REGGAETON – PLESNI STIL

Kao dugogodišnji takmičar mnogobrojnih prvenstva u kategoriji hip hopa, street show dance-a i trbušnog plesa, odlučila sam da odem na usavršavanje u inostranstvo i naučim plesne stilove kao što je reggaeton, dance hall i salsaton. Mogu vam reći da sam bila oduševljena dinamikom, ritmom, muzikom i plesnim pokretima zahvaljujući trenerima koji su se potrudili da nam prenesu znanje i jedno prelepo iskustvo uz puno pozitivne energije i dobre muzike. Mnogi ne znaju šta je reggaeton jer se još uvek nije razvio kao plesni stil na teritoriji naše zemlje, ali ga svi slušamo kako na domaćoj tako i na stranoj muzičkoj sceni.

Reggaeton je plesni stil koji je nastao u Portoriku tokom 1990. godina. Razvio se iz dancehalla i pod uticajem američke hip hop, latino-američke i karibske muzike. Vokali uključuju rep i pevanje na španskom jeziku. Prvi na muzičkoj sceni koji su uveli reggaeton su Daddy Yankee i Dj Playero jer su želeli da kreiraju nov muzički stil sa elementima hip hopa i reggae na španskom jeziku. Najpopularnije pesme su: Gasolina,La Tortura,Lo Que Paso, Paso,Despacito, Mi Gente, Que Tire i mnoge druge. Reggaeton ima specificne plesne pokrete jer obuhvata elemente hip hopa, dancehalla, twerka i zbog svoje senzacije i atraktivnošću pokreta često se koristi u muzičkim spotovima poznatih zvezda.

Reggaeton ples je lak za plesanje, ritmičan i zabavan. Reggaeton se pleše ili u stavu u kojem su noge spojene ili u blago raskoračnom stavu. U ritmu muzike kukovi se njišu sa jedne strane na drugu ili kružno. Tehnika reggaetona zahteva vežbe izolacije grudnog koša i kukova, energičnost i dinamičnost pokreta, pleše se u patikama i street garderobi. Nedavno je postao atraktivan i reggaeton heels koji se pleše u potpeticama i koji postaje popularan u svetu plesa. Reggaeton plešu i muškarci i devojke, a najbolja kombinacija je kada se pleše u paru.

Ukoliko želite da se dobro zabavite, uživate u muzici i skinete kilograme do leta preporučila bih vam da krenete na časove reggaetona, nije važno da li ste se bavili plesom ili ste početnik, reggaeton mogu plesati svi bez obzira na godine, telesnu težinu ili iskustvo, a možda upravo neko od vas ima skriveni talenat za ovu vrstu plesa.

Autor: Ivana Strahinjić, sertifikovani plesni trener i fitness instruktor

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...