PROVERENI NAČINI NEGE KOŽE – PANTENOL

Ako ste ranije koristili agresivne preparate i napravili popriličan broj dermoabrazija, a pri tom vam je koža netolerantna (masna, osetljiva, dehidrirana…) možda je vreme da se okrenete onome što priroda ima da ponudi: obična voda i pantenol- koji u svojoj suštini najviše sadrži provitamina B5. I to je sve što vam je potrebno. Najbolja rešenja, često su i ona najjednostavnija samo što to često zaboravimo u ovom dinamičnom vremenu.

Zašto baš pantenol ?

Zbog svog blagog sastava, čest je sastojak proizvoda za bebe, ali i u lekovitim kremama. Pantenol pojačava zaštitini sloj kože, poboljšava njenu elastičnost, podstiče obnavljanje i rast ćelija zbog čega je vrlo prikladan i kod nege od opekotona od Sunca. Jedna od njegovih brojnih prednosti je ta što smanjnuje prokrvljenost pa se crvenilo na koži brzo povlači, a pri tom paralelno smanjuje onaj irtantni osećaj svraba i zatezanja kože. Ukratko rečeno, tretirajte kožu pantenolom neko vreme i ona će se preporoditi, bez obzira koji tip kože da imate.

Od kuda poverenje u pantenol ?

U moru raznih preparata, kojima smo svakodnevno bombardovani, kako se baš odlučiti za tako nešto kao što je pantenol? Preparat koji se ne ističe ni po čemu, koji nije konkurentan ni po izgledu ni po ceni ?

Kao neko sa vrlo osetljivom kožom, lice mi se brzo zasitilo bilo koje kreme koju sam koristila i sve su nakon nekog vremena postale suviše agresivne i iritantne. Baš u tom periodu, zasićenja, pojavile su se i neke bubuljice i upale i sve zajedno delovalo je prilično zapušteno, bez sjaja i neuredno.

Znala sam da više nijedna krema nije opcija i odlučila sam se da lek potražim u tzv. alternativnoj medicini, odnosno, da vidim šta priroda ima da predloži za moje lice. I tako sam shvatila da slučajno imam neki pantenol krem i da mi je već ranije pomagao kada su upalni procesi na koži bili u pitanju.

Postupak od samo dva koraka

Kada nemate više šta da izgubite, onda se lakše odlučiti na neki novi i drugačiji korak, zar ne ? Tako sam i ja, sve dosadašnje navike zamenila novim. Kako znam da je pantenol dobar za bebinu kožu, pomislila sam da onda neće smetati ni mojoj i odlučila da probam.

Pravilo da je manje više, važi i za negu lica. Ne treba vam ništa, aposlutno ništa više osim vode. Umijte lice običnom vodom, bez sapuna ili sredstva za čišćenje i umivanje jer je i obični sapun pun hemijskih jedinjenja koja mogu da smetaju vašem licu. Nakon toga, nemojte lice brisati peškirom nego dopustite da vlaga dobro prodre u sve delove kože i dobro je hidrira.

Kada lice bude sasvim malo vlažno, onda stavite pantenol. Znači, nemojte ostaviti da se koža sasvim prosuši nego je još vlažnu namažite u tankom sloju i nemojte nakon toga nanositi ni korektor niti bilo koji preparat dekorativne kozmetike. Jednostavno je pustite da se odmori.

Ovaj postupak možete ponoviti par dana u toku nedelje, u zavisnosti šta prija i odgovara vašem licu. Obavezno nakon toga pustite lice na miru 😊 Nemojte se ni šminkati niti stavljati bilo koje sredstvo protiv bilo čega…samo pustite tako.

Trebalo bi da se javi osećaj kao da ste skinuli neki teret sa leđa, što ustvari ima smisla jer ste na ovaj način rasteretili lice raznih toksina i pustili ga da slobodno diše.

Probajte, pantenol ne škodi nikome. Setite se da je dobar za bebe pa što onda ne bi bio dobar i za vas ?!

 

Autor: Ivana Živanić

4 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...