Razmišljam da okončam ovo – knjiga o kojoj ćete dugo razmišljati

Razmišljam da okončam ovo – knjiga o kojoj ćete dugo razmišljati. Koliko teško može biti predstaviti knjigu od 165 stranica? Itekako, ako se radi o romanu Razmišljam da okončam ovo” autora Ijana Rida. Radnja na početku deluje veoma jednostavno – devojka i momak se voze na večeru kod njegovih roditelja.

Ona ide da upozna njegove roditelje i samim tim razmišlja o tome šta će je dočekati kada stigne u njihov dom. Ipak to nije misao koja preokupira njen um. U njenom umu centralno mesto zauzima razmišljanje o tome da okonča ovo (pitanje je samo šta tačno podrazumeva pod tim „ovo”), ali i misao o čudnim pozivima koje dobija.

Razmišljam da okončam ovo – knjiga o kojoj ćete dugo razmišljati

razmisljam da okoncam ovo
„Razmišljam da okončam ovo“

Sve ovo navodi je da se zapita: Koliko ona zaista poznaje Džejka? Koliko u stvari poznaje sebe?

Videla sam da je ova knjiga veoma često predstavljena kao psihološki triler. Ja je uopšte ne bih tako definisala. Opisala bih je kao jaku psihološku dramu ili možda kao psihološki monolog (ako nešto nalik tom žanru i može da postoji).

U ovom romanu atmosfera je minimalistička. Okruženja u kojima se dešava radnja ima veoma malo. Isto je i sa likovima. Opisi nisu toliko značajni, iako ih autor veoma dobro kreira. Naglasak je na emocijama, na preispitivanju i ljudskoj psihi. Važno je da osluškujemo svaki zvuk, svaku reč i neizgovorenu misao, jer u njima se krije suština. Radnja deluje jednostavno, ali je u stvari veoma složena.

Da li je ova knjiga genijalna? Da li je tema kojom se bavi veoma važna? Da li je ovaj roman zbunjujući? Da li mogu da razumem ljude kojima se ova knjiga ni najmanje ne dopada? Da li mi je jasno zašto čitaoci misle da je ovaj naslov fantastičan? Odgovor na sva ova pitanja je DA.

Razmišljam da okončam ovo - knjiga o kojoj ćete dugo razmišljati
„Razmišljam da okončam ovo“

Razmišljam da okončam ovo – knjiga o kojoj ćete dugo razmišljati

Pisac nam ne otkriva previše detalja, radnja sama po sebi nije strašna, ali opet se u mene uvukla neka nelagoda dok sam čitala ovu knjigu. Ne mogu reći da me rasplet iznenadio, pošto sam od početka čitanja imala nekoliko teorija i čini mi se da se svaka od njih ispostavila kao tačna.

Upravo zbog ovoga, ostajem pri tome da je ovo knjiga koja ume da zbuni čoveka. Sve je nekako mračno, teško, zagušljivo i čudno. Kao da su svi u ovoj knjizi zarobljeni na stranicama i ne mogu da se spasu od svojih misli. Ovde je sasvim primenjiva ona izreka da od sebe pobeći ne možemo, da sebe svuda sa sobom nosimo.

Atmosfera me je na trenutke podsetila na romane Džilijen Flin, koje obožavam. Podsetila me je i na jedan film koji volim, ali ako bih vam rekla koji je, otkrila bih vam značajni deo radnje u knjizi. I pored ovih malih sličnosti, rekla bih da je ovaj naslov svakako specifičan i da ga je veoma teško porediti s nekim drugim.

Iako sam knjigu pročitala pre više od dve nedelje, i dalje nisam sigurna šta da mislim o njoj. Mogu samo da kažem da je ova knjiga drugačija, meni lično potresna i uznemirujuća. Svako ko odluči da je pročita može da očekuje da će mu ovaj naslov dati materijala za razmišljanje i povod za različita tumačenja pročitanog. Možda je upravo u tome i njegova suština?

Razmišljam da okončam ovo – knjiga o kojoj ćete dugo razmišljati

Link ka knjizi:

https://stelaknjige.rs/proizvod/1689/razmisljam-da-okoncam-ovo-rid-ijan

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....