Šta ćemo čitati u 2024. godini?

Šta ćemo čitati u 2024. godini? Dragi moji, nadam se da ste lepo proveli praznike, u toplini svog doma okruženi mirom, pozitivom i dragim ljudima. To je najbolji početak godine. Naravno i da ste napravili plan čitanja, koji nećemo ispoštovati ali Bože moj, bitno je imati viziju i želje.

Ne znam kako se kod vas odvija situacija, ali  tokom praznika ja nikad ne čitam. Uglavnom izaberem knjigu sa kojom želim da otvorim čitalačku godinu i ona uvek sačeka da prođe Božićna euforija.

Ove godine tu čast je imala knjiga “Kapetan”, novi biser domaće književnosti. Kako ove godine imam i malog ometača koji okupira svu moju pažnju preskočila sam i Božićnu literaturu, koju ću čitati sa zakašnjenjem. Izbor je pao na ljubavnu komediju Natali Koks jer želim da praznični duh traje. Nekako idealno ide uz šolju čaja i sneg koji nas je iznenadio.

Šta ćemo čitati u 2024. godini?

Šta ćemo čitati u 2024. godini?
Šta ćemo čitati u 2024. godini?

Želja je mnogo, preporuka još više ali treba biti realan da vremena nema toliko, jer godina ima samo 365 dana. Neko bi rekao da to zapravo nije malo, ali u čitalačkom svetu je to minimum minimuma.

Liste postoje kako bi se menjale. Izdavačke kuće vredno rade na tome.

Trudim se da istražujem manje izdavačke kuće i njihove bisere, pa sam ostavila nekoliko upražnjenih mesta kako bih dopisala novitete koji će tek ugledati svetlost dana.

Šta ćemo čitati u 2024. godini?

Šta će se to naći na knjiškom meniju?

Pre svega istorija i ove godine će se nastaviti potraga za knjigama o Drugom svetskom ratu. Naravno, istorijska fikcija kao nekakvu vrsta poslastice. U mom skromnom svetu to su Deki Stojiljković, Vladimir Kecmanović i Aleksandar Tešić. Majstori svog zanata.

Predhodna godina je bila u pesničkom stilu, zato ću se ove godine malo više posvetiti ženskim autorima. U nadi da će divne dame Ana Atanasković i Ljubica Kubura da nas obraduju novim ispisanim redovima. Što se tiče strane literature nemam neke prohteve, uglavnom vrebam nove spisateljice na rafovima knjižara.

Šta ćemo čitati u 2024. godini?
Šta ćemo čitati u 2024. godini?

Da li ću i ove godine pročitati neku od knjiga koju sam čitala u mlađim danima?

Naravno. Smatram da kroz godine čovek treba i mora da se književno uzdiže pa se trudim da oživim čitalačke impresije iz mladosti. Da oživim knjige koje su zaboravljene. Da pokušam da razumem određene knjige koje sam pročitala dok još nisam bila zrela.

Ono čemu se zapravo jako radujem je odluka da se ponovo učlanim u biblioteku. Nedostaje mi taj jutarnji ritual, da prošetam kroz police, dodirnem stare hartije, udahnem dobro poznati miris papira i nasumično izaberem najistrošeniju knjigu. Jer ta je dobra, ta se čitala.

Šta ćemo čitati u 2024. godini?

To će biti ujedno i put ka ispunjenju cilja koji sam zadala sebi. Smanjiti kupovinu knjiga za sebe i novac trošiti više na dečije knjige.

Sve u svemu, svaka godina je izazov.  Izazivam te da mi se pridružiš.

Autor: Dragana Butić, @ig_biblioteka

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...