S LAKOĆOM U NOVU GODINU

Decembarska euforija je uveliko uzela maha i svi smo po malo u transu. Žurimo da završimo obaveze, da nešto ne izostavimo, po mogućnosti vratimo dugove i s osmehom na licu dočekamo praznike. I sve oko nas šljašti, sve je lepo i šareno. Nekako imamo utisak kao da dolazi vreme kada sve staro što nam ne treba možemo pogurati i ostaviti iza sebe, otkrenuti novi prazan list papira i od momenta kada otkuca ponoć, krenemo da pišemo novu priču. I otprilike i jeste tako ali…

Koliko god da je važno doneti odluku i krenuti u drugom pravcu, ne možemo neke stvari iz prošlosti samo gurnuti pod tepih. One su ipak tu. Gurnute pod tepih one večito pokušavaju da izrone ispod istog i kad tad onako iznenada iskoče pred nas  kad se najmanje nadamo. I u sekundi sruše tek izgrađenu kulu od karata. Zato ne ulazite u Novu godinu nesređenih računa. Kada kažem „računa“ ne mislim samo na novčane dugove. Mislim i na dugove prema vašoj okolini. Neka reči ne budu nedorečene, stvari neurađene. Sve misli, osećanja, reči, momente koje želite ostaviti iza sebe, upakujte sa najlepšom mašnom i uz reči zahvalnosti ostavite u prostoru iza vas. Bez grča i osećaja nelagode. Zahvalite što su bili deo vašeg života.

A onda dopustite svemu novom, što vas čeka iza ugla, da uplovi u vaš život. Ne sudite odmah, ne pribojavajte se hoće li to biti dobro za vas. Samo se otvorite i s osmehom prigrlite ono što vam dolazi. Jer niko ne zna unapred. Zašto brinuti bez potrebe?

Ne dajte obećanja sebi jer vas ona opterećuju. Obećanje nas obavezuju na ispunjenje. Pa čak i ako je dato nama samima. Bolje recite da ćete dati najbolje od sebe da nešto uradite. A šta je najbolje kazaće vam se u datom trenutku. Budite ono što jeste i ne mučite sebe rokovima i onim „to moram“ jer ama baš ništa ne morate. Ušetajte u predstojeću godinu lako, na krilima vetra koji će duvati vama u leđa. Biti vam pokretačka snaga.

Dozvolite sebi da praznike dočekate ušuškani ispod toplog ćebeta, sa šoljom tople čokolade u rukama, mekim čarapama ludih boja i omiljenim filmom. Jer ko kaže da morate praviti veliko slavlje? S druge strane, ako je to želja vašeg srca, pripremite najlepše specijalitete, ukrasite kuću divnim treperavim lampicama, šarenim ukrasima i omađijajte goste mirisima vanile i cimeta. Pripremite ludu žurku. Neka bude baš kako vama prija.

Za koju god varijantu da se odlučite, provedite praznike u prijatnoj atmosferi. Ne zaboravite se osmehnuti neznancima, poželeti najlepše želje najmilijima i komšijama, darovati sebe i druge makar zagrljajem i osmehom i krenuti ispisivati bele stranice naredne godine s verom da će biti fantastična. A šta ako ne bude? Onda će biti sa fantastičnim lekcijama koje ćete naučiti. A ima li šta divnije od novih spoznaja?

Dok ovo pišem, obuzima me neki osećaj spokoja, lepote i lakoće. Pitam se kakva li će mi biti naredna godina? Ne znam. I ne želim znati. Znam samo da će moja duša biti uvek otvorena za sve što mi dolazi. Verujem da će biti baš najbolje za mene. A potrudiću se da za mene kao i moju okolinu bude nezaboravna.

Autor: Tijana Mihajlović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve . Dobrodošli...

Brzinski voćni kolač – Banana rolat

Brzinski voćni kolač - Banana rolat. Da li volite...

Danas novo, sutra je već normalno

Danas novo, sutra je već normalno. Slušam kako najavljuju...

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike!

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike! Uroš...