SOKOBANJA SOKOBANJA
Naša država poznata je po svojim lekovitim banjama, koje su smeštene u lepšim predelima Srbije. Svaka banja ima svoju namenu, a u ovom tekstu... SOKOBANJA

Naša država poznata je po svojim lekovitim banjama, koje su smeštene u lepšim predelima Srbije. Svaka banja ima svoju namenu, a u ovom tekstu ispričaćemo nešto o Sokobanji. Okružena je planinama Ozren, Devica, Rtanj, Slemen, Bukovik. Sokobanja poznato je banjsko i klimatsko mesto, u i van Srbije. Na njenim lekovitim izvorima sagrađene su rimske terme, turski amami, Miloševo kupatilo, koje se razvija u moderan zdravstveno– rekreativni centar. „Sokobanja- Sokograd, dođeš mator- odeš mlad“- tako je pisao Branislav Nušić o ovom mestu.

Ono što Sokobanju izdvaja od ostalih mesta njena je raskošna priroda: planine, reke, jezera, vodopadi, pećine  – sve ovo doprinosi njenoj lepoti.

Ukoliko se odlučite da dođete u Sokobanju u daljem tekstu predstavljamo vam sve ono što možete da posetite.

Planine, koje okružuju Sokobanju nude lepu atrakciju i avanturu. Rtanj, privlači pažnju svojom mistikom i legendom o ugašenom vulkanu. Retke prirodne pojave i fenomeni privlače naučnike, ljubitelje prirode. Posebna atrakcija staza je ka vrhu Rtnja- Šiljak (1.560m), sa koga se pruža fantastičan pogled na Srbiju. Planina Ozren smeštena je na jugu Sokobanjske kotline. Udaljena je 5km od centra Sokobanje. U ovom delu nalaze se brojna izletišta, koja su uređena i gde možete da provedete čitav dan, odmarajući se. Ne propustite da posetite Kamen Ljubavi (po legendi, zaljubljeni parovi trebali bi da obiđu kamen i da se popnu na njega, da bi bili srećni zajedno), vodopad Ripaljka (40m), izletište Kalinovica, Očno i Ozren. U sklopu izletišta stavljeni su stolovi i klupe, urađen prostor za piknik, ima veštačko jezerce, restoran. Planina Devica nalazi se na jugoistoku. U podnožju Device, kod izvora reke Moravica, nalazi se Markova pećina.  Izvor reke Moravica predstavlja prirodni fenomen jer se na početku javlja u vidu razlivenog rečnog toka, koji nastaje od velikog broja podzemnih voda. Na Moravici je urađeno 6 plaža- Župan, Tesnac, Šest kace, Tri kace, Džentelmen, Lepterija. Najpoznatija i najposećenija je Lepterija. Udaljena je 2 km od centra Sokobanje. U blizini nalazi se prirodni fenomen „Bogorodica u steni“,  srednjevekovni grad Sokograd, restoran Pećina.

Ukoliko ste ljubitelji jezera, posetite Bovansko i Vrmdžansko jezero. I na jednom i na drugom jezeru napravljena su mesta za odmor, kupanje, ribolov. Na Bovanskom jezeru postoji mogućnost da iznajmite pedaline i čamac. Oko Vrmdžanskog jezera nalazi se selo Vrmdža.

Ukoliko ste ljubitelji pećina, posetite Seselačku pećinu, koja se nalazi oko sela Seselac, 19 km od Sokobanje. Pećina je osvetljena oko 200 metara. Možete da vidite stalaktite, stalagmite. Kroz nju teče rečica ponornica. Ispred pećine uređen je prostor za piknik, a u blizini nalazi se  i veštačko jezerce.

Što se tiče same Sokobanje, ovde isto možete da posetite intreresantna mesta. Tako, na primer, izletište „Vrelo – Borići“ nekada je bilo poznato mesto, gde su se okupljali glumci, umetnici, književnici, članovi kraljevske porodice Karađorđević. Na izletištu napravljena je letnja pozornica, a za decu napravljen je park sa ljuljaškama, penjalicama, stazama i ostalim rekvizitima za igru. U centru Sokobanje nalazi se tursko kupatilo „Amam“, koje su izgradili turci na temeljima rimskih termi (poznato je po tome što su  ovde snimali scene iz filma „Zona Zamfirova“ ). Milošev konak, Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg, Zavičajni muzej, etno kutak Grudonjske vodenice  su samo od nekih mesta koje se nalazi u Sokobanji.

Ukoliko dolazite sa decom tokom letnjih dana možete da posetite Akva park Sokobanja, koji se nalazi u sportsko – rekreativnom centru Podina. Imaju poluolimpijski bazen, bazen za decu, tobogane. Što se tiče Welness i Spa procedura, možete da posetite tursko kupatilo „Amam“, kupatilo „Banjica“, Banja Jošanica, specijalna bolnica „Banjica“, Welness centar „Soko Terme“. Svako od njih ima svoj program i svoje indikacije, tako da pre nego što uplatite, posetite njihov sajt kako bi pronašli odgovarajući tretman za vas.

Kao što vidite, Sokobanja nudi veliki broj aktivnosti. I u svako doba godine možete da uživate u njenim lepotama.

 

Autor: Kristina Jovičić

 

 

 • Sokobanja

  December 14, 2018 #1 Author

  lepo opisana nasa Sokobanja, hvala.

  Reply

  • ShineM

   December 14, 2018 #2 Author

   Hvala Vama što čitate naš magazin. Drago nam je da Vam se dopao tekst 🙂

   Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *