Senka vetra – knjiga zbog koje ćete zavoleti knjige

Senka vetra – knjiga zbog koje ćete zavoleti knjige. Desi li vam se nekada da pročitate neku knjigu i čim sklopite njene korice pomislite: „Ovo je naslov kojem ću se sigurno vratiti.”? Da budem iskrena, meni se ovo u životu dogodilo svega nekoliko puta. Jedna od knjiga za koju sam ovo pomislila bila je „Senka vetra”, autora Karlosa Ruisa Safona. Ovaj roman čitala sam pre desetak godina i tada me je oduševio. Sećam se da sam ga svima preporučivala i da sam pričala o njemu dugo nakon čitanja.

„Senku vetra” sam nedavno ponovo uzela u ruke. I koliko je to samo sjajna odluka bila. Pre čitanja ove knjige bila sam u pravoj pravcatoj čitalačkoj krizi (verovali ili ne, i to se često dešava). Kada sam krenula sa čitanjem setila sam se zašto mi se ova knjiga toliko dopala, ali nisam bila sigurna hoće li tako biti i na drugo čitanje.

Senka vetra – knjiga zbog koje ćete zavoleti knjige

safon knjiga
senka vetra safon

No, da krenem ispočetka, da prvo i vas upoznam sa ovim naslovom. Danijel je sasvim običan dečak koji živi sam sa ocem koji je vlasnik knjižare. Jednog dana otac će odlučiti da mu poveri jednu tajnu. Upravo zahvaljujući ovome „Senka vetra” završava kod Danijela na jedan pomalo sudbinski način. Dečak će se zaljubiti u ovaj naslov i pokušaće da otkrije više o njegovom autoru, Hulijanu Karašu. Ovo će pokrenuti čitav niz (ne)običnih situacija i misterioznih događaja.

Safon nas i u ovom romanu vodi u Barselonu. Ne mogu vam opisati koliko meni odgovaraju njegovi opisi ovog grada i koliko lako se izgubim u njima. Osećam se kao da ponovo hodam ulicama Barselone i kao da sam i sama saučesnik u svemu što se događa u romanu. Pisac ume da stvori jedinstvenu atmosferu koja pomaže da sve što se dešava u romanu doživimo još intenzivnije. Na stranicama ove knjige smenjuju se različiti likovi čije priče su povezane na gotovo nestvaran način. Čitalac mora pažljivo da prati ukoliko želi da poveže sve niti Safonovih misli i uklopi ih u jednu smislenu priču koja u sebi sadrži elemente misterije, drame i romanse.

senka vetra
Senka vetra – knjiga zbog koje ćete zavoleti knjige

Senka vetra – knjiga zbog koje ćete zavoleti knjige

Sam početak romana je poprilično spor i jasno mi je da to ume da odbije neke čitaoce, ali meni je ova dinamika baš prijala. Imala sam osećaj kao da polako ulazimo u Danijelovu i Hulijanovu priču kako bismo i sami imali prostora da mozgamo i razvijamo teorije o tome šta će se dalje desiti, a da kasnije ubrzavamo tempo kako bismo uživali u brojnim zapletima i raspletima koje nam je pisac pripremio. Safon piše o temama koje su univerzalne: borbi dobra i zla, idealima i zabludama, (ne)mogućim ljubavima i ljudskoj prirodi. Upravo u tome je jedna od lepota ovog naslova.

Senka vetra – knjiga zbog koje ćete zavoleti knjige

Najmanje volim da pišem o knjigama koje mi se jako dopadaju, jer uvek imam osećaj da neću umeti da ih predstavim dovoljno dobro. Svakako, nadam se da sam svojim rečima uspela da vas ubedim da se prepustite Safonovim rečima.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...