Saveti za bezbedan noćni izlazak

Saveti za bezbedan noćni izlazak. Steže ključeve između prstiju dok prolazi slabo osvetljenom ulicom.

Prevrće poznate brojeve telefona po glavi i razmišlja koga da pozove da budu na vezi sve dok bezbedno ne stigne do svog ulaza.

Ne, ovo ne zvuči paranoično, već predstavlja realnost gotovo svake žene koja je ikad poželela da izađe u grad i zabavi se sa drugaricama.

Ipak, uz naše praktične savete, pažljiv odabir društva i mesta za izlazak, broj taxi službe uvek pri ruci i kontrolisanu konzumaciju alkohola, nema potrebe za brigom.

Kako da ženski izlazak bude što bezbedniji?

Od malena smo učene da moramo uvek biti na oprezu, jer nikada se ne zna ko potencijalno vreba iza ugla i čeka trenutak nepažnje.

Iako verovatno većinu stvari koje ćete pročitati već primenjujete, nije na odmet podsetiti ih se ponovo, kako biste u budućnosti mogle da se opustite i budete rasterećenije pri izlasku s drugaricama, ali i bilo kom drugom.

Saveti za bezbedan noćni izlazak

saveti-za-bezbedan-nocni-izlazak

#1 Ne odvajajte se od drugarica

Preporuka je da se u izlasku ne odvajate od društva sa kojim ste došli. Ukoliko je u pitanju ženski izlazak, najlakši način da sačuvate svoju bezbednost je da do lokacije dođete zajedno. Možete se, na primer, okupiti u domu jedne od vas ranije i tu se i pripremiti.

Bar jedna osoba trebalo bi da bude trezna i da vozi ostale. Međutim, ukoliko to nije moguće, postarajte se da su vam baterije na telefonu pune i da unapred utvrdite vreme povratka kući, te pozovete proverenu taksi službu i, idealno, podelite taksi ako idete u istom smeru. Takođe je dobro povesti bar jednog druga ili dečka sa sobom, jer ćete na taj način ipak osetiti veću slobodu i bezbednost.

Naravno, nije uvek sve od navedenog moguće izvesti, ali barem dok ste zajedno vodite računa jedna o drugoj, a u povratku se uverite da su sve stigle bezbedno na odredište pre odlaska na spavanje.

#2 Budite svesne svog okruženja

Trebalo bi uvek unapred da imate informacije o lokalu u koji idete ukoliko tamo idete po prvi put. Danas je do njih barem lako doći putem interneta – pročitajte recenzije i iskustva drugih gostiju, proverite da li se nalazi u prometnom i bezbednom delu grada, koji tip ljudi tamo izlazi, ima li parking, staje li gradski prevoz u blizini, kao i koliko je udaljena taksi stanica.

Nakon što stignete, bacite pogled na okruženje, ko se nalazi za obližnjim stolovima i da li se osećate prijatno na tom mestu.

Saveti za bezbedan noćni izlazak

Intuicija retko kad zakaže i prvi utisak o nekoj osobi ili prostoru obično se ispostavi tačnim, stoga se nemojte ustručavati da kažete svom društvu ako vam se učini da vas neko čudno posmatra, deluje nasilno ili jednostavno smatrate da je amosfera loša.

To je najlakši način da sprečite potencijalno neprijatne situacije.

saveti-za-bezbedan-nocni-izlazak

#3 Čuvajte svoje piće i ne ostavljajte ga bez nadzora

Možda je nepotrebno ovo reći, ali ne dozvolite da vaše piće ostane bez nadzora. U izlasku je lako zaneti se i otići na plesni podijum ili do toaleta i zaboraviti na čašu, a zlonamerne osobe upravo takve trenutke čekaju.

Neka vam u naviku pređe da nosite svoje piće sa sobom, a ukoliko se nepoznata osoba ponudi da vas časti, idite zajedno do šanka i neka vam ga tamo direktno naprave i sipaju.

saveti-za-bezbedan-nocni-izlazak

#4 Pažljivo sa alkoholom

Na našim prostorima konzumacija alkohola u izlasku je normalizovana i podrazumevana do te mere da se često prijatelji u izlasku takmiče ko može više da popije.

Sigurni smo da ste i te kako svesni svih posledica koje prekomerni unos alkohola ima po vaš organizam, ali on vas može dovesti i u veoma neprijatne i nebezbedne situacije jer vaše sposobnosti opažanja slabe što više pića unosite.

Najbolji način da bezbedno konzumirate alkohol je tako što ćete obavezno jesti pre izlaska i potruditi se da ostanete hidrirani (vodom!) celo veče.

Ne dozvolite da vas neko primorava da pijete ukoliko vam nije do toga, vi najbolje poznajete svoj organizam i osetićete gde je granica.

Još jedan savet koji će umanjiti mamurluk je: nemojte mešati pića.

Saveti za bezbedan noćni izlazak

Odlučite se za jedno i neka to bude vaš izbor tokom cele večeri. Na ovaj način ćete lakše primetiti i ako je vaše piće promenilo boju, zamutilo se ili su se pojavili mehurići – znak da je nešto sipano u piće.

Većina droga za silovanje nema ukus ni miris, ali ovo su pokazatelji po kojima možete prepoznati da je nešto sipano.

Ukoliko se vi ili vaša prijateljica osetite čudno, vrti vam se u glavi, pričate nerazgovetno i sumnjate na narkotik – neophodno je što pre uputiti se u bolnicu. Pozovite nekoga kome verujete ili taksi i ne gubite vreme jer droga ovog tipa napušta telo između 48 i 72 sata od trenutka uzimanja, te je važno testirati se što pre kako bi se utvrdilo šta se dogodilo, a zatim pronašli počinioci.

saveti-za-bezbedan-nocni-izlazak

#5 Ne delite previše informacija na društvenim mrežama

Ukoliko imate veliki broj pratilaca, otključane profile ili jednostavno ne biste želele da vas svako može lako pronaći, nemojte deliti gde se nalazite i tagovati lokaciju u momentu kada ste i dalje na njoj.

Na taj način sprećićete neprijatne situacije i potencijalni dolazak nepozvanih u vaše društvo.

#6 Instalirajte aplikacije za bezbednost

Poslednjih godina pojavile su se aplikacije koje omogućavaju da unesete brojeve telefona najbližih osoba od poverenja na speed dial. Ukoliko se osetite ugroženo, biće dovoljan samo jedan klik na dugme da ih aplikacija obavesti o vašoj lokaciji i da ste u potencijalnoj opasnosti.

Saveti za bezbedan noćni izlazak

I za kraj, iako je mnogo toga o čemu kao žena morate brinuti, ne dozvolite da vam to upropasti planove! Uz mere predostrožnosti, obazrivost i saradnju sa prijateljima, vaš izlazak može biti sasvim bezbedan i zabavan!

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....