Sa emocijama na “Ti”

Prva u nizu emocijama sa kojima ćemo peći na Ti je tuga i strah od odvajanja, kao branilac od iste.

Strah od odvajanja spada u jedan od najrasprostranjenijih strahova današnjice, isto kao i strah od bliskosti.

Odvajanje se često poistovećuje sa gubitkom, a gubitak dovodi do tuge, to je tajna žašto je ovaj strah jedan od najomraženijih i zašto se može opisati kao najhladniji.

Kada se odvajamo od nečega, znači da to nešto više nemamo i često ne možemo sebe da zamislimo bez tog dela, osobe, aktivnosti, tačnije, plašimo se gubitka benefita I odvajanja od svih onih lepih I prijatnih stvari koje nam je određena situacija donosila.

Tako, neki parovi često ostaju zarobljeni u nefunkcionalnim vezama, ljudi prate rutinu koja često ne prati njihove snove, bave se poslom koji ne vole, trpe određene odnose koji im ne prijaju, kako se ne bi odvojili od osećaja sigurnosti koji im donosi navika i rutina u kojoj žive.

Dok, oni drugi, koji su se možda osmelili da prekinu te nefunkcionalne odnose, sada iz istog straha i jake želje da potisnu tugu, koja prati svaki kraj, odvajanje, nepostojanje nečega što je nekad bilo, sada omalovažavaju taj nekadašnji odnos, ili događaj. Smanjuju mu vrednost, jer šta smo izgubili, ako to nešto za nas nema,ili ima minimalnu vrednost – Ništa. Nemamo razloga da tugujemo za nečim što za nas ne prdstavlja neku vrednost.

Tuga je jedna od najjačih neprijatnih emocija i baš zato što boravak sa njom nije prijatan, često bežimo od nje. Takođe, često se moglo videti da se od tuge beži, da ona nije prihvatljiva i da se treba skrivati, što naravno ne predstavlja pravi način borbe sa tugom.

Kako se izboriti sa tugom?

Prvi korak: Nemojte se boriti. Borba sa emocijama je unapred izgubljena bitka.

Razumite zašto se javila, šta je do nje dovelo i setite se njenih pozitivnih strana. Svaka emocija ima svoje pozitivne strane, ulogu zašto se javlja i u čemu nam može pomoći. Tuga nam pomaže da prihvatimo novonastalu situaciju i da učimo i razvijamo se u novonastalim okolnostima, a priznaćete, to nije nekorisno i negativno.

Imajte na umu da neprijatne emocije često umeju da traju duže od prijatnih, baš iz razloga što ih krijemo, suzbijamo i pokušavamo da osporimo. One uredno i vredno čekaju svoj red i baš zato što su potisnute, u nekom narednom naletu, kada vide neku pukotinu kroz koju mogu da se provuku i iskažu, njihova akumulirana jačina može izazvati lavinu, a to nas može ubaciti u afekat, ili podstaći agresiju koja takođe, vrlo često ne bude verbalizovana i iskazana na pravi način.

Svaka emocija mora negde da se ispolji i njena silina uvek negde ostavi trag. Tako neiskazane emocije, ostaju u telu i vrlo često nam mogu izazivati glavobolje, ili druge telesne tegobe. Emocije i telo su jedno i žive u skladu, baš kao i mi. U nama postoji sklad pozitivnih i negativnih misli, pozitivnih i negativnih osećanja, prijatnih i manje prijatnih.

Tuga često može biti kamuflirana besom, pa umesto jake tuge pokazujemo bes, koji sa sobom demonstrira silu, nosi bunt i može narušiti neke odnose do kojih nam je stalo. Nakon iskaljivanja besa, mi ćemo i dalje osećati tugu, jer ona je osnovna, istinska emocija koju osećamo i od nje ne možemo da pobegnemo.

Na kraju, da ponekad nismo tužni, ne bismo žnali šta nam nedostaje, šta vrednujemo više, a šta manje i najvažnije, ne bismo znali pravo ruho zadovoljstva i sreće, kao i našu definiciju iste.

Zato, prigrlite svoje emocije, uživajte u njima, jer one nikada ne idu same i one su samo vaše. Sve su u redu i sve nas mogu dovesti do daljeg rasta i većeg uživanja, a zar to nije vredan i oslobađajući cilj?

Autor: Teodora Stanković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...