SLANI GRAD – TUZLA

Otkad sam počela da trčim ostvarila sam jednu od svojih želja, a to je putovanje. Tokom cele godine po raznim gradovima i državama organizuju se različite trke: kako na kratke distance, tako i na duže. Za mene najveći izazov za sada su polumaratonske trke, a ove godine već sam istrčala tri. Poslednji bio je sada u subotu 20. jula u gradu Tuzla.

Tuzla je grad u Bosni i Hercegovini. Poznat je po svojoj tuzlanskoj soli, panonskim slanim jezerima.  Niže vam predstavljam okvirni plan obilaska grada, s obzirom da sam imala samo par sati odmora za istraživanje pre nego što sam krenula da trčim 21 km.

ptr

Turistički centar nalazi se na ulici Prekinute mladosti, gde možete da uzmete besplatni primerak mape grada i razglednica. Posle toga izlazite na Solni trg. Na ovom mestu za vreme turske vlasti vršila se eksploatacija soli. U centru nalazi se fontana u obliku posude, u kojoj se ranije prokuvavala so. Mi smo ovde imali pasta party pre naše trke. Nedaleko od Solnog trga nalazi se trg Kapija. Na ovom mestu 25.maja 1995. godine poginula je 71 osoba i preko 150 osoba je ranjeno kao posledica granatiranja. Na Kapiji u znak sećanja na sve žrtve stavljeni su imena svih poginulih. Do trga Slobode možete da prošetate kroz pijacu ili kroz male uličice. Trg Slobode je mesto na kome nalazi se kulturno istorijski spomenici iz raznog perioda vremena. Centralno mesto ovde isto zauzima fontana u obliku posude za iskuvavanje soli i ukrašena je mozaikom. Pored fontane možete da vidite jedno od arheoloških nalazišta sa ostacima posude za isoljavanje i drugih predmeta iz doba neolita. Na drugoj starni trga nalazi se Čaršijska česma i Čaršijska džamija.  Ovde možete da napravite pauzu i da ručate, popijete kafu uz pogled na trg. Posle toga spustite se niz ulicu Tabašnice do Mosta sa kipovima.  Onda prošetajte uzduž reke Jala do Narodnog pozorišta. A posle toga do Gradskog parka, gde možete da sednete u kafić ili na travu i malo da se rashladite.

rrem

U centru parka nalazi se spomenik Kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji je za BiH jedna od najžnačajnih figura. Za vreme njegovog vladanja BiH  doživela je ekonomski, kulturni rast.  Kad prođete Gradski park izlazite na ulicu Kulina bana i dolazite do najlepše atrakcije grada Panonska jezera. Karta za odraslu osobu iznosi 5 konvertibilnih maraka.  Tuzla je jedini grad gde se jezera, plaže i slani slapovi nalaze u centru grada. Voda u jezerima  i slapovima je slana, tako da je savršeno mesto za plivanje, ili čak ako ne znate ovde to nije problem. Dubina jezera nije toliko velika. U nekim mestima dostiže i preko 2 metara. Što se tiče vode, u slapovima je bila hladnija, nego u samim jezerima. Uzduž cele teritorije imate i dečije igralište, sportske terene, kafiće, male restorane. Takođe ovde se nalazi i arheološki park, neolitsko-sojeničko naselje, Slani bunar, muzej Geološka postavka „Pannonica“. Panonska jezera su otvorena do 19.30h, zato iskoristite što više vremena radi kupanja u neverovatno toploj vodi ovih čuvenih slanih jezera, sa čistom vodom.

rrem

Ovo je neka mala preporuka od mene, onoga što sam lično uspela da vidim i da posetim. Ukoliko imate više vremena ili čak ostajete duže, onda možete da posetite i da istražite okolinu grada. Imate memorijalni kompleks Slana Banja, izletište Ilinčica. A sigurna sam da ćete i u samom gradu da pronađete interesantne uličice, mesta koja će vam da privuku pažnju.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...