PUTOVANJE KROZ KRUŠEVAC – CARSKI GRAD

U subotu 17. avgusta imala sam trčanje u Kruševcu, tako da sam iskoristila lep dan i došla malo ranije pred trku u grad, da bih ga bar malo istražila  pre nego što sama trka počne. Bila sam sa drugaricom, koja je bila u gradu, tako da odmah nakon dolaska na autobusku stanicu, uputili smo se prema parku Bagdala, gde ćemo preuzeti naše startne pakete. Naš put smo prilagodili  koliko je bilo moguće bliže svim znamenitostima u gradu.  Naše prvo mesto je „Lazarev grad“,  koji predstavlja ostatak srednjevekovnog grada koji je podigao knez Lazar 1371. godine kao prestonicu srednjevekovne Srbije i vojno utvrđenje, jezgro oko kojeg se danas razvio Kruševac.

Ovde dominira Donžon Kula, koja je u svoje vreme bila glavna kula i imala je odbrambenu ulogu. Malo dalje od kule nalazi se i spomenik knezu Lazaru. Preko puta Donžon kule možete da vidite crkvu Lazarica.  Lazarica je dvorska crkva kneza Lazara, posvećena Svetom Stefanu i Svetoj Bogorodici. Sazidana je 1376. godine, kao prototip graditeljstva Moravske škole. U okviru crkve ima zvonik, parohijski dom. Ovde se nalazi  i Narodni Muzej Kruševca, koji prati razvoj od praistorije sve do XX veka. Ukoliko kupujete kartu, imate mogućnost da posetite s istom ulaznicom kuću Simića  (malo kasnije i o njoj)  i umetničku galeriju (ne radi za vikend). Nastavljamo dalje ulicom Gazimenstanska prema centru. Prolazimo pored Gradske uprave, u kojoj nalazi se Mozaik sala. Nažalost, nemamo vremena da svratimo unutra i da vidimo, tako da ostavljamo za neki drugi put ovaj objekat.

Odmah posle gradske uprave izlazimo kod spomenika Kosovskim junacima koji predstavlja simbol grada Kruševca. Ovde na trgu nalazi se i kuća Simića, koja je najstarija sačuvena građevina u Kruševcu i predstavlja lep primer gradske arhitekture s kraja XVIII ili početka XIX veka. Videli smo izložbu pod nazivom „Svuda pođi-kući dođi“ koja prati putovanja raznih ljudi, koji su doneli uspomene sa tih putovanja i ispričali svoje priče. Kustos je jako ljubazna žena, koja je nam ispričala kratku istoriju ove kuće, a takođe smo dobile na poklon  štampano izdanje ove izložbe da bi i mi imali uspomenu od ovog dana. Ovde u centru nalazi se i turistički centar, kafići sa restoranima, gde smo iskoristili priliku da sednemo na ručak. (pred trku valja se).

Nastavili smo put prema Bagdali i prošli smo trg Mladosti, trg Fontana, gde se nalazi i crkva Svetog Đorđa. Na trgu fontana nalazi se i Spomenik ratnicima 1912-1918. godine.  U parku Kosturnica nalazi se skulptura „Majka Srbija i Majka Grčka „  posvećena je prijateljstvu srpskog i grčkog naroda u Prvom Svetskom ratu. Bagdala je park, zelena oaza u gradu, u prevodu s turskog  označava „božanstveni pogled“, tako da je ovo i svojevrstan vidikovac, sa kog pruži se lep pogled na grad. Ovde takođe nalazi se i tematski park „Srbija i manastiri“, gde su predstavljene makete srpskih svetinja, crkva Jovana Krstitelja, dečiji park. Ukoliko želite da posle šetnje ručate ili večerate, ovde ima i restoran Bagdala.

Naravno, kad bih imala više vremena , šetala bih malo više po drugim ulicama, istraživala bi i druge delove grada, ali pošto je vremena bilo malo, iskoristila sam ga da vidim glavne simbole grada Kruševca, a uveče trčanje Bagdalom uz muziku i navijanje.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...