PSIHOLOŠKI UZROCI NEPLODNOSTI

Statistika kaže da se mnogi parovi suočavaju sa neplodnošću, što stvara mnogobrojne probleme; osujećenost na ličnom planu je izražena a može dovesti i do bračnih nesuglasica. Naravno da brak kao institucija ne bi trebalo da zavisi od dolaska ili nedolaska bebe, ali se većina parova sa ovim problemom nada i žele da osnuju porodicu i postanu roditelji, maštajući o tom trenutku kao o kruni svoga braka.

Danas, sve češće, nije onako kako su partneri planirali. Pojedini se odluče da odlože roditeljstvo, što je sasvim u redu, ali  mnogi parovi u Srbiji imaju problem sa začećem. U prvim fazama analiza parovi vrše pretrage za organskim uzrocima. Nakon obavljenih analiza, dešava se da sve bude u redu, a ginekolog primeti da je par, naročito žena, pod stresom. Tada se upućuju da se odmore i ne sekiraju. Zašto? Psihološki gledano, svaki problem u organizmu ima i svoju emotivnu potporu, a ovo su nekoliko glavnih razloga koje mogu biti uzrok.

Nervoza i stres mogu biti ,,okidači” za razvoj neplodnosti.  Ovo ste verovatno čuli mnogo puta. Žene koje se često nerviraju, luče u organizmu visok nivo kortizola ( hormona stresa ) koji u sprezi sa drugim hormonima dovode do disbalansa i nemogućnosti začeća. Visok nivo stresa dovodi do prekida u ovulaciji, iako sa jedne strane i jeste organski problem, naravno da je i psihološki. Lako je reći da se opustimo i ne sekiramo, ali svaki par je svestan da je to lakše reći, nego uraditi kada željeni cilj izostaje.

Nije još vreme je program koji poseduju neke žene. Da,kakav paradoks, pomislićete. Žene koje rade na tome, itekako mogu osetiti da u dubini duše postoje programi koje ih udaljavaju od majčinstva. Da li ću biti dobra majka? Da ne ponovim greške svojih roditelja? Takođe, mnoge žene se osećaju nedovoljno psihološki zrelim bez obzira na broj godina. U razgovorima sa klijentkinjama koje rade na potomstvu, mnoge kažu da se osećaju kao deca. Plaše se da neće imati dovoljno podrške ( strahujući zapravo zbog obrazaca iz detinjstva), da će izgubiti sebe, svoju ličnost i svoje svoje slobodno  vreme.

Nisam sigurna da je on taj je program o kome se ne priča. Možda na taerapiji nakon puno ćutanja. Žene su želele da se udaju, maštale o princu na belom konju. Nekako, ta se idila srušila, pa su pomislile da bi beba spasila brak. Ali bebe nema. Mnoge žene podsvesno ne žele decu sa svojim partenirama.

Pritisak okoline može biti faktor zašto još nemate bebu. Naročito u našoj sredini postoji pritisak bržeg odrastanja, udaje i moranja da se ima beba. Pogotovo ukoliko je prošlo određeno vreme od kada ste sa svojim partnerom i sada se to od vas očekuje. Svi se pitaju kada će beba, zašto još čekate, a parove pogađa činjenica ukoliko pritisak vrši suprotna strana.

Mnogi parovi žele bebu i 24 sata samo o tome misle. Istražuju koji je položaj najbolji, koji čaj kupiti. Mnogo analize dovodi do paralize, a ukoliko svoju želju ne otpustite, željeni rezultat će izostati. Pretrana očekivanja svakako ne dovode do željenog rezultata.

Autor: Bojana Aleksić, pedagog

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...