SISTEM VREDNOSTI NEKAD I SAD

„Pale su mi na um knjige, one nisu čovek kompletan već ono što je u njemu najbolje, čovek odabranih trenutaka. Sa tim čovekom koga nema, možeš razgovarati, možeš uživati, a ne moraš mu se ni zahvaliti. Možeš se sa njim svađati, a on nema mogućnosti da ti odgovori išta osim ono što je već napisao.

Možeš se ponositi  svojom pameću, govoreći mu gluposti, strpljivo će te saslušati. Možeš  ga ostaviti i preći drugome,neće se naljutiti. Srdačno će te dočekati, ako mu se vratiš uvek spreman da počne razgovor sa tobom“

Meša Selimović

 

Sigurno se sećate, da su vam kao malima govorili  da čitajući knjige nikad niste sami, da je knjiga vaš najbolji prijatelj koji vas nikada neće izneveriti. Da je čovek bogat onoliko koliko je knjiga pročitao. Knjige nam daju mogućnost da za trenutak budemo neko drugi, da shvatimo drugačiji život od onoga koji trenutno  živimo, da budemo na raznim krajevima sveta, gde još nikad nismo bili zahvaljujući raznim likovima i njihovim uzbudljivim događajima. Kakva magija, zar ne? Sve to možemo, a da se  ne pomerimo iz toplog doma, uživajući u mirisima omiljene kafe ili u najukusnijem voćnom kolaču.

 

 Za nas koji smo željni dobre knjige, željni da na trenutak budemo u tuđoj koži i živimo tuđim životom ima nade. Naime, svake godine u Beogradu održava se manifestacija po nazivom „Sajam knjiga“, mesto gde možemo da pronađemo bilo koju literaturu, da sretnemo obrazovane i učene ljude, poput Matije Bećkovića, profesore sa pojedinih fakulteta i mnoge druge. Nažalost, ove godine bilo je malo drugačije, bili smo tema raznih medija, portala, ali ne samo u pozitivnom smislu.

 

 Bili smo daleko od kulturnog događaja i mnoštva izdavača, kniga i ljudi, a bliže osuđivanjima i vođenju polemike ko sve danas može da napiše knjigu. Da li  može baš svako biti pisac? Da li nam za to više ne treba talenat ili posebno obrazovanje već samo olovka i prazan list? Koje je štivo najzanimljivije omladini koja bi trebalo da zauzima  većinu  na ovoj manifestaciji? Da li je to roman „Na Drini ćuprija“, „Derviš i smrt“,“Koreni“ ili autobiografija rijaliti zvezda? Njihovih trenutnih idola čije knjige rado čitaju, a sutra ne znaju ko je napisao Korene ili da na prijemnom ispitu prepoznaju Dositeja Obradovića. Živimo u svetu promenjenih vrednosti, dozvoljavamo da ono najbitnije polako, ali sigurno nestaje.Naša omladina čita  prepričane lektire sa interneta, zapostavlja književnost, mogućnost lepog i pravilnog izražavanja, odlaske u biblioteku i na Sajam knjiga, pod izgovorom: „Da za to  ima vremena“. „Neka, ići ću kad odrastem“.

Sa ovim stavovima ne možemo očekivati bolje, kao što ne možemo očekivati pismenost i lepo izražavanje od nekog ko ne čita knjige. Ne možemo očekivati pisca koji nije za to obrazovan ili u najmanju ruku talentovan. Kao i za većinu profesija i za ovu je potrebno više od obične želje. Treba zajedno da pokušamo  da „probudimo“ svest kod ljudi koliko je važno posećivati mnogobrojne manifestacije, među kojima je i Sajam knjiga. Koliko je bitno pročitati dobru knjigu i raditi na svom obrazovanju. Čuvati sećanje i poštovanje na pisce koji su nam mnogo toga ostavili u amanet. Prikazaivati Sajam knjiga kao kulturan događaj, a ne mesto gde svako može da predstavi šta želi za mrvicu medijskog prostora.

 I za kraj dragi moji:

„Čovek koji ne čita dobre knjige, nema nikakve prednosti nad čovekom koji ih uopšte ne čita“

 Mark Twein

Autor: Katarina Grčić

 

 

 

1 Komentar

  1. bas tako, knige vise niko ne cita, nazalost.a zaboravili smo da je knjiga najbolji covekov prijatelj.Poznajem osobu koja kaze da najvise voli miris nove knjige, a za rodjendan uvek kaze da joj poklonim knjigu.Necu reci ko je ona nadam se da ce procitati vasu pricu.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...