Reciklaža odeće Reciklaža odeće

Reciklaža odeće

Moda March 10, 2021 ShineM 0

Reciklaža, reč koja će obeležiti verovatno budućnost naše planete i života na njoj. Svesni smo da kao potrošači dosta novca ulažemo u garderobu, a... Reciklaža odeće

Reciklaža, reč koja će obeležiti verovatno budućnost naše planete i života na njoj. Svesni smo da kao potrošači dosta novca ulažemo u garderobu, a nakon silnih kupovina dolazimo do onog trenutka kada nam količina stvari ne može stati u ormar, a još neko vreme pa neće moći ni u kuću. Šta preduzeti, kako reciklirati ustvari svoju odeću, a pri tome uštedeti sebi vreme? Da li postoje neke alternative?

Čitajući različite stranice na društvenim mrežama i gledanjem sadržaja na drugim profilima pomislila sam šta to mi možemo da uradimo i kako da podstaknemo pojam reciklaže odeće u Srbiji…

1.Jedan poznati modni lanac je prvi pokrenuo taj proces kod nas. Zahvaljujući H&M-u, vodećem modnom brendu na svetskom tržištu za održivi razvoj, moguće je izbliza videti kako ovaj proces funkcioniše u stvarnosti. Potrošači donose  staru odeću bilo kog brenda i zauzvrat dobijaju poklon vaučer sa popustom za sledeću kupovinu. Ovde se skreće pažnja na cirkularnu i obnovljivu modu.

2.Druga opcija koja mi je zapala za oko je odeća koju već posedujemo. Velike i dugačke marame koje tokom letnjeg vremena možemo koristi i kombinovati sa bilo čim. Devojke prave od marame majicu, suknju, haljinu i mnoge druge stvari, smatram da je ovo jedan izuzetno koristan način iskazivanja kreativnosti a i uštede u vremenu i novcu. Pored marama možemo videti i dosta drugih stvari koje možemo ponovo i iznova koristiti.

 

3.Mislim da je važno podsetiti se da postoje osobe koje imaju manje od nas i kojima bi naša stara garderoba bila više nego neophodna, zato je uvek možemo odneti tamo gde je potrebna i obuhvatiti na neki način pojam cirkularne mode.

 

4.Polovna odeća

Dosta ljudi izbegava kupovinu ovakve odeće  međutim kad bi sagledali sa ekološke strane uviđamo da se odeća može duže nositi.

Istraživanja pokazuju da preko 80% svetske odeće završi kao otpad, a ekološki problem se prebacuje iz bogatih na siromašnije zemlje.

Autor: Rebeka Brošćanc

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *