetno važna u danima koji slede. Dikens je kroz ovu priču otvorio mnoge teme, a ona najbitnija jeste spoznaja sebe, menjanje svega onoga što nije dobro i pokušaj boljeg života. Praštajte, menjajte se i budite najbolja verzija sebe sada i zauvek.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Vladimir (@vlladarr) – Noćni gost

Kako dočekati zimu i praznike bez dobre knjige? Ukoliko volite misteriju sa isprepletanim sudbinama, napetom atmosferom i jezivim elementima, „Noćni gost” je pravi izbor za vas! Da biste razumeli sadašnjost, morate se najpre vratiti dvadeset godina unazad. I da, dobro se obucite, biće to jedno hladno putovanje! Sneg baš ume da iznenadi.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Jovana (@_cute.mess__) – Novi život

„Jednoga dana pročitao sam jednu knjigu i čitav mi se život promenio.” – ovom rečenicom Pamuk otvara priču o životu, izboru, preispitivanju, ljubavi. Ovo je kratka, ušuškana na svega 200 strana, knjiga o knjizi i potrazi naših junaka za nekim „Novim životom”.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Živana (@zapadno_od_sunca_) – Posle zime

„Kao nesavršena bića koja žive u nesavršenom svetu, suđeno nam je da pronalazimo mrvice sreće.”, napisala je Gvadalupe Netel u svojoj, meni poučnoj, jako čitljivoj knjizi. Na relaciji Njujork-Pariz, dešava se priča dvoje ljudi, Kubanca i Meksikanke, Klaudija i Sesilije. Naizgled jednostavna priča likova, pokreće u čitaocu lavinu pitanja o samoći, gubicima, ljudskim nesavršenostima, ali i o sreći i težnji svakog stvorenja da na kraju dana bude voljeno biće. Ušuškajte se u toploj sobi, uživajte u šolji čaja, prazničnoj muzici i u ovoj knjizi koja će vas podsetiti da posle svake hladne zime dolazi i ono lepše proleće.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Jelena (@booksjelena) – Stoner

Ove zime dajte priliku Stoneru. Čoveku koji je ceo svoj život posvetio učenju, čitanju i univerzitetu. Stoner je neko sa kim se možemo poistovetiti. Neko ko će nas ganuti, rastužiti, ali i neko ko će nas ohrabriti i pokazati da od svojih principa ne treba odustati ni za šta na svetu.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Lora (@_bibliopolium_) – Crna knjiga

Meastralno delo o identitetu. Identitetu pisčevog grada, koji se nalazi u večitoj borbi orijenta i zapada, modernizacije i tradicije. Kao i o identitetu na mikronivou, gde nas Pamuk upućuje na njegove stanovnike. Priča prati Galipa u njegovoj potrazi za suprugom Rujom koja ga je naizgled ostavila i otišla sa Dželalom, tada jednim od najpopularnijih kolumnista u gradu.

Šta čitati ove zime?

A ono što je u ovoj knjizi posebno je stil koji je ona napisana. Umesto zapleta i radnje uopšte, svako drugo poglavlje romana predstavlja jedan Dželalom novinski članak. Naizgled nasumično izabran, ali zapravo mini esej koji savršeno dopunjuje priču i ono što autor želi da kaže. Pamuk na različitim nivoima postavlja svoju priču i otvara nam pitanja o tome ko smo mi zapravo, čitanje ovog romana je poput lutanja kroz lavirint, a atmosfera savršeno odgovara zimskim večerima.

sta-citati-ove-zime
Šta čitati ove zime?

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks) – Zimski vrt

Nemaju sve bajke srećan kraj. Nina i Meredit su se oduvek pitale zašto je njihova majka hladna i zašto ne ume da pokaže osećanja, čak ni najbližima. Istinu o životu i prošlosti svoje majke saznaće nakon očeve smrti, slušajući priču koju im je majka pričala još kada su bile devojčice. Sada je došlo vreme da čuju celu bajku i da je konačno razumeju. „Zimski vrt” je priča o porodici, gubicima i drugim šansama. Ovo je priča koja će vam izazvati brojne emocije, koja će vas raznežiti, nasmejati i rasplakati i koju ćete verovatno pamtititi još dugo nakon čitanja.

Šta čitati ove zime?

Autor: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...