PSIHOLOŠKA ULOGA BAJKI U ODRASTANJU

Pitam se, da li postoji dete koje ne voli bajke? Našaliću se, ali možda su retki i odrasli koji se ne prisete poneke. Pričane, u slikama, ili u obliku filma i crtaća. Svaka je  posebna. I svako dete ima onu omiljenu prema kojoj piše svoj životni scenario. Da, baš tako. Bajka je fantazija, kroz koju dete priča neverbalnom komunikacijom ono što voli, želi, o čemu mašta ili što mu se ne sviđa.

Jeste li imali svoju omiljenu? Da baš tu iz ranog detinjstva kroz koju ste maštali? Kako ste se osećali? Na isti način i deca proživljavaju svoje najdublje emocije. Bajke služe za odigravanje kriznih momenata ili problema. One su prividna fantazija borbe između dobra i zla, u u stvari, projekcija realnog života deteta ili nas koji ih se sećamo.  Pitate li dete kako se oseća, može Vam prećutati. Možda u nekom trenutku nije spremno da iskaže svoja osećanja ili se plaši. Ali način, stav, emocija sa kojom priča svoju omiljenu bajku, neće Vas zavarati.  Priča može biti trag koji će Vas odvesti do dečjeg srca. Zato ga pitajte šta se tačno loše dogodilo? Kako se ono oseća povodom toga?  Da li bi to moglo da poveže sa svojim životom? I najvažnije- da li bi nešto promenilo? Kako bi se bajka završila?

Kroz bajke deca mogu odigravati neispunjene želje ili fantazije, konflikte sa roditeljima ili okolinom. Deca različite životne sitiuacije lakše prevazilaze kroz bajke. Ukoliko junaci imaju probleme, dete se ne oseća usamljeno u svom. Takođe, kada likovi imaju probleme,  dete se uči empatiji. Bajke mogu postaći decu na razmišljanje, saradnju ili dati neke nove kreativne ideje. Kroz bajke se razvija mašta, ali i podstiče moralni razvoj dece. Što je problem, životna priča ili osobine junaka sličnija detetu i njegovoj situaciji, to će se dete vezati baš za tu bajku.  Možemo reći da se uz bajke lakše prevazilaze razvojni strahovi.

U bajkama možemo obratiti pažnju kakvi su likovi i kako ih deca doživljavaju? Da li su glavni ili sporedni? U ljudskom obliku ili pak životinje? Kakve su osobine tih likova? Važno je i da li u bajci imaju omiljenu scenu i zašto im je baš ona važna? Pokušajte da što više detalja povežete sa realnim životom. Da li su likovi iz crtća povezani sa likovima iz života?  U bajci je važna i atmosfera. Da li su likovi razdragani ili je scena depresivno obojena. Koja osećanja dominiraju, tako se dete oseća i u realnom životu.

Terapija bajkama je izuzetno značajna u ranom razvoju dece a koristi mogu biti višestruke. S toga, nemojte da Vas mrzi da zajedno sa Vašom decom pročitate po koju priču. Mogućnosti su razne. Možete igrati igre uloga ( likova iz bajke), možete menjati scenario i sl. Važno je da se zabavite  ali i da naučite decu kako da kreiraju svoj život. Naposletku, možda i Vi naučite nešto novo.

Autor: Bojana Aleksić, pedagog

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...