SEGEDIN

Segedin se nalazi u južnom delu Mađarske, takoreći u komšiluku. Nastao je na mestu gde se reka Mureš uliva u Tisu. Naziv grada, po jednom verovanju,  potiče od mađarske reči szög, što u prevodu označava ugao koji reka Tisa pravi, prolazeći kroz grad.  Drugo verovanje je da naziv potiče od reči sziget, što u prevodu znači ostrvo.

Ljudi iz Srbije najčešće u Segedin idu u kupovinu jer je fizički bliži grad od drugih evropskih šoping centara, a nudi za istu robu dosta povoljnije uslove prilikom plaćanja.

Razlog zbog kog mnogi, na žalost, Segedinom protrče, umesto da laganom šetnjom uživaju u lepotama grada.

Najveći trg u ovom delu Evrope je segedinski Sečenji trg. Prepun cveća, prelepo uklopljenog sa velikim brojem statua, skulptura koje sećaju na znamenite ljude Mađarske, posebno Segedina. Statua Ištvana Sečenja izrađena je od belog mermera, a statua Pala Vašarhelija u bronzi. Gradska kuća, neobična žuta zgrada, izgrađena u neobaroknom stilu, okružena je stražarnicama, na kojima zvona zvone svakih 15 minuta. Gradska kuća povezana je sa Gradskom Skupštinom, jednim neobičnim mostom, Mostom uzdaha. Katedrala sa visokim kulama od 90 metara, čuva jedne od najvećih orgulja u Evropi.

 

Na trgu Dugonjić nalazi se muzička fontana, koja je posvećena stogodišnjici poplava u Segedinu. Pored je zgrada Rektorata Univerziteta u Segedinu, a turistička atrakcija je statua Andraša Dugonjića, koji u ruci drži prvi roman na mađarskom jeziku “Etelka”  (1788).

Kapija heroja posvećena stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu nalazi se na Trgu Arad. Bašta Štefanija nalazi se u centru grada, u okviru Bišopove palate. U njoj se nalaze retke biljne vrste, ruševine starog zamka…

Srpska pravoslavna crkva, posvećena Svetom Nikoli, osveštana je za prenošenje moštiju Svetog Nikole. U njoj se nalaze mnogobrojne ikone iz raznih delova sveta: Crna Madona iz Egipta,  Bogorodica iz Sirije, a najstarija ikona u ovoj crkvi je ruska ikona pod nazivom Nerukotvoreni obraz Isusa Hrista iz 17. veka.

Móra Ferenc Museum predivno je muzejsko zdanje, zgrada na četiri nivoa, fantastično raspoređenih epoha i eksponata sa prelepom fontanom ispred te velelepne građevine.

Grad je poznat po velikom broju sunčanih dana u godini, blagoj kontinentalnoj klimi i maloj količini padavina. Bogat je vodom, mineralnim i toplim izvorima, a u neposrednoj blizini od 4 km nalazi se svetski poznato banjsko lečilište Eržebet-Morohalom. Anna banja sa temperaturom vode od 52 C,  kompleks bazena Napfényfürdő Aquapolis, takođe sa toplom vodom, predstavljaju uživanje i lečilišta reumatskih oboljenja, oboljenja kostiju i hroničnog artritisa

Ukoliko želite da upoznate bogatu kulturu i istoriju Segedina, možete se odlučiti za panoramsko razgledanje pa uz  pomenute atrakcije, možete obići  i Zavetnu crkvu, katedralu Dom ter, novu Sinagogu. ..Ponekad tako blizu, bez zadržavanja na granici,  za dva do tri sata do Segedina pa se dan idealno pretvori u izlet. Nekada ipak tako daleko, vremenski predugačko putovanje, sa čekanjem na graničnom prelazu oko četiri sata, pokvari sva očekivanja. Kada zanemarimo taj podatak, Segedin vam postaje sledeća destinacija koju morate zavoleti!

Autor: Zvezdana Balan

3 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...