REIKI ETIKA

Juče mi je bila jedna draga mlađa dama, jedna velika heroina na Reiki tretmanu. Devojka je pre par godina imala tešku saobraćajnu nesreću i uprkos svim mišljenjima da neće preživeti, jeste i uz mnoštvo truda, vere, operacija prilično se dobro oporavila i oporavlja. U taj oporavak uključila je i Reiki tretmane. Kada me je pozvala imala sam informaciju da je već bila na tretmanima, a onda me je zanimalo zašto je promenila terapeuta. To je normalno pitanje kada dođe do promene i nije prva, međutim jeste prva koja je promenila terapeuta jer joj se nabacivao zbog čega naravno nije mogla da nastavi dalje kod njega sa Reiki tretmanima. I tako me je podsetila na jedan moj stariji tekst što napisah na ovu temu koji sledi u nastavku.

Nešto što je veoma bitno naglasiti kada govorimo o Reiki tretmanima ili Reiki inicijacijama je važnost Reiki etike po pitanju polne orjentisanosti i neophodnost prevazilaženja iste. Zapravo, kad se radi o Reikiju tu se slobodno može reći da je reč o doživljaju potpune bespolnosti, kako onog koji kanališe Reiki do klijenta, učenika, tako i do onog koji prima Reiki energiju. Nešto poput one stare izreke: „Ne valja mešati posao i zadovoljstvo.“ Isti slučaj je i ovde. Praksa je pokazala da ukoliko Reiki terapeut ili učitelj započne sa nekim Reiki rad, onda to ostaje na tome. U smislu, ako je neko postao vaš klijent ili učenik, seksualna zainteresovanost više ne igra ulogu, jer ga posmatrate kao bespolno biće. To može biti jedan izazov za Reiki ljude ukoliko nivo svesti čoveka nije podignut na nivo svesti Bića. Naravno, uz malo volje i truda to se dostiže. U najmanju ruku ako se javi zainteresovanost ona bi trebala da se ignoriše.

Davno sam imala slučaj kada sam pitala klijenta muškog pola kako se oseća tokom tretmana. Odgovor je bio: „Osećam se tako da bih te sad prebacio preko sebe.“ Naravno, smireno sam rekla da to nije dozvoljeno i da se fokusira na ono zbog čega je došao. Sigurna sam da je terapeut bio muškog pola da ne bi čuo takvu izjavu. Prema tome, veoma je važno  da i oni koji dolaze na tretman imaju u vidu, bez obzira kakve reakcije i osećaji bi im se mogli javiti, da to nije povezano sa njihovim terapeutom, već da je to posledica energije koja ide tamo gde je najpotrebnija, kao i eventualnih njihovih projekcija. Da bi Reiki terapeut mogao pomoći na najbolji način, veoma je važno terapeuta ne posmtarati kroz fizičko telo, niti praviti eventualne projekcije uma, već da se Reiki terapuet doživi isključivo kao bespolno biće, zaboravljajući na telo i oblik i prepuštajući se toj predivnoj energiji i svemu onome što ona u datom trenutku može i želi da učini za najviše dobro primaoca, kako duševno tako i telesno.

Mir i radost svima.

S  ljubavlju,

Sanja.

Autor: Sanja Dejanović

www.reikiskolica.org

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...