SNOVI U KOFERIMA- JELENA BAŠEVIĆ

Koliko često mi odustajemo od svojih snova, samo zbog toga što u nekom trenutku oni nam se čine nerealnim pa kada  još dodamo nesigurnost, strah od nepoznatog i možda ono najbitnije- “nemam iskustva”, većina od nas zaboravi na želje i snove, okrene se od njih i nastavi u sasvim suprotnom smeru. Ovo smo svi imali prilike da doživimo, dok se jednog dana nije pojavila stranica Jelene Bašević, koja se bavi kreativnim pisanjem na internetu. U tom momentu ona je okupljala još jednu grupu za njenu radionicu, na koju sam se i ja prijavila i tako počela da realizujem svoje snove.

Snovi me pokreću, kreativnost me obnavlja, a koferi podsećaju da se avanture dešavaju na putu, a ne (samo) na krajnjoj destinaciji.”- ova rečenica opisuje ko je Jelena Bašević. Po zanimanju je profesorka španskog jezika i hispanske književnosti, živela je i radila u Madridu u oblastima prevođenja, digitalnog marketinga , advertajzinga, ali nakon dužeg vremena odlučila je da napusti stalni posao i samostalno nastavi svoje putovanje. Njen blog “Snovi u koferima”-  mesto je gde se pričaju neispričane priče, gde možemo da čitamo putopise, o iskustvima koje je Jelena stekla u inostranstvu, savete za učenje jezika, knjige koje su njoj značile na putu do njenog uspeha. I naravno, njena radionica “Kreativno pisanje na internetu”, koja pomaže da “priče postanu deo onajln komunikacije”.

 

Iskoristili smo priliku da pitamo Jelenu kako je nastao njen blog, radionice, a pored toga, podelila je sa nama i njene knjige, koje su uticale na lični i profesionalni razvoj, osobe koje nju inspirišu i planove za budućnost.

 

 

1 Kako si došla na ideju da napraviš svoj blog? I kako se pojavio naziv „Snovi u koferima“?

Oduvek sam imala potrebu da pišem i objavljujem, ali je ideja došla nakon nekoliko godina pisanja za studentski časopis Društva hispanista. Uvidela sam da je vreme da pokrenem nešto svoje, da imam svoj digitalni kreativni prostor u kome ću birati teme i kreirati sadržaj po svom nahođenju. Dugo sam tražila temu bloga jer sam neko ko ima široka interesovanja. Nakon putovanja u Grčku u martu 2014. postalo mi je jasno da su putovanja oduvek budila u meni najviše radoznalosti pa su prvi tekstovi bili putopisi ili priče sa putovanja.

Naziv je nastao par godina pre nego što sam pokrenula blog. Bila sam u Madridu na masteru, a kada su brat i sestra došli da me posete, shvatila sam da su u koferima poneli naše snove. Tada sam folder sa našim fotogorafijama nazvala „snovi u koferima“. To je i dalje metafora za sva moja putovanja, promene koje sam prošla, ali i večita inspiracija za lični razvoj i napredak.

2. Kako su nastale tvoje radionice kreativnog pisanja?

Radionica kreativnog pisanja nastala je kao rezultat studija filologije, mastera književnosti, formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i višegodišnjeg blogerskog iskustva. Spojila sam sve to u jedinistveni koncept kojim želim da podstaknem ljude da pišu, da pričaju svoje priče ili da svoju priču iskoriste kao veliki kreativni i marketinški potencijal za svoje proizvode.

3. Šta polaznici dobijaju na tvojoj radionici?

Dobijaju savete i smernice, primere kako da i kako ne, moje celokupno iskustvo i podršku za razvoj svog bloga i društvenih mreža. Nakon radionice dobijaju priručnik, kao i mogućnost za korekcije njihovog teksta po izboru i detaljne konsultacije.

4. Da li od pisanja može da se živi u Srbiji?

Veština pisanja je sve traženija i čini važan deo velikog broja zanimanja. Kopirajteri, kao i kreatori sadržaja svakodnevno pišu različite vrste tekstova, koji komuniciraju različite vrste poruka. Tu je važan spoj marketinga, prodaje, kreativnosti i opšte pismenosti.

5. U kojim oblastima mogu da se primene znanja, dobijene na tvojim radionicama?

U blogovanju, bilo da se radi o ličnom ili korporativnom blogu, content marketingu ili za unapređenje pismene komunikacije generalno. Radionicu sam tako osmislila da obrađujemo i veštinu komunikacije i izgradnju verbalnog identiteta o kome se mnogo manje govori neko o vizuelnom identitetu.

6. Osobe koje te inspirišu…?

To su ljudi koji me okružuju i koji dele sa mnom svoje lične borbe. Jedna od njih je Irena Pavlović, autorka bloga RunArt i osnivačica istoimene zajednice. Ona piše o trčanju i prenosi nam kako nas posvećenost fizičkim aktivnostima osnažuje i čini hrabrijima. Njeni tekstovi koje svakodnevno objavljuje na svom profilu na fejsbuku podsećaju me na važnost discipline, organizacije i ljubavi u svemu što radiš.

7. Pošto voliš da čitaš -koje knjige su doprinele tvom profesionalnom razvoju?

Nekoliko je knjiga koje smatram ključnim u svom ličnom razvoju, a svaku sam pročitala više puta jer zahvaljujući njima uvek nešto novo otrkijem o sebi. Najpre, “Umeće ljubavi” Eriha Froma, zatim “Put kojim se ređe ide” Skota Peka i mnoge druge koje sam preporučivala na svom blogu. Ovih dana čitam knjigu Simona Sineka “Počni sa zašto” i već mi je otvorila nova pitanja koja se tiču lične svrhe, a dala mi je i korisne lekcije iz marketinga i preduzetništva.

 

8.Da li planiraš neki novi projekat u skorije vreme?

To će biti nova radionica, master klas za sve koji su bili na radionicama do sada, ujedno i način da proslavim prvih godinu dana radionice i početak novog perioda u svom radu.

 

9.Tvoji planovi za budućnost…?

Plan je da održim kontinuitet u pisanju i objavljivanju i da objavim priručnik koji pišem već duže vreme i koji će biti završen početkom 2019. godine.

10. Saveti koje bi ti dala početnicima u ovoj sferi ?

Kao i uvek, početak je težak, ali uglavnom se radi o nedovoljnom samopouzdanju, a ne nedovoljnom znanju. Sasvim je ok i potrebno je da usput učite, tako da počnite da pišete što pre i koristite svaku priliku za napredak. I ne zaboravite da uživate u svojoj kreativnosti.

 

 

Zahvaljujemo se Jeleni na ovom intervju, želimo joj puno uspeha i daljeg razvoja.

Za mene, njena radionica bila je preokretna tačka, kada sam prešla preko svih nedoumica i strahova i krenula napred prema svojim snovima i ciljevima.

Osim što dobijate svu neobhodnu informaciju o kreativnom pisanju, zagarantovano vam je druženje u opuštenoj atmosferi sa novim kreativcima, razmenivanje ideja i stvaranje novih poznanstva.

 

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...