SNOVI U KOFERIMA- JELENA BAŠEVIĆ

Koliko često mi odustajemo od svojih snova, samo zbog toga što u nekom trenutku oni nam se čine nerealnim pa kada  još dodamo nesigurnost, strah od nepoznatog i možda ono najbitnije- “nemam iskustva”, većina od nas zaboravi na želje i snove, okrene se od njih i nastavi u sasvim suprotnom smeru. Ovo smo svi imali prilike da doživimo, dok se jednog dana nije pojavila stranica Jelene Bašević, koja se bavi kreativnim pisanjem na internetu. U tom momentu ona je okupljala još jednu grupu za njenu radionicu, na koju sam se i ja prijavila i tako počela da realizujem svoje snove.

Snovi me pokreću, kreativnost me obnavlja, a koferi podsećaju da se avanture dešavaju na putu, a ne (samo) na krajnjoj destinaciji.”- ova rečenica opisuje ko je Jelena Bašević. Po zanimanju je profesorka španskog jezika i hispanske književnosti, živela je i radila u Madridu u oblastima prevođenja, digitalnog marketinga , advertajzinga, ali nakon dužeg vremena odlučila je da napusti stalni posao i samostalno nastavi svoje putovanje. Njen blog “Snovi u koferima”-  mesto je gde se pričaju neispričane priče, gde možemo da čitamo putopise, o iskustvima koje je Jelena stekla u inostranstvu, savete za učenje jezika, knjige koje su njoj značile na putu do njenog uspeha. I naravno, njena radionica “Kreativno pisanje na internetu”, koja pomaže da “priče postanu deo onajln komunikacije”.

 

Iskoristili smo priliku da pitamo Jelenu kako je nastao njen blog, radionice, a pored toga, podelila je sa nama i njene knjige, koje su uticale na lični i profesionalni razvoj, osobe koje nju inspirišu i planove za budućnost.

 

 

1 Kako si došla na ideju da napraviš svoj blog? I kako se pojavio naziv „Snovi u koferima“?

Oduvek sam imala potrebu da pišem i objavljujem, ali je ideja došla nakon nekoliko godina pisanja za studentski časopis Društva hispanista. Uvidela sam da je vreme da pokrenem nešto svoje, da imam svoj digitalni kreativni prostor u kome ću birati teme i kreirati sadržaj po svom nahođenju. Dugo sam tražila temu bloga jer sam neko ko ima široka interesovanja. Nakon putovanja u Grčku u martu 2014. postalo mi je jasno da su putovanja oduvek budila u meni najviše radoznalosti pa su prvi tekstovi bili putopisi ili priče sa putovanja.

Naziv je nastao par godina pre nego što sam pokrenula blog. Bila sam u Madridu na masteru, a kada su brat i sestra došli da me posete, shvatila sam da su u koferima poneli naše snove. Tada sam folder sa našim fotogorafijama nazvala „snovi u koferima“. To je i dalje metafora za sva moja putovanja, promene koje sam prošla, ali i večita inspiracija za lični razvoj i napredak.

2. Kako su nastale tvoje radionice kreativnog pisanja?

Radionica kreativnog pisanja nastala je kao rezultat studija filologije, mastera književnosti, formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i višegodišnjeg blogerskog iskustva. Spojila sam sve to u jedinistveni koncept kojim želim da podstaknem ljude da pišu, da pričaju svoje priče ili da svoju priču iskoriste kao veliki kreativni i marketinški potencijal za svoje proizvode.

3. Šta polaznici dobijaju na tvojoj radionici?

Dobijaju savete i smernice, primere kako da i kako ne, moje celokupno iskustvo i podršku za razvoj svog bloga i društvenih mreža. Nakon radionice dobijaju priručnik, kao i mogućnost za korekcije njihovog teksta po izboru i detaljne konsultacije.

4. Da li od pisanja može da se živi u Srbiji?

Veština pisanja je sve traženija i čini važan deo velikog broja zanimanja. Kopirajteri, kao i kreatori sadržaja svakodnevno pišu različite vrste tekstova, koji komuniciraju različite vrste poruka. Tu je važan spoj marketinga, prodaje, kreativnosti i opšte pismenosti.

5. U kojim oblastima mogu da se primene znanja, dobijene na tvojim radionicama?

U blogovanju, bilo da se radi o ličnom ili korporativnom blogu, content marketingu ili za unapređenje pismene komunikacije generalno. Radionicu sam tako osmislila da obrađujemo i veštinu komunikacije i izgradnju verbalnog identiteta o kome se mnogo manje govori neko o vizuelnom identitetu.

6. Osobe koje te inspirišu…?

To su ljudi koji me okružuju i koji dele sa mnom svoje lične borbe. Jedna od njih je Irena Pavlović, autorka bloga RunArt i osnivačica istoimene zajednice. Ona piše o trčanju i prenosi nam kako nas posvećenost fizičkim aktivnostima osnažuje i čini hrabrijima. Njeni tekstovi koje svakodnevno objavljuje na svom profilu na fejsbuku podsećaju me na važnost discipline, organizacije i ljubavi u svemu što radiš.

7. Pošto voliš da čitaš -koje knjige su doprinele tvom profesionalnom razvoju?

Nekoliko je knjiga koje smatram ključnim u svom ličnom razvoju, a svaku sam pročitala više puta jer zahvaljujući njima uvek nešto novo otrkijem o sebi. Najpre, “Umeće ljubavi” Eriha Froma, zatim “Put kojim se ređe ide” Skota Peka i mnoge druge koje sam preporučivala na svom blogu. Ovih dana čitam knjigu Simona Sineka “Počni sa zašto” i već mi je otvorila nova pitanja koja se tiču lične svrhe, a dala mi je i korisne lekcije iz marketinga i preduzetništva.

 

8.Da li planiraš neki novi projekat u skorije vreme?

To će biti nova radionica, master klas za sve koji su bili na radionicama do sada, ujedno i način da proslavim prvih godinu dana radionice i početak novog perioda u svom radu.

 

9.Tvoji planovi za budućnost…?

Plan je da održim kontinuitet u pisanju i objavljivanju i da objavim priručnik koji pišem već duže vreme i koji će biti završen početkom 2019. godine.

10. Saveti koje bi ti dala početnicima u ovoj sferi ?

Kao i uvek, početak je težak, ali uglavnom se radi o nedovoljnom samopouzdanju, a ne nedovoljnom znanju. Sasvim je ok i potrebno je da usput učite, tako da počnite da pišete što pre i koristite svaku priliku za napredak. I ne zaboravite da uživate u svojoj kreativnosti.

 

 

Zahvaljujemo se Jeleni na ovom intervju, želimo joj puno uspeha i daljeg razvoja.

Za mene, njena radionica bila je preokretna tačka, kada sam prešla preko svih nedoumica i strahova i krenula napred prema svojim snovima i ciljevima.

Osim što dobijate svu neobhodnu informaciju o kreativnom pisanju, zagarantovano vam je druženje u opuštenoj atmosferi sa novim kreativcima, razmenivanje ideja i stvaranje novih poznanstva.

 

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...