RUČNO PRAVLJENE BELEŽNICE

Skoro svako od nas je u detinstvu pravio svoje leksikone, beležnice, dnevnike. Voleli smo da eksperimentišemo sa njima. Svaki put kad bi se pojavilo nešto novo, kupovali bi smo i jedva čekali da dođemo kući da počnemo da popunjavamo te stranice. Ja ovaj hobi i dan danas nastavljam, s tim što sam počela sama da pravim beležnice, koje koristim sama na svom kreativnom putu  i koje prodajem. Niže sam dala opis svake beležnice, kao i predloge za šta sve mogu da se koriste.

nor

Travelers notebook. Ranije su bili poznate kao Midori. Originalna beležnica se radi od prave kože, kroz koju se provlači elastična traka, koja posle drži male beležnice, ili kako ih zovu “insert”. Suština je sledeća: da kad popunite taj jedan insert, vi ga samo zamenite za novi, a sama koža (cover) vam ostaje. U jedan cover može da stane i do 3-4 inserta, tako da je mnogo funkcionalan. Obično ga koriste ljubitelji putovanja, jer je kompaktan, udoban za korišćenje, a ima dosta da se kupi i dodataka, kao što su plastične kese za stikere, vizitnice, foldere, držače za hemijske. Ja svoje, što sam pravila (ovo je moja prva beležnica), koristim za statistiku i za ideje za ETSY prodavnicu. Imam unutra 2 inserta. U prvi upisujem koliko sam na mesečnom nivou imala pregleda i posetioca. Takođe ovde upisujem na mesečnom nivou koliko novih proizvoda sam stavila i koliko je bilo prodaja. Drugi insert koristim za ideje, predloge i razne akcije. Osim ove beležnice, koju sam napravila sama, imam i drugi Travelers notebooks, koje koristim za sledeće svrhe: kao dnevnik; za zapisivanje citata iz knjige; na putovanjima; kao kreativan dnevnik (za kolaže). Kao što vidite, ima dosta sfera u kojima se mogu koristiti, a najbolje je to, što možete uvek da zamenite svrhu, ili da kombinujete.

nor

Sledeće beležnice koje pravim su od obične kutije od pahuljica (i drugih namirnica, što se stavljaju u kutije). Ove posebno uživam da radim, jer najviše volim da ukrašavam tu kutiju sa salvetama, stikerima, washi trakicama, pečatima. Svaki put napravim nešto novo, ili probam neku novu tehniku. Što se tiče papira, koji stavljam unutra, tu volim da kombinujem.  U večini slučajeva, koristim obični ofisni papir, koji stavim na neko vreme u kafu da bi se napravio “stari efekat”, koji posle toga dekorišem i ušivam unutar kartonske kutije. Ili može da se iskoristi bilo koji papir koji imate kod sebe i njega ušivate. Ja obično uradim 4 odelenja unutar kutije. Ovakva beležnica može da se koristi na dosta načina; kao dnevnik, za recepte, za organizaciju, kao fotoalbum. Možete da kombinujete i da svaki odeljak bude za neku jednu svrhu. Sve zavisi od vaše kreativnosti. Ja svoju beležnicu (to je prva beležnica od kutije što sam napravila), koristim kod kuće, za moje kreativne ideje, i kad hoću da probam nešto novo. Kupila sam neke šablone, pa sam u njoj ih iscrtavala. Kad kupim ili dobijem neki pečat, stavim prvo u nju. Ona je moja “svaštaonica”.

nor

Još jedan vid beležnica što pravim, i koji možda ovde još uvek malo razumljiv, to je “junk journal”. On se pravi bukvalno od svega i svačega što imate pod rukom, i što ne želite da bacate. Možete da pravite tematički junk journal, ili može da sadrži kombinaciju. Ja naprimer, kad napravim beležnicu od kutije,i kad isečem papire i ostali material, meni uvek ostaje višak. Nekad su to mali parčići. Kad se nakupi neka određena količina, ja uzmem i sve to poređam u redosledu kako ćuto da ušivam u koricu. Ovo je super za reciklažu, jer bukvalno iz ničega napravite još jednu beležnicu. Drugi život za papir. S obzirom na to da u ovakvu beležnicu ide kombinacija papira, materijala, scrapbooking papira i tako dalje, uglavnom se koristi kreativnim ljudima, koji vole da kombinuju pisanje, sa kolažima, crtanjem. U zavisnosti od toga koji papir je pred vama u ovom trenutku, vi odlučujete šta će biti na njemu. Ja imam ovakav junk journal , koji sam napravila za moj travelers notebook. Kombinujem pisanje sa kolažima ili ponekad crtanje.

Volim ovaj moj hobi, volim da stvaram ovakve stvari, koje se razlikuju od standartnih. Svaka beležnica je uvek posebna. U svaku ulažem deo sebe, a ne radim dve iste. Volim što u ovom procesu nema “greške”. Čak i ako neki papir krivo isečen ili na njemu postoji flekica, to nije razlog da se baci. Flekica može da se iskoristi i da bude deo neke dekoracije, a krivina na papiru lako se  sakrije uz pomoć dekorativnih makaza, koji daju neku vrstu “šare”.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...