ROMANTIKOM DO SREMSKIH KARLOVACA

Dugo sam razmišljala gde da odem na jedan dan sa sinom i pažnju mi je privukao gradić- Sremski Karlovci. Grad na obroncima Fruške Gore i obali Dunava. Gradić kroz koji prolazi čuvena “Vinska Tura“ i odakle je čuveno vino „Bermet“ (po nekim podacima ovo je vino bilo na brodu “Titanik“). Putovanje smo započeli na vozu  „Romantika“. Pošto polazi samo jednom mesečno u subotu, bilo je malo teže nabaviti karte, ali sam uspela to da odradim i tako, u subotu ujutr ja i sin krenuli smo na našu malu avanturu. „Romantika“ ima 3 klase,  ja sam uspela da kupim karte za  drugu klasu. Čitav enterijer vraća vas u prošli vek, u tridesete godine. Svi vagoni su restaurirani, a i imaju i WC. U Sremske Karlovce stigli smo oko 11:30h i uputili se prema centru grada, u turistički centar, radi nabavljanja mapa i svih informacija. Pošto nas je bilo mnogo imali smo mogućnost da iznajmimo vodiča koji bi nas nekih dva sata vodio kroz grad, a kasnije bi imali slobodno vreme. Ovo je bila dobra ideja (i nije bilo skupo).

Karlovačka gimnazija- Osnovana 1791.godine zahvaljujući naporima mitropolita Stefana Stratimirovića i trgovca Dimitrija Atanasijevića. Nastava je počela u novembru 1792.godine i održavala se na nemačkom jeziku. U okviru škole bila je osnovana i jedna od prvih biblioteka, koja danas broji preko 18.000 vrednih knjiga. U poslednja dva veka, kroz ovo zdanje prošlo je stotine profesora i hiljade učenika od kojih  posebno  mesto zauzimaju đak Branko Radičević i profesor Jovan Živanović. Danas je u ovom zdanju smeštena filološka gimnazija koja čuva tradicije najstarije srpske škole.

 

Magistrat- Podignut u vreme Napoleonovih ratova, između 1808-1811.godine. Građen je za potrebe oficirskog kora Petrovaradinske tvrđave, ali je potom ustupljen slobodnom vojnom komunitetu Sremski Karlovci (od 1753.godine). Sa balkona ovog zdanja, 13. maja 1848. Patrijarh, Josif Rajačić obnarodovao je osnivanje Srpske Vojvodine.

Česma „Četiri lava“- Podignuta 1799.godine kao kruna prvog gradskog vodovoda. Napravljena je od crvenog mermera , koja je vrlo brzo postala simbol čitavih Karlovaca. Od toga doba potiče i legenda da će svako ko popije vodu iz ove česme doći opet i venčati se u Karlovcima.

Saborna Crkva Svetog Nikole- Podignuta je 1762. i jedan je od najlepših primera arhitekture XVIII veka u Vojvodini. Ikonostas se smatra remek-delom srpskog baroknog slikarstva. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa. Crkva je dobila današnji izgled posle rekonstrukcije 1909/1910.godine.

Patrijaršijski dvor- Podignut je na mestu nekadašnjeg zdanja 1894.godine na inicijativu srpskog patrijarha Georgija Brankovića. U dvoru je smeštena Riznica-muzej Srpske Pravoslavne Crkve. U toku Drugog Svetskog Rata, dvor je bio opljačkan i samo mali deo nekadašnjeg bogatstva ostao je sačuvan. Danas je dvor letnja rezidencija srpskog patrijarha i stalna rezidencija episkopa sremskog. Pored Dvora nalazi se prelep park sa malim bazenom odakle se može napraviti baš lepa fotografija.

Bogoslovija- Tri godine nakon osnivanja gimnazije, mitropolit Stefan Stratimirović 1794.godine osnovao je Bogosloviju. Svoje zvezdane trenutke Bogoslovija je dosegla u drugoj polovini 19. veka. Tada je u okviru ove visoke škole osnovana jedna od prvih katedri pčelarstva u Evropi. Zgradu u kojoj je danas smeštena Bogoslovija Sv. Arsenije podigao je patrijarh Georgije Branković za potrebe Crkveno Narodnih fondova 1900.godine. U istom zdanju smešten je i Arhiv SANU, ogranak Srpske akademije nauke i umetnosti.

Kapela Mira-Podignuta je kao simbol mirovnog sporazuma koji je na ovom mestu zaključen 26.januara 1699.godine između Svete Alijanse i Turske. Kuća u kojoj se odvijali pregovori bila je mala prizemna brvnara sa četvoro vrata, što je omogućavalo istovremeni ulazak svih predstavnika u sobu za pregovore. Na sredini kuće  nalazio se veliki okrugli sto, prvi ovakve vrste u istoriji svestke diplomatije. Današnja kapela podignuta je 1817.godine u obliku turskog vojnog šatora sa četiri ulaza, ali su istočna vrata kasnije zazidana. U dvorištu ispred nalazi se grb venecijanskog diplomate koji je preminuo u toku pregovora.

Nakon završetka vođene ture moj sin i ja krenuli smo ka Vidikovcu, odakle nam se pružio izvanredan pogled na čitav gradić. Najznačajniji deo Vidikovca je otvorena scena sa dva nivoa na kojima se nalazi pozlaćeni krst i skulptura pesnika Duška Trifunovića. Pošto se vreme ručka polako približavalo, bilo je pitanje: da li da ostajemo u centru grada i ovde ručamo ili da odemo do Stražilova i tamo da istražimo, ručamo i onda da se vratimo na voz. Odlučili smo se za drugu varijantu, pozvali taksi i za nekih 10 minuta stigli smo do izletišta. Ostavili smo stvari u restoranu, naručili ručak i otišli u šetnju po prirodi (pošto je bilo dosta ljudi, ručak nije bio spreman odmah i zato smo iskoristili vreme za istraživanje).

Stražilovo je udaljeno 4 km od Sremskih Karlovaca. Dužinom parka napravljena je pešačka staza koja nas je dovela na vrh, gde se nalazi grob Branka Radičevića.  Nadgrobni spomenik podignut je 1885.godine na mestu gde su položeni posmrtni ostaci ovog slavnog pesnika preneti iz Beča. Spomenik je izgrađen u obliku piramide od kamenih blokova koji su donešeni iz različitih krajeva u kojima su živeli Srbi. Posle celodnevne šetnje, prijalo nam je sedenje na klupi u prirodi, gde smo mogli da uživamo i u pogledu i u ambijentu (priroda nam daje najlepša mesta za odmor). Nakon odmora spustili smo se do restorana, gde nas je čekao ukusan ručak. Imali smo još pola sata do polaska voza nazad za Beograd, zato je došlo vreme da se polako  pakujemo i da se vraćamo.

 

Ja sam bila i više nego zadovoljna ovim jednodnevnim izletom, a i moj sin, koji je tada imao 5,5 godina. Što se njega tiče-najzanimljiviji deo bio je– putovanje vozom, šetanje po vagonu i izlazak na mostić između vagona.

 

Autor: Kristina Jovičić

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...