Saznaj da li si multipotencijalista?

Neki ljudi imaju problem da savladaju biznis kojim se bave ,a neki da savladaju probleme koje nosi multipotencijalista. Postavlja se pitanje da li je više interesovanja mana ili ima dobrih strana?

Ko je multipotencijalista ?

Multipotencijalisti su osobe koje pokazuju svakodnevno interesovanje za više hobija ,oblasti i poslova. Njima brzo dosadi sve ,uglavnom ih ne drži mesto,umetnici su ili sanjari i uvereni su u 95% slučajeva da sve mogu da postignu,a odatle i ta karakteristika u njima za više interesovanja.

Lažna uverenja

Kada krenemo u prvi razred ,naša rodbina,porodica nas uglavnom pita sta želimo da budemo kada porastemo,umesto da postave pitanje „Šta sve možeš biti kada porasteš?“

Ja iskreno mislim da je nametnut taj jedan poziv koji svi mi imamo, a koji danas biva sve manje zastupljen, zbog društvenih mreža. Pogrešno je sebe osuđivati na jednu granu neke umetnosti,nauke i ograničiti svoje neispitane želje i potencijale. Neki čak pronadju svoje hobije u kasnim godinama,kada počinje ono uverenje stečeno iskustvom da napokon živimo kako mi želimo,i pustimo želje na slobodu. Nemojte biti jedni od njih, istražite svoje sposobnosti.

Dokaz da možete da ovladate vremenom i talentima,u isto vreme je Dr.Bob Childs ,graditelj žičanih istrumenata i psiholog. Te dve profesije možete spojiti u neku ruku, jer ako dobro shvatite kako jedan muzičar razmišlja, moćićete da napravite najbolji istrument za njega. To je i prednost multipotencijalista.

Prednost

Sinteza ideja je spoj više oblasti, u jednu dobru ideju,i plan za sasvim nešto treće. To velike kompanije najbolje znaju, a i upotrebljavaju baš tražeći ovakve radnike za svoje brendove,koji će ih odvesti do zvezda.Evo i jednog meni zanimljivog primera!

Na internetu sam našla ovaj podatak,i naravno kao lifestyle bloger moram priznati da je podatak veoma zanimljiv za moju grupu.

Zapravo ,Sha Hwang i Rachel Binx spojili su zajednicka interesovanja:kartografiju, vizuelizaciju, podataka putovanja, matematiku i dizajn. Kada su osnovali MESHU ( LINK) to je kompanija koja pravi nakit po narudžbini inspirisan geografijom. Do ovog ne bi došlo da nisu spojili svoja interesovanja.

Brzo učenje

MI MP veoma brzo učimo jer kada nas nešto zainteresuje ,vredno se bacimo na istraživanje te teme.Takođe mnoge vestine su primenjive na razne oblasti, često stare lekcije ubacuju i nove obrasce. Pa veoma retko počinju od nule jer im je već sve ili poznato ili već imaju novu formulu uspeha spajajući svoje znanje iz predhodnih lekcija.

Prilagodljivost je nešto sto je najbolja stvar u svemu. Kada god negde neko zatreba, a firma nema dovoljno osoba ili vremena za potražnju vi možete uskočiti u tu ulogu.

Na primer: Jenifer Lopez je glumica i pevačica i pleše na svojim nastupima,a i često viđamo da je neki glumac u ulozi reditelja. Takođe i pevači se viđaju u ulozi reditelja ili producenta. Ja recimo imam previše stvari koje OBOŽAVAM, a da ne pričamo o onima koje mi idu od ruke. Kada bi me bacili na pusto ostrvo verovatno bi za par dana otvorila prodavnicu voća i ribarnicu i tako profitirala. Moja interesivanja su: slikanje, skiciranje, pevanje, pisanje (poezija, slobodno pisanje) od stvari koje volim tu je ples, blogovanje, novinarstvo. Trenutno pravim kanal za audio priče, kozmetičar sam po struci, frizerski zanat sam sama naučila, a radim sasvim nešto levo . Poenta je da istražujete i da se ne izgubite, da stalno pronalazite put ka uspehu sa formulama koje nastaju spajanjem.

Ja sam spojila foto pamćenje i skiciranje i radim portrete na primer !

Moje mišljenje je da je moć adaptacije najvise značajna u 21 veku. Zbog brzih i nepredvidivih promena svetske ekonomije biće uspešni samo oni pojedinci ili kompanije koje znaju da se prilagode potrebama tržišta. Multipotencijalisti su deca budućnosti. Nemojte ih sputavati da budu to što jesu, pitajte dete šta želi da bude, ali i razgovarajte o tome šta sve mogu biti, možda dođete do zajedničkih ideja.

Najbolje ekipe su sačinjene od uparenih  specijalista i multipotencijalista. Specijalisti poznaju oblasti, a MP znaju šta tačno treba za uspeh te kompanije u toj oblasti. Čak i saradnje na blogu se dešavaju zbog toga, dve firme ili dve osobe, jedna znanjem druga sa idejom i strukom.

Ja sam jedna od njih ,i priznajem da sada od skoro i kao mama ja imam više hrabrosti da pričam o tome, jer je nama najveći neprijatelj multitasking o kojem i pričam na svom blogu. Možete sve da postignete ukoliko spojite svoja interesovanja i napravite nešto cime želite da se bavite.

To može biti: zanat, pisanje, biznis… Sve jedno… Iskoristite to da pobedite vreme  koje vam je potrebno, a koje nemate za obavljanje svih tih zadataka . Multipotencijalisti su potrebni ovoj planeti i svest o tome da udruženi možemo sve!

Autor: Jovana Disić

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...