S LAKOĆOM U NOVU GODINU

Decembarska euforija je uveliko uzela maha i svi smo po malo u transu. Žurimo da završimo obaveze, da nešto ne izostavimo, po mogućnosti vratimo dugove i s osmehom na licu dočekamo praznike. I sve oko nas šljašti, sve je lepo i šareno. Nekako imamo utisak kao da dolazi vreme kada sve staro što nam ne treba možemo pogurati i ostaviti iza sebe, otkrenuti novi prazan list papira i od momenta kada otkuca ponoć, krenemo da pišemo novu priču. I otprilike i jeste tako ali…

Koliko god da je važno doneti odluku i krenuti u drugom pravcu, ne možemo neke stvari iz prošlosti samo gurnuti pod tepih. One su ipak tu. Gurnute pod tepih one večito pokušavaju da izrone ispod istog i kad tad onako iznenada iskoče pred nas  kad se najmanje nadamo. I u sekundi sruše tek izgrađenu kulu od karata. Zato ne ulazite u Novu godinu nesređenih računa. Kada kažem „računa“ ne mislim samo na novčane dugove. Mislim i na dugove prema vašoj okolini. Neka reči ne budu nedorečene, stvari neurađene. Sve misli, osećanja, reči, momente koje želite ostaviti iza sebe, upakujte sa najlepšom mašnom i uz reči zahvalnosti ostavite u prostoru iza vas. Bez grča i osećaja nelagode. Zahvalite što su bili deo vašeg života.

A onda dopustite svemu novom, što vas čeka iza ugla, da uplovi u vaš život. Ne sudite odmah, ne pribojavajte se hoće li to biti dobro za vas. Samo se otvorite i s osmehom prigrlite ono što vam dolazi. Jer niko ne zna unapred. Zašto brinuti bez potrebe?

Ne dajte obećanja sebi jer vas ona opterećuju. Obećanje nas obavezuju na ispunjenje. Pa čak i ako je dato nama samima. Bolje recite da ćete dati najbolje od sebe da nešto uradite. A šta je najbolje kazaće vam se u datom trenutku. Budite ono što jeste i ne mučite sebe rokovima i onim „to moram“ jer ama baš ništa ne morate. Ušetajte u predstojeću godinu lako, na krilima vetra koji će duvati vama u leđa. Biti vam pokretačka snaga.

Dozvolite sebi da praznike dočekate ušuškani ispod toplog ćebeta, sa šoljom tople čokolade u rukama, mekim čarapama ludih boja i omiljenim filmom. Jer ko kaže da morate praviti veliko slavlje? S druge strane, ako je to želja vašeg srca, pripremite najlepše specijalitete, ukrasite kuću divnim treperavim lampicama, šarenim ukrasima i omađijajte goste mirisima vanile i cimeta. Pripremite ludu žurku. Neka bude baš kako vama prija.

Za koju god varijantu da se odlučite, provedite praznike u prijatnoj atmosferi. Ne zaboravite se osmehnuti neznancima, poželeti najlepše želje najmilijima i komšijama, darovati sebe i druge makar zagrljajem i osmehom i krenuti ispisivati bele stranice naredne godine s verom da će biti fantastična. A šta ako ne bude? Onda će biti sa fantastičnim lekcijama koje ćete naučiti. A ima li šta divnije od novih spoznaja?

Dok ovo pišem, obuzima me neki osećaj spokoja, lepote i lakoće. Pitam se kakva li će mi biti naredna godina? Ne znam. I ne želim znati. Znam samo da će moja duša biti uvek otvorena za sve što mi dolazi. Verujem da će biti baš najbolje za mene. A potrudiću se da za mene kao i moju okolinu bude nezaboravna.

Autor: Tijana Mihajlović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....