Rad na sebi

Kada kažemo „rad na sebi“ obično pomislimo na zdrav doručak, dobar trening, jutarnju meditaciju, par stranica knjige uz kafu…

Međutim, rad na sebi, pre svega toga podrazumeva niz neprijatnih procesa koji imaju za cilj bolje upoznavanje sebe, svojih potreba, sklonosti, trauma, strahova, beskorisnih uverenja, do pete godine utemeljenih šablona po kojima uporno krojimo svoju realnost…

Uzalud nam zdrav doručak i teretana ako naše telo nije dizajnirano za 20kg tog tega i zapravo ga samo mučimo iz ubeđenja da radimo najzdraviju stvar na svetu.

Zato, prvi korak svakog rada na sebi jeste stupanje u proces upoznavanja sebe – fizički, duhovno, emocionalno i mentalno. Ovaj korak je vrlo često teži nego što zvuči jer smo najčešće naučeni da ne osluškujemo sebe. Učili su nas da se ne izražavamo slobodno, da se sramimo, stidimo, čekamo potvrde i odobrenja od svakoga  na koga naiđemo na putu. Prvo treba sebe da odučimo od svega što nas sputava, da bismo dozvolili sebi da budemo slobodni. Na ovom putu, baš u ovom prvom koraku, navjiše nam može pomoći terpeut, savetnik, psiholog.

Stručno lice je tu ne da nam pametuje, već da nas odnosom leči. Poverenjem i međusobnim poštovanjem  koje gradimo, terapeut će nam pomoći da zaronimo u sebe na pravi način, da se usmerimo na kapacitete i nadrastemo svoje strahove i ograničenja. Terapeut nas usmerava, a mi smo ti koji gradimi život po našim merilima uspeha od materijala koji nam život daje.

Autor: emocionalno.osnazivanje

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...