Srpska violinistkinja pozdravljena ovacijama u Bugarskoj

Srpska violinistkinja pozdravljena ovacijama u Bugarskoj

U okviru ciklusa koncerata „Volim BG muziku“ bugarskoj publici se predstavila srpska violinistkinja Milica Knežević. Izvevši koncert za violinu No.1, Nikolaja Dimitrova u pratnji Vračanske simfoniete pod dirigentskim rukovodstvom Hrista Pavlova. Publika u dvorani nastup izuzetne Milice Knežević propratila je gromoglasnim aplauzom.

Uverili smo se da je koncert prošao veoma zapaženo, a Vaš nastup je dao posebnu notu tom sjajnom događaju. Možete li nam reći nešto više o samom koncertu?

Da, nastup je propraćen velikim aplauzom i neverovatnim odazivom publike. Sam koncert je komponovan od strane mog bliskog prijatelja i jednog od najpriznatijih mladih kompozitora Bugarske Nikolaja Dimitrova. Moram reći da je jedno od mojih omiljenih koncerta na ličnom repertoaru.

Kompozicija koju ste izveli sve prisutne je, ako možemo reći, odvela na jedno posebno muzičko i emocionalno putovanje, takođe i izazvala izvanredne reakcije. Možete li nam reći nešto više o samom delu i kompozitoru?

Nikolaj Dimitrov je izuzetno priznati mladi bugarski kompozitor. Dobitnik je nagrade za najbolju horsku kompoziciju na nacionalnom takmičenju u Bugarskoj 2018. Do sada je napisao preko 100 kompozicija i njegova dela su često izvođena na muzičkoj sceni Bugarske i šire. Za sebe kaže da ne planira nikada da prestane da komponuje jer ga to čini srećnim. Samo delo je njegov prvi koncert za solo violinu i orkestar. Nastalo je nakon nekoliko meseci kreativne genijalnosti. Imam čast da je posvećeno meni i da ima moju ediciju.

Šta za vaš znači to delo, i sama činjenica da ste to izvanredno delo baš Vi prvi izveli?

Ne postoji reč koja bi najbolje opisala taj osećaj. Biti violinistkinja koja će odsvirati i snimiti svetsku premijeru dela je jedna od najvećih želja svih umetnika. Osećam se jako zahvalno i ponosno. Takođe moram naglasiti da biti ambasador kulture i širiti našu školu violine izvan zemlje je posao iz snova.

Bugarska je iznedrila brojne „zvezde“ umetničke muzike i zapažena je kao država koja ulaže u samo obrazovanje mladih i darovitih muzičara. Kakav je odnos Vaših saradnika prema kolegama sa Balkana? Da li je ta muzička internacionalna zajednica ključ magičnog zvuka na bugarskoj sceni?

Moji saradnici i kolege su me dočekli otvorenih ruku i sa osmesisma na licima. Svakako je jedan od ključnih razloga uspešne bugarske muzičke scene otvorenost ka internacionalizaciji samih orkestara. Prosto sva ta iskustva i svi ti divni muzičari zajedno donose nešto novo svetu klasične muzike.

Vaš talenat je prepoznat širom Evrope. Na Vaša izvođenja publika nikako ne ostaje ravnodušna. Kakva su Vaša iskustva u saradnji sa inostranim dirigentima i orkestrima?

Hvala na tako divnim rečima. Saradnja je uvek drugačija. Morate se prilagoditi novim dirigentima i ansamblima jako brzo ako želite uspešne nastupe. Srećom moja iskustva su do sada bila jako pozitivna. Imala sam sreću da sarađujem sa mnogim velikanima klasične muzike. Teško je izdvojiti jedan orkestar ili zemlju.

Kakvi su Vaši dalji planovi, da li možemo očekivati Vaše koncerte u Srbiji ili možda u nekom velikom evroposkom gradu?

Nadam se da će publika u Srbiji uskoro imati šansu da me ponovo čuje. Trenutno radim na nekoliko projekata. U planu su gradovi širom Evrope i sveta kao i popularizacija novih dela. Moram reći da jako volim premijere i kreativni proces iza istih.

Milica Knežević je srpska violinistkinja koja sa sviranjem violine počinje već sa pet godina. Osnovno muzičko obrazovanje započinje u klasi prof. Dragutina Bogosavljevića. Posle završetka srednje muzičke škole upisuje i završava osnovne i master studije sa najvišim prosekom na Akademiji Umetnosti u Novom sadu u klasi prof. Nikole Aleksića. Aktivno nastupa širom Evrope i Azije. Sarađivala je sa mnogim eminentnim dirigentima i orkestrima kao solista, ali i kao deo kamernih sastavima. Najviše se ističu njena premijerna izvođenja nove klasične muzike i saradnja sa kompozitorima. Koncert za violinu no.1 od Nikolaja Dimitrova se rađa iz zajedničkog rada kompozitora sa Milicom koja piše svoju ediciju. Svoju svetsku premijeru je imao u Junu u Vraci, Bugarskoj. Izvela ga je Milica Knežević. Publika ga je ispratila zasluženim ovacijama.

Srpska violinistkinja pozdravljena ovacijama u Bugarskoj

Intervju obavio: Aleksa Nedeljković

2 COMMENTS

  1. Licno sam prisustvovala na ovoj premijeri. Malo je reci da je bilo sjajno.Toliko emocija, toliko nove muzike , toliko talenta od mladih solista na ksilofonu, violini i kavalu. Tri nova vrhunska dela, troje sjajnih solista i izuzetan Vracanski orkestar sa Maestrom Hristom Pavlovim. Posebnu paznju mje privuklo neobicno delo klasicnog tipa za kaval i simfonijski orkestar!!!!Violinski koncert koji je Milica svirala je nova klasika sa motivima Balkana koja nikog ne ostavlja ravnodusnim.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...