RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE
Skoro svako od nas je u detinstvu pravio svoje leksikone, beležnice, dnevnike. Voleli smo da eksperimentišemo sa njima. Svaki put kad bi se pojavilo... RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE

Skoro svako od nas je u detinstvu pravio svoje leksikone, beležnice, dnevnike. Voleli smo da eksperimentišemo sa njima. Svaki put kad bi se pojavilo nešto novo, kupovali bi smo i jedva čekali da dođemo kući da počnemo da popunjavamo te stranice. Ja ovaj hobi i dan danas nastavljam, s tim što sam počela sama da pravim beležnice, koje koristim sama na svom kreativnom putu  i koje prodajem. Niže sam dala opis svake beležnice, kao i predloge za šta sve mogu da se koriste.

nor

Travelers notebook. Ranije su bili poznate kao Midori. Originalna beležnica se radi od prave kože, kroz koju se provlači elastična traka, koja posle drži male beležnice, ili kako ih zovu “insert”. Suština je sledeća: da kad popunite taj jedan insert, vi ga samo zamenite za novi, a sama koža (cover) vam ostaje. U jedan cover može da stane i do 3-4 inserta, tako da je mnogo funkcionalan. Obično ga koriste ljubitelji putovanja, jer je kompaktan, udoban za korišćenje, a ima dosta da se kupi i dodataka, kao što su plastične kese za stikere, vizitnice, foldere, držače za hemijske. Ja svoje, što sam pravila (ovo je moja prva beležnica), koristim za statistiku i za ideje za ETSY prodavnicu. Imam unutra 2 inserta. U prvi upisujem koliko sam na mesečnom nivou imala pregleda i posetioca. Takođe ovde upisujem na mesečnom nivou koliko novih proizvoda sam stavila i koliko je bilo prodaja. Drugi insert koristim za ideje, predloge i razne akcije. Osim ove beležnice, koju sam napravila sama, imam i drugi Travelers notebooks, koje koristim za sledeće svrhe: kao dnevnik; za zapisivanje citata iz knjige; na putovanjima; kao kreativan dnevnik (za kolaže). Kao što vidite, ima dosta sfera u kojima se mogu koristiti, a najbolje je to, što možete uvek da zamenite svrhu, ili da kombinujete.

nor

Sledeće beležnice koje pravim su od obične kutije od pahuljica (i drugih namirnica, što se stavljaju u kutije). Ove posebno uživam da radim, jer najviše volim da ukrašavam tu kutiju sa salvetama, stikerima, washi trakicama, pečatima. Svaki put napravim nešto novo, ili probam neku novu tehniku. Što se tiče papira, koji stavljam unutra, tu volim da kombinujem.  U večini slučajeva, koristim obični ofisni papir, koji stavim na neko vreme u kafu da bi se napravio “stari efekat”, koji posle toga dekorišem i ušivam unutar kartonske kutije. Ili može da se iskoristi bilo koji papir koji imate kod sebe i njega ušivate. Ja obično uradim 4 odelenja unutar kutije. Ovakva beležnica može da se koristi na dosta načina; kao dnevnik, za recepte, za organizaciju, kao fotoalbum. Možete da kombinujete i da svaki odeljak bude za neku jednu svrhu. Sve zavisi od vaše kreativnosti. Ja svoju beležnicu (to je prva beležnica od kutije što sam napravila), koristim kod kuće, za moje kreativne ideje, i kad hoću da probam nešto novo. Kupila sam neke šablone, pa sam u njoj ih iscrtavala. Kad kupim ili dobijem neki pečat, stavim prvo u nju. Ona je moja “svaštaonica”.

nor

Još jedan vid beležnica što pravim, i koji možda ovde još uvek malo razumljiv, to je “junk journal”. On se pravi bukvalno od svega i svačega što imate pod rukom, i što ne želite da bacate. Možete da pravite tematički junk journal, ili može da sadrži kombinaciju. Ja naprimer, kad napravim beležnicu od kutije,i kad isečem papire i ostali material, meni uvek ostaje višak. Nekad su to mali parčići. Kad se nakupi neka određena količina, ja uzmem i sve to poređam u redosledu kako ćuto da ušivam u koricu. Ovo je super za reciklažu, jer bukvalno iz ničega napravite još jednu beležnicu. Drugi život za papir. S obzirom na to da u ovakvu beležnicu ide kombinacija papira, materijala, scrapbooking papira i tako dalje, uglavnom se koristi kreativnim ljudima, koji vole da kombinuju pisanje, sa kolažima, crtanjem. U zavisnosti od toga koji papir je pred vama u ovom trenutku, vi odlučujete šta će biti na njemu. Ja imam ovakav junk journal , koji sam napravila za moj travelers notebook. Kombinujem pisanje sa kolažima ili ponekad crtanje.

Volim ovaj moj hobi, volim da stvaram ovakve stvari, koje se razlikuju od standartnih. Svaka beležnica je uvek posebna. U svaku ulažem deo sebe, a ne radim dve iste. Volim što u ovom procesu nema “greške”. Čak i ako neki papir krivo isečen ili na njemu postoji flekica, to nije razlog da se baci. Flekica može da se iskoristi i da bude deo neke dekoracije, a krivina na papiru lako se  sakrije uz pomoć dekorativnih makaza, koji daju neku vrstu “šare”.

Autor: Kristina Jovičić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE
U prošli utorak pisala sam o snail mail kulturi. A Jelena Nikolić Milošević napisala je da postoji mogućnost da se od hobija malo i... RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE

U prošli utorak pisala sam o snail mail kulturi. A Jelena Nikolić Milošević napisala je da postoji mogućnost da se od hobija malo i zaradi. Danas želim da napišem kako ja to radim, odnosno, pokušavam da napravim svoj mali biznis.

Tokom dve godine kako se dopisujem preko snail mail, nakupila sam jako puno interesantnih stvari, koje mi šalju kao poklončiće u kovertama.  To su papiri različite teksture (meni omiljeni su sa laticama cveća), nalepnice, dekorativne trake i još dosta toga (da budem iskrena nekada ni ne znam šta je šta po nazivima). Ja sam to uredno slagala u jednu kutiju, vremenom sam nju gledala pa vadila neke sitnice radi ukrašavanja mog dnevnika (journal, planer). Ali ona se punila brže nego što se praznila. I tako jednog dana, kad sam ponovo počela da „kopam po blagu“, razmislila sam, a zašto ne bih onda koristila neke od ovih materijala radi pravljenja journala, dnevnika itd. Imala sam i više nego dovoljno stvari da počnem. Samo mi je još bilo potrebno da poguram malo sebe u tom pravcu. Odlučila sam da umesto običnog belog papira, bude starinski. A da bih ga dobila tu kao pomoć dolazi ….Kafa..Par sati sa njom pa posle toga sušenje i pred vama će se naći papir, koji izgleda kao da je bio sakriven u nekoj staroj fioci dug vremenski period.  Pošto nisam htela da mi budu klasične beležnice (korica i prazan beli papir), pored „kafa papira“ sam koristila i scrapbook, stare novine.Čak sam iskoristila listove iz stare knjige (koju je neko ostavio napolju).

Ovde može da se iskoristi sve što imate pri ruci. Ukoliko imate samo običan papir, on može da posluži kao osnova. U početku sam najviše koristila radi dekoracije najobičniji časopise: Cosmopolitan , Lepota i Zdravlje, Lisa. Sve one lepe slike, što se mogu naći na stranicama, isekla sam ih. Od njih sam pravila i koverte, I “journal card” , kolaže, bookmarkeri. (iznenadili bi se koliko može svega da se napravi). Kada sam osmislila unutrašnji sadržaj, došlo je vreme da smislim od čega ću da pravim korice. A pošto mi je sin izvor inspiracije, on je tu meni pomogao najviše. Naime, on se igrao sa kutijom od pahuljica, koju je tokom igre rasklopio . Kad  je završio sa igrom, ja sam uzela kutiju, isekla sve strane što mi nisu trebale i tako dobila koricu za moje beležnice.  Svaku koricu dekorišem različito. Ne postoje dve iste. Svaka je za sebe i ima svoj stil, namenu, istoriju kako je nastala. Nekad koristim akrilne boje i nalepnice, nekad radim kolaže, a nekad iskoristim salvete. Tu nema granica. Pogotovo kad imate kreativnu maštu. A najbolje je, što ne treba puno ulaganja da bi se dobio konačan rezultat. Kada korice budu spremne i osušene nakon dekoracije ,  sve one papire  „unutrašnji sadržaj“  ručno ušivam u korice.  Ovo je (pored dekoracije korica) najduži posao, jer ručno pravim oznake gde treba da prođe konac, i na korici i na listovima. Ali gotov rezultat se uvek isplati. Kada sam stavila sliku svoje prve ručno pravljene beležnice na Instagram, dobila sam pozitivne komentare i reči podrške. I to je još više pomoglo da idem prema svom cilju: da imam svoj mali biznis . A videti kako moje beležnice koriste drugim kreativnim ljudima, za mene je znak da sam na dobrom putu.

Više slika možete videti na mom Instagram i Facebook nalogu @keshkasjournal.

Autor: Kristina Jovičić

  • Sanja

    August 29, 2018 #1 Author

    Ovo je predivno

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *