SAJAM ANTIKVITETA I KOLEKCIONARSTVA

Za vikend, 13. i 14. oktobra, u Beogradu, u hotelu „Slavija“ održao se Sajam antikviteta, umetničkih predmeta i predmeta kolekcionarstva sa početkom u 10 sati ujutru. Na ovom Sajmu kolekcionari iz čitave Srbije prezentovaće preko 120 privatnih kolekcija iz raznih oblasti sakupljanja, na više od 800m2 izložbenog prostora. Cena ulaznice za Sajam iznosila je 150 dinara. Posetioci su mogli da vide predmete starog nakita, bižuterije, srebrne i bronzane figure, svećnjake, posude, tacne, escajge, strani satovi (ručni, zidni, džepni), porcelan, keramiku, umetničke slike, lampe, poštanske marke, stari novac, razglednice, ordenje, značke, komade nameštaja i još mnogo toga. Organizatori Sajma obezbedili su svim zainteresovanim posetiocima besplatnu procenu (po trenutnim tržišnim vrednostima) donetih starinskih predmeta. Bilo је predstavljeno najviše medalja, nakita, bižuterije i starih znački. Ono što je privuklo pažnju je jedan mali sto na kome je sedeo gosdpodin- Stojan Tomić sa kolekcijom starog jugoslovenskog novca, kuburom, gramafonom i odštampanim Sretenskim Ustavom, koji je delio svima besplatno. Naravno, svi smo mi videli stari novac, ali on je imao i novčanice, koje su bili ograničenog izdanja i koji nisu bili u opticaju. Iskoristili smo priliku da malo razgovaramo i da saznamo nešto više o njegovoj kolekciji.

 

Kako se formira cena za određeni proizvod, u ovom slučaju za novčanicu?

Formira se prema tržišnoj ceni koja se prati na aukciji. Posle toga se zna otprilike kolika može da bude okvirna cena .

Gde se odvijaju te aukcije?

U Nemčkoj, Austriji, Francuskoj. A pratimo preko interneta sve te rezultate i onda možemo da formiramo cenu.

Jel ima ozbiljnih kupaca ovde u Srbiji?

Trenutno ne jer to nije za domaće tržište.

 

Vidim da imate odštampani Sretenski Ustav i da ga delite…

Ostalo je 20-30 komada u državi, pošto je Narodna Biblioteka bila bombardovana 6 aprila i bio je uništen jedan primerak. Ostali primerci nalazili su se na raznim drugim mestima, a ja sam jedan primerak kupio na buvljaku u Beču. Pre nego što sam došao na Sajam, odštampao sam ga u 1000 primeraka i delim  svim zainteresovanim ljudima ovde na Sajmu.

Ispričajte nama malo o novcu koji je izložen kod vas na stolu ?

U pitanju je stari jugoslovenski novac koji je bio ranije. Ili nije bio u opticaju ili je bio u limitiranom izdanju. Tako na primer ova novčanica se zvala „Amerikanka“ (10 dinara 1920.godine plave boje),  jer je bila odštampana na teritoriji Američkih Država.

 

Sledeća novčanica je od 10.000 dinara iz 1936 godine koja se smatrala najvećom novčanicom u smislu dimenzija.

Novčanica od 100 dinara iz 1942.godine, koja se zvala „ovčica“ zbog dizajna.

1.000 dinara iz 1935.godine koja se smatrala jednom od najlepših novčanica.

*

Ovo su samo neki od primera, a svaka novčanica krije svoju priču i istoriju. Na kraju, pokazao nam je ruski zlatnik iz 1878 godine. U pitanju je bila kovanica nominalom od 3 rublje. Po katalogu smo proverili njegovu vrednost koja je iznosila oko 19.500 EUR.

Sledeći put kad budete raspremali stare fioke, obratite pažnju na predmete koje nalazite. Moguće da i vi imate nešto što vredi sada mnogo više nego u to vreme.

 

U koliko budete hteli da posetite Sajam, da vidite sve izložene predmete, a možda i da kupite nešto,  možete da posetite Sajam u decembru mesecu:

 01/02. decembar 2018.

22/23. decembar 2018.

 

Autor: Kristina Jovičić

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...