SPREMAMO ZA VAS: “PEKMEZ OD KORICE KAJSIJA” SPREMAMO ZA VAS: “PEKMEZ OD KORICE KAJSIJA”
Evo ideje kako da voće iskoristite u potpunosti. Ne bacajte njihovu koricu! Napravite pekmez od korice kajsija. Verujte mi, biće jednako dobar kao i... SPREMAMO ZA VAS: “PEKMEZ OD KORICE KAJSIJA”

Evo ideje kako da voće iskoristite u potpunosti. Ne bacajte njihovu koricu! Napravite pekmez od korice kajsija. Verujte mi, biće jednako dobar kao i onaj od celih plodova kajsija. Ako vama se čini neverovatnim, evo prilike da ga isprobate.

Recept:

300 gr kore kajsija

280 gr kristal šećera

1/2 soka organskog limuna

Priprema:

Sve one kajsije koje ste kupili stavite u u vanglu, nalijte hladne vode, dodajte belog sirća, ostavite da odstoje pola sata, procedite, odvojite od koštica, te ih oljuštite. Ljuštirke stavite u manju šerpicu, red ljuštiraka, red šećera, nacedite soka limuna, zatvorite providnom folijom, te ostavite da prenoće u frižideru. Sutradan uključite ringlu da se zagreva (termostat 3), uz povremeno mešanje drvenom varjačom, kada smesa provri smanjite temperaturu na 2, te kuvajte pekmez 15 minuta uz neprestano mešanje. Isključite ringlu i ostavite šerpicu na ringli dok se ne ohladi uz povremeno mešanje. Sipajte pekmez u teglice koje ste dobro oprali tečnišću za sudove, isprali i poparili vrelom vodom, te ostavite da se pekmez tako u njima ohladi. Zatvorite ih poklopcima koje ste takođe dobro oprali i poparili vrelom vodom.

Napomena:

Teglice dobro obrišite ubrusom da nema vode u njima, kako se pekmez ne bi ubuđao.

Sterilizaciju teglica možete uraditi u rerni. Dobro ih operite tečnošću za sudove, isperite, te ih stavite u rernu na 100 stepeni nekih 10-tak minuta.

Drugi način sterilizacije je da ih poparite vrelom vodom, tako što ćete ih staviti u dubljoj posudi, preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje dok se voda ne ohladi. Zatim ih dobro obrišite ubrusom.

Uživajte u pekmezu i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *