Sa Festivala Avant & Una Bihać Film festival

Sa Festivala Avant & Una Bihać Film festival

Sa Festivala Avant & Una Bihać Film festival:

1. Za najbolje filmsko ostvarenje u kategoriji dugometražni igrani film Grand Prix-unska sirena za
„Praznik praznine“ Jasmina Durakovića,
redatelj i scenarista, svojim snažnim redateljskim slikama u filmu „Praznik praznine“ promišljeno posvećuje dramski krimić situiran u današnje Sarajevo. Redatelj smelo vodi ansambl i autorski tim kroz čovjeka koji  preko knjiga koje je posudio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži i svoj vlastiti identitet, film je kompleksan i jasan redateljsko-dramaturški koncept koji kroz  preplitanje karaktera naizgled običnog čovjeka i umjetnika na trenutak otvara utopijski prostor dobrote ujedno ali i najmračnije stanje duše pa sve do bezuvjetne ljubavi, unatoč svemu i poslije svega, jasno i beskompromisno biraju ljudskost nasuprot ideologijama gdje od glavne uloge do sporednih pa sve do minijatura redatelj vešto vodi kompletan ansambl i u svakom segmentu ostavlja snažan emotivni dojam na stručni žiri ali i na sve gledatelje.
2.Nagrada za najbolji film za „Nekoć smo bili ljudi“ Gorana Vojnovića, Vizuelno i montažno precizan film na vešt način prikazuje kontrast preljepih predela Slovenije ali i opstanak generacija koje su došle iz raznih životnih okolnosti Vučko kao izbjeglica za vrijeme rata u Bosni a Leo koji je Talijan koji i unatoč rastavi od svoje supruge ostaje u Sloveniji i na sve načine pokušava se izboriti za egzistenciju kako bi ponovo bili skupa. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje egzistencije i borbe za opstanak obitelji kada čovjek bude spreman na sve. Upečatljiva redateljeska obrada priče koja ne ostavlja nikoga ravnodušnog.

DOKUMENTARNI

Nagrada za kratki dokumentarni film Gorana Dujakovića
Film koji ostavlja izuzetan doprinos dokumentarnom žanru akteri su dovedeni u realnu životnu situaciju gdje se bave svakidašnjim uobičajenim obavezama u kojima međusobno (odnosno sa svojom okolinom) komuniciraju. Ozbiljan autorski pristup  ostavlja na gledaoca snažan umjetnički dojam gdje se poistovećujemo sa glavnim junacima i ustrajnosti glavnih likova. Redatelj stoga u početku prati aktere u raznim svakidašnjim obavezama, sve dok ne prestanu postati svjesni prisutnosti kamere gdje se počinju emotivno otvarati na pravi način.
DOKUMENTARNI DUGOMETRAŽNI RAVNOPRAVNA NAGRADA
1. SKROZ SARAJEVO
2. SVJETLOST SARAJEVA
Jednoglasnom odlukom stručni žiri dodjeljuje ravnopravnu nagradu filmovima  „Skroz Sarajevo“ Nenada Đurića i „Svjetlo Sarajeva“ Srđana Pekića
Ravnopravno pojašnjenje
Glazbeni filmovi  koji ostavljaju izuzetan doprinos dokumentarnom žanru gdje se brišu granice između dokumentarnog i igranog pristupa jer ne sadrži samo proces intervjua i kadrove u kojima glumci razgovaraju okrenuti prema kameri, odgovarajući na pitanja, već su akteri dovedeni u realnu životnu situaciju gdje međusobno komuniciraju i time ostavljaju snažnu emociju na publiku.
Stručni žiri: Branka Bešević Gajić, Anita Juka Nedzad Nedžad Ibrahimović
Ovogodišnji žiri Bihać Avantura Film Festivala „Avant&Una“ u kategoriji dugometražni igrani i dokumentarni film činit će književni, filmski kritičar i scenarist Nedžad Ibrahimović, producentica Anita Juka, te rediteljica i kreativna producentica Branka Bešević Gajić. Ovaj žiri dodjeluje tri nagrade: Grand Prix „Unska sirena“, kao i nagrade za najbolji dugometražni igrani i dokumentarni film.
Filmski festival „Avant&Una“ ove godine održava se po četvrti put i nastao je iz potrebe da Bihać i ovaj dio BiH dobiju kvalitetan filmski sadržaj, te i u funkciji promocije prirodnih ljepota ovoga kraja.
Festival organizira UG Bosland u suradnji sa lokalnom zajednicom – Gradom Bihaćem, Nacionalnim parkom „Una“, Turističkom zajednicom Bihać i Kulturnim centrom Bihać. Festival podržavaju Vlada USK, te Fondacija za kinemografiju FBiH.

Nedžad Ibrahimović

Završio je Pedagoški fakultet u Osijeku i televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Holandija). Objavio je knjige pjesama Mala povijest smrti i pisanja (2016) i Obiteljske i druge strašne pjesme (2021), romane Inkapsulirana tijela (2014), Kuća Teodore K (2019).
I Inkapsulirane duše (2021), knjigu putopisnih eseja O poeziji, pticama i drugim varkama (2011) i knjigu filmskih eseja Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012).
Za knjigu Obiteljske i druge strašne pjesme dobio nagrade Risto Ratković i Avdina okarina za najbolju knjigu pjesama u regiji u 2021. godini. Na UW Washington u Sijetlu predavao Južnoslavenski film i Južnoslavenskuknjiževnost.

Anita Juka

Rođena u Zagrebu 1979. godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu u Splitu. Godine 2003. osniva 4film d.o.o. produkcijsku kuću gdje radi kao producentica na projektima  što uključuje dokumentarne, igrane, animirane filmove i razne medijske kampanje. Producirala je najuspješniji hrvatski dokumentarac „Što sa sobom preko dana“, rediteljice Ivone Juka, koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Sa Festivala Avant & Una Bihać Film festival

Njeni ostali uspješni dokumentarci su: „Panj pun olova“ redatelja Branka Schmidta i „Vrt plavih ruža“ redatelja Mladena Santrića. Anita je također vrlo uspješna producentica i ko-producentica igranih filmova među kojima su „Tu“ (by Zrinko Ogresta) koji je osvojio mali kristalni globus – Specijalna nagrada žirija na 39. Karlovym Varyima IFF, Grand Prix na 9. Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu, nagradu kritičara na 26. festivalu mediteranskog filma Montpellier. Članica je odbora Europske filmske akademije, ujedno i prva hrvatska producentica koja jeostvarila tu ulogu. Angažovana je i kao vanjska stručna saradnica za temu filmske industrije za magazin Forbes Hrvatska.

Branka Bešević Gajić

Nagrađivana filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, kreativna producentica i scenaristica. Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i doktorirala je na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima te snimila interaktivni film na temu partnerskog nasilja. Kao filmska redateljica ima status samostalnog umjetnika Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Ostvarila se kao filmska autorica kako u Hrvatskoj, Srbiji, cijeloj regiji i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij. Reditelj je u MS-Film produkciji, gde potpisuje režiju na na dokumentarnom filmu Svedočanstva (2020) i igranom filmu Milojev dar (2021).

Sa Festivala Avant & Una Bihać Film festival

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...